Als het aan de brandweer ligt, haalt u opladers en telefoons uit het stopcontact als u niet oplaadt. Die kunnen namelijk in brand vliegen, zo luidt de waarschuwing. Is een vergeten telefoonlader inderdaad een risico op een vlammenzee? Ja, en dat geldt ook voor telefoons, maar daarover later meer.
Hoe brandgevaarlijk is een telefoon oplader? Over het algemeen zijn telefoon opladers veilig en is het risico op vlammen zo klein dat het geen reden tot bezorgdheid zou moeten zijn. Echter, elk elektronisch apparaat in je huis kan vlamvatten, ook telefoonopladers.
De laders kunnen brandgevaar opleveren als de connectoren (stekkers) overladen worden of wanneer er kortsluiting ontstaat. De komt vaker voor bij USB-laders die verkeerd zijn geproduceerd. De connectoren van deze laders worden te heet waardoor ze smelten of zelfs exploderen en in brand vliegen.
Ook opladers in stopcontacten en apparaten die aan het opladen zijn vormen dus een gevaar. Hierbij geldt dan ook de regel dat je de apparaten goed in de gaten moet houden. Als een apparaat een volle accu heeft en dan toch blijft laden, is er een kleine kans op oververhitting en dus op brand.
Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Gelukkig hebben nieuwere opladers hier wel minder last van dan oudere modellen. Daarnaast kan een oplader oververhit raken.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Als uw adapter te heet wordt betekent dit vaak dat hij overbelast wordt. Dit betekent in veel gevallen dat de adapter versleten is en niet meer het vereiste vermogen kan leveren. In dit geval is het verstandig uw adapter te vervangen zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
De fijnmechanica in de oplader kan zomaar stuk gaan met kortsluiting en brand tot gevolg. Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg je telefoon niet onder je kussen. Kijk ook eens kritisch naar het hoesje van je telefoon.
2,5 procent van alle woningbranden veroorzaakt door batterijen of opladers.
Je mag zelfs de oplader en andere toebehoren meenemen in je handbagage. Let wel op dat alle elektronische apparaten afgezet moeten worden bij het opstijgen en landen en tijdens de vlucht smartphones en tablets enkel airplane mode mogen gebruiken, tenzij het vliegtuigpersoneel een andere regeling vermeldt.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Stopcontact in het vliegtuig of vliegveld
Dit hangt af van het type vliegtuig. Het is handig om dit van te voren te checken bij de vliegmaatschappij. Bepaalde vliegtuigen hebben een USB poort, maar nog geen USB - C. Daarnaast is het ook handig om een wereldstekker mee te nemen op reis.
Neem een powerbank mee
Let wel goed op je smartphone terwijl deze aan het opladen is, want in een vliegtuig zijn elektronische apparaten extra gevoelig voor kortsluiting en kunnen ze in zeldzame gevallen brand veroorzaken. Dat is ook de reden dat je nooit elektronische apparaten of powerbanks in je koffer mag stopen.
Bij normaal gebruik is een batterij of accu niet gevaarlijk. Maar wanneer een batterij beschadigd raakt kan de batterij gaan lekken, openbarsten of zelfs ontploffen en hierdoor brand veroorzaken.
Het kan bijzonder gevaarlijk zijn als het product wordt opgeladen op een bed waar warmte kan worden opgebouwd. Langdurig opladen kan ertoe leiden dat een powerbank extreem heet wordt tijdens het opladen van je mobiele telefoon of tablet. Het is een teken dat apparaten onmiddellijk moeten worden losgekoppeld.
Stekkerdozen
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden.
Fabrikanten stellen dat alleen de originele opladers van het eigen merk gebruikt moeten worden. Dat zou de levensduur van de accu verlengen. In de praktijk blijft vaak dat goedkopere opladers van imitatie-merken even goed werken.
Vrijwel iedere adapter maakt een piepend, zoemend of brommend geluid. Bij de ene adapter zal dit wat duidelijker te horen zijn dan bij de andere. Het piepgeluid van de adapter is te horen doordat er wisselstroom door de adapter loopt en wordt meestal gevormd door een 'spoel' die zich in de adapter bevindt.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Een laptop adapter kan warm worden bij gebruik. Dit is een normaal effect en een gevolg van de werking van de transformator in de adapter. De transformator zet de wisselspanning van het lichtnet om in gelijkspanning die de laptop nodig heeft. Hierbij gaat energie verloren die als warmte vrijkomt.
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Snelladen tot 80% is efficiënter
De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen. Over je hele reis gerekend is je totale laadtijd dan ook korter als je twee keer stopt bij een snellaadstation en tot 80% oplaadt dan één keer tot 100%.
Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in.