Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.
Islam staat op de tweede plek met 1,6 miljard aanhangers (23 procent van de wereldbevolking).
In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep. De religieuze betrokkenheid is de afgelopen jaren steeds verder afgenomen.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
Volgens het CBS stijgt het percentage moslims in Nederland licht. Ongeveer 5 procent van alle volwassenen in Nederland noemt zich moslim, blijk uit een jaarlijkse enquête onder ongeveer 100.000 van mensen ouder dan 15. Als je dat omrekent naar de totale bevolking kom je op ongeveer 850.000 moslims.
Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim, bijna alle tradities en ceremonies bij geboortes, huwelijken, begrafenissen en andere sociale gebeurtenissen zijn geënt op islamitische gewoonten.
Er wonen op de wereld ruim 1,5 miljard moslims. Bijna het hele Midden-Oosten is islamitisch. Ook in Noord-Afrika is het grootste deel van de bevolking islamitisch, vaak meer dan 95% van de bevolking. Maar het land met de meeste moslims is Indonesië: ruim 200 miljoen.
Niet alle niet-westerse allochtonen zijn islamiet
Zo is bijna driekwart van de niet-westerse allochtonen woonachtig in Zuidwest-Gelderland islamiet, direct gevolgd door Noord Limburg met 73 procent. De gebieden rond de grote steden liggen rond de 50 procent.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent).
Van alle Nederlanders is zo'n 6% moslim, in 2050 is dat naar verwachting bijna 10%, met hoge concentraties in sommige stadsdelen.
Van de onderzochte, overwegend islamitische landen is Tunesië het minst religieus. Jemen telt de meeste gelovige inwoners.
Indonesië is het grootste moslimland ter wereld, maar er vertrekken nauwelijks geradicaliseerde en met kalashnikovs zwaaiende jihadisten richting Syrië of Irak om zich bij terreurgroep IS te voegen en mee de jihad te voeren.
Mekka is de stad waar de islamitische profeet Mohammed geboren is. Moslims beschouwen Mekka daarom als een heilige plaats.
Het geloof van vele kleurrijke goden. Van de 1,3 miljard inwoners in India, is ruim 80 procent hindoe. Zo'n 14 procent van de bevolking is moslim, dat zijn dus ruim 180 miljoen mensen.
De islam zal de komende decennia de snelst groeiende religie worden vanwege zijn relatief jonge aanhangers. Ook het aantal christenen blijft toenemen, maar beperkt.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Wie heeft animisme bedacht? Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden.
De islam is de jongste wereldgodsdienst, ten minste vijfhonderd jaar na alle andere religies ontstaan. Het geloof is onder de Arabieren verspreid door de profeet Mohammed, die leefde van circa 570 tot 632.
De pinksterbeweging, of pentecostalisme, is de snelst groeiende religie ter wereld.
Duitsland. Het aantal moslims in Duitsland ligt tussen de 4 en 5,2 miljoen; een percentage van tussen de 5% en 6% van de totale Duitse bevolking.
Op 1 januari 2023 woonden volgens het CBS 4,7 miljoen personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat was 26,4 procent van de Nederlandse bevolking. Zij hebben ten minste één ouder die in het buitenland is geboren.
Het joodse geloof (0,2) vervolledigt het plaatje. Die cijfers dateren uit 2015. Verwacht wordt dat tussen nu en 2060, waarin de wereldbevolking nog zal toenemen met 32 procent tot 9,6 miljard mensen, het aantal moslims zal stijgen met 70 procent en het aantal christenen met 34 procent.
Het christendom was al eerder ontstaan. Daar heb je als het goed is al les over gehad.
Een God die er bijvoorbeeld uitziet als een oude vaderlijke man met een grote witte baard die zich gevestigd heeft op een wolk in de lucht en daar vandaan neerkijkt op zijn schepping. De visie van God in de Islam is niet identiek aan het beeld wat vele niet-moslims hebben van God.
„Slechts een paar procent van alle moslims woont nu in Europa. Dat percentage blijft de komende twintig jaar ongewijzigd.” De landen waar relatief de meeste moslims wonen, liggen in Oost-Europa, in Balkanlanden als Albanië, Bosnië-Herzegovina en Macedonië. In Rusland wonen, in absolute getallen, de meeste moslims.