Je hebt het vast wel eens gehoord of misschien zelf wel gedaan: als je zout morst, moet je gelijk wat zout over je linkerschouder gooien. Zout knoeien betekent namelijk ongeluk.
Volgens het bijgeloof is het ongeluk dat ontstaat door het morsen van zout af te wenden door een beetje ervan over je linkerschouder te gooien. Daar bevindt zich namelijk de duivel, die het zout in zijn ogen krijgt en wordt verblind.
In de loop daar jaren is het bijgeloof verandert naar het brengen van ongeluk. Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren.
Een klavertje vier, een vallende ster en een lieveheersbeestje daarentegen gaan door voor tekenen van geluk. Scherven brengen ook geluk, behalve die van een spiegel, die geven zeven jaar ongeluk.
sage. Zout morsen betekent ruzie of bezoek. Een open paraplu in huis zorgt voor ruzie. Suiker morsen betekent visite.
Suikers zijn namelijk slechter voor het hart dan verzadigde vetten. Dat concluderen wetenschappers op basis van een literatuurstudie, gepubliceerd in Progress in Cardiovascular Diseases. Hun belangrijkste aanbeveling: eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd ultra-geraffineerde producten.
Conclusie. Lage suikerwaarden in het bloed kunnen het gedrag beïnvloeden en agressieve gevoelens uitlokken die zelfs aanleiding geven tot agressief gedrag. Daarvoor bestaan diverse verklaringen, zoals verminderde zelfcontrole en hormonale veranderingen. Het nut van een extra schepje suiker is helemaal niet aangetoond.
Het openen van een paraplu binnenshuis zorgt voor metaforische regen. De traditionele kennis uit de achttiende eeuw beweert dat een paraplu beschermt tegen de stormen van het leven, dus er een openen binnenshuis, beledigt de metafysische beschermers.
Betekenis en een hoger doel
Op het moment dat jij écht bijdraagt aan het geluk van een ander, pas dan ga je betekenis en een diep geluksgevoel ervaren. Wanneer je jouw kwaliteiten inzet voor een hoger doel, waarbij je bijdraagt aan een betere wereld en toekomst, pas dan kan je echt gelukkig zijn.
Men beweerde dat fluiten wind en storm aantrekt. Wie fluit voor het slapengaan, roept de duivel aan. 's Nachts fluiten zou altijd ongeluk brengen. Meisjes mochten niet fluiten, anders lachte de duivel. Als men in een theater fluit, moet men het vertrek verlaten en driemaal om de eigen as draaien.
Daar zit de duivel of het kwaad altijd op de linkerschouder. Door zout over je linkerschouder te gooien, zou je zo de duivel verjagen. Extra weetje: zelfs Leonardo da Vinci was bijgelovig. Op zijn schilderij van Het Laatste Avondmaal schilderde hij Judas die een potje zout omstoot.
Dit bijgeloof stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk. Wanneer iemand in de spiegel keek, zag hij zijn ziel. Het was een reflectie van de ziel die in de spiegel keek. Als er iets gebeurde met die spiegel, een barst bijvoorbeeld, was dit funest voor de ziel.
“Vaak wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst. Je lichaam houdt zout vast, maar als je transpireert, verlies je dat. Hierdoor zoekt je lichaam naar iets zouts om je elektrolyten opnieuw te kunnen aanvullen.
Ongeluksgetallen zijn vier, vijf, zes en zeven. Vier klinkt in verschillende Chinese talen, Japans, Koreaans en Vietnamees hetzelfde als het woord voor "dood" ('si' of 'shi') en wordt daarom vaak weggelaten bij het nummeren van verdiepingen. Er bestaat een heuse tetrafobie (angst voor het getal vier).
Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
Actief in het leven staan, zorgt dat je participeert in de maatschappij. Eropuit trekt, dingen onderneemt en contact hebt met andere mensen. Wat je doet, meemaakt, ziet, hoort enzovoort verrijkt je, geeft een blij gevoel en zorgt voor meer geluk in je leven.
En, een hele belangrijke en een die bijna niet uit te rammen is: binnen mag je nooit fluiten. Als je bij iemand op bezoek bent en fluit, dan zal de gastheer al zijn geld kwijtraken.
Het ritueel van glas stuk gooien of vertrappelen zou al dateren van de vijfde eeuw vóór Christus. Glasgerinkel zou toen vooral gediend hebben om boze geesten de daver op het lijf te jagen en zo het geluk in stand te houden. Het glas zou ook verwijzen naar de broosheid en kwetsbaarheid van het leven.
Afkloppen of aftikken is een vorm van volksgeloof en een ritueel waarbij oorspronkelijk op ongeverfd hout wordt getikt, om daardoor mogelijk ongeluk af te wenden, wanneer men zich verheugt over genoten geluk of wanneer iets geprezen wordt. Meestal wordt er afgeklopt op (onbewerkt) hout, maar ook ijzer is mogelijk.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
Een overschot zorgt voor een overprikkeling van endorfines waardoor personen zich nerveus, onrustig of overprikkeld kunnen voelen. Overmatig suikergebruik kan op lange termijn zelfs zorgen voor moeite met concentratie, lusteloosheid en sombere gevoelens.