Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Hoe donkerder de slaapkamer, hoe minder we 's nachts (onbewust) wakker worden en hoe rustiger we slapen. Zorg dus voor een donkere slaapkamer. Ook bij (jonge) kinderen verstoort fel (wit of blauw) licht het slaappatroon. Een nachtlampje met wat rood licht biedt uitkomst.
Sneller in slaap
Er werd getest wat voor effect blauw, groen en rood licht heeft op de slaap. In tegenstelling tot het groene en blauwe licht had het rode licht daadwerkelijk effect op de tijd voordat de proefpersonen in slaap vielen. Ze vielen namelijk iets sneller in slaap!
Wil je graag een nachtlampje gebruiken, zoek dan een lampje dat rood licht uitstraalt. Niet oranje, niet roze, maar rood. Met de komst van ledverlichting zijn er een heleboel verschillende kleuren te koop, en dus is het gelukkig ook makkelijk om aan een rood lampje te komen.
Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Door een structureel slaaptekort kunnen mensen zich slechter concentreren en minder goed presteren. Ook kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.
Blauw licht… de grote boosdoener van slapeloosheid? Je mag geen gsm, tablet, laptop, computer of televisie meer bekijken 2 uur voor het slapen gaan….
In een ruimte waar de lichtkleur roze is, wordt een gevoel van comfort, rust, positiviteit en vertrouwen gestimuleerd. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat intensieve blootstelling aan de kleur roze een kalmerend, geruststellend effect op mensen heeft.
In de meeste gevallen adviseren we een lichtkleur van 2700 Kelvin. Houd er rekening mee dat licht met een lage Kelvin waarde (2200K of lager) minder prettig is tijdens het lezen of werken. In werkruimtes wordt juist weer wat meer helder licht gebruikt, ergens tussen de 3000 en 4000 Kelvin.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Rustgevend licht is sfeerverlichting met een kalmerend en ontspannend effect, waardoor u beter in slaap komt. Rustgevend licht kan ook het dag en nachtritme behouden of herstellen en kan dwalen in de nacht voorkomen. Bewegende beelden in lampen leiden de aandacht af, zodat iemand die onrustig is zich ontspant.
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Minder goed presterende kleuren
Zoals: paars, bruin en grijs. Het lijkt er dus op dat gezellige, vrolijke kleuren niet alleen zorgen voor een heerlijk gevoel overdag: u slaapt er ook nog eens lekkerder door.
Het lichaam zou op die manier in het magnetische veld van de aarde liggen, waardoor de lichamelijke energie in harmonie is met de energie van de aarde. Daardoor zou u sneller en beter slapen en vooral 's morgens frisser ontwaken. Als u met het hoofd naar noorden wakker wordt, dan kijkt u ook meteen richting zon.
Ontspannend blauw, zachtgroen. Blauw is een kleur die kalmerend werkt, de concentratie bevordert en de verbeelding stimuleert. Om deze reden wordt blauw veel gebruikt in kantoren.
Naast de bevordering van energieproductie, stimuleert rood licht therapie ook je bloedsomloop. Zodoende wordt er meer zuurstof en andere nutriënten naar je weefsels vervoerd waardoor je lichaam sneller herstelt. Zowel bijna infraroodlicht als natuurlijk licht stimuleert de vorming van antioxidanten.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Rood lichttherapie voor ooggezondheid en behandeling oogaandoeningen. Een veel gestelde vraag die we krijgen is of rood lichttherapie schadelijk is voor je ogen. Een logische vraag, het rode licht kan met name de eerste behandeling best intens zijn. Nee, het is niet gevaarlijk, sterker nog.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
In de woonkamer doet warmwit licht het goed. Kies daarom bij warmwitte verlichtingsmiddelen, die je voor de algemene verlichting gebruikt, bij voorkeur producten met een kleurtemperatuur van 2.700 tot 3.000 kelvin.
Beste: bleke lichte kleuren. Blauw zorgt bijvoorbeeld voor een luchtige uitstraling zonder dat het kil aanvoelt, het licht zorgt namelijk voor een warme gloed. Af te raden: felle en donkere kleuren. Door de warme gloed worden deze kleuren snel overheersend.
Wit. Een kleur van onschuld, puurheid en een neutrale kleur. Het straalt kalmte en rust uit en is erg makkelijk te combineren met veel andere kleuren.
Draag dan iets roods. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in de European Journal of Social Psychology, blijkt namelijk dat mensen zich fysiek aantrekkelijker voelen als ze de kleur van de liefde dragen.
Groen licht (waaronder ook groene led verlichting) zorgt ervoor dat de ogen zich aanpassen aan het donker (de staafjes worden actiever) en er beter kan worden waargenomen bij lagere lichtniveaus.