Op de dag van de EMDR-sessie en in de dagen erna zijn veel mensen moe. Soms zijn ze daardoor wat prikkelbaar en gaat concentreren wat moeilijker. Dat kan vervelend of lastig zijn, maar na enkele dagen komt er meer balans en merk je dat het beter met je gaat.
Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Het kant in sommige gevallen wat klachten geven, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of nieuwe beelden die opkomen. Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.
Na afloop van de EMDR-sessie kan men zich heel prettig en energiek voelen. Het kan ook gebeuren dat de effecten anders zijn en dat men zich (erg) moe voelt. In sommige gevallen kunnen er nieuwe, heftige beelden of gevoelens bovenkomen wat het idee zou kunnen geven dat er iets misgaat.
Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk. Dit heeft te maken met de soms heftige emoties die naar boven komen als je in therapie gaat en met mogelijke problemen uit het verleden die je hebt onderdrukt maar niet goed hebt verwerkt.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na drie tot vier zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
EMDR is niet gevaarlijk wanneer de behandeling wordt uitgevoerd door ervaren EMDR therapeuten. EMDR kan gevaarlijk zijn wanneer een onervaren begeleider het protocol niet goed opvolgt. Er kunnen dan bijvoorbeeld nieuwe trauma's bij je naar boven komen, waar je vervolgens niet de juiste nazorg voor krijgt.
Door de effectieve inzet van EMDR therapie, kan de therapeut je helpen om klachten zoals prikkelbaarheid, over-alertheid en nachtmerries te verminderen. Angst en spanning nemen af, de hevige emoties kun je beter loslaten en je ervaart meer rust (balans) in je lichaam en brein.
EMDR sessies kunnen zwaar zijn, omdat er een re activatie (herbeleving) van een herinnering nodig is als de eerste stap voor verwerking. Dit vergt veel van de klant. Een alternatief is Brainspotting. Deze trauma therapie is een neurofysiologische behandelmethode met grote psychologische gevolgen.
Daarnaast komt het regelmatig voor dat er een herbeleving van lichamelijke sensaties plaatsvindt. Zo kunnen cliënten zich opeens misselijk voelen, als dat tijdens de oorspronkelijke traumatische gebeurtenis ook het geval was.
Het is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt snel. Snelle behandeling zorgt ervoor dat u normale activiteiten weer snel kunt oppakken.
EMDR werkt soms minder goed als je geen herinneringen hebt aan het trauma. Of dat je wel een herinnering hebt aan een specifieke gebeurtenis maar dat er nog meer gebeurtenissen zitten opgeslagen in je brein waar je geen weet van hebt.
Na afloop van een sessie kun je hoofdpijn hebben en/of vermoeid zijn. Dit is normaal, want een EMDR sessie kan intens zijn. Je hebt moeten terugdenken aan een nare ervaring terwijl je ogen een niet alledaagse beweging maakten. De klachten zijn meestal na 1 tot 2 dagen verdwenen.
EMDR is een bewezen effectieve behandelmethode gericht op het 'desensitiseren' – ofwel verzwakken – van herinneringen aan nare gebeurtenissen die aanleiding geven tot een psychische klacht of aandoening.
In emdr verloopt de verwerking van een traumatische gebeurtenis daarentegen door ervaring van sleutelmomenten, die zich in de oorspronkelijke ervaring niet noodzakelijk in die volgorde hebben voorgedaan. Dat is inderdaad vaak het geval, maar of dit komt doordat emdr geen hypnose is, is nog maar de vraag.
Herbelevingen: Bij herbeleving lijkt het alsof je de traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Je hebt last van flashbacks: je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt alles weer zoals toen het gebeurde. Wanneer je aan de gebeurtenis denkt, krijg je hartkloppingen, gaat trillen en zweten en kunt niet goed meer ademhalen.
Bij een zogenaamd enkelvoudig trauma (meestal gaat het dan om eenmalige gebeurtenissen) kan de EMDR behandeling kort zijn, soms maar 1 tot 3 sessies. Bij langdurige traumatisering, zeker op jongere leeftijd, is vaak een langer behandeltraject nodig.”
EMDR werkt vaak snel, maar daardoor vinden mensen de therapie soms ook erg intensief. Daarom bespreekt de behandelaar van tevoren uitgebreid met je hoe je je emoties zo goed mogelijk de baas kunt blijven.
Het duurde vijf dagen voor ik weer wat energie had. Dit zijn allemaal gebruikelijke reacties bij EMDR therapie en ook noodzakelijk voor het verwerkingsproces. Bij de volgende sessie was de spanning van het eerste beeld weg.
Trauma therapie duurt 2 tot 27 weken. Waarom traumatherapie? Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over.
De beroepsvereniging stelt voor de vaak complexe behandeling van getraumatiseerden hoge toelatingseisen aan EMDR-therapeuten. Zo moeten ze in principe minimaal GZ-psycholoog zijn, een specialisatie boven op de universitaire studie psychologie.
Zorg dat er rust en ruimte in je agenda is op de dag van de sessie en in de avonden en dagen erna. Je kunt gewoon naar je werk en voor je gezin zorgen, maar een EMDR-sessie kan vermoeiend zijn.
Gemiddeld 1-3 sessies na een eenmalige traumatische gebeurtenis. Bij chronische traumatisering duurt behandeling langer en is het aantal sessies afhankelijk van de complexiteit van de psychopathologie.
Wat zijn klachten bij PTSS? U beleeft de nare gebeurtenissen steeds opnieuw: in uw dromen (nachtmerries), maar ook overdag in uw gedachten. De herinneringen komen zonder dat u ze kunt tegenhouden. U wordt dan heel bang, boos of verdrietig.