Koel niet langer dan 15 tot 20 minuten. Als je langer koelt, probeert het lichaam de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen en dat wil je juist voorkomen. Korter is echter ook niet goed. Als je kort koelt, krijg je namelijk direct na het koelen een bloedvatverwijding.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat koelen een positief effect heeft op herstel bij een blessure. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat ijs juist averechts werkt op zowel het herstel als de sportprestatie bij blessures!
Als het pack is gekoeld, kan het worden gebruikt bij verlichting van de pijn bij blessures en zwellingen. Voor het beste resultaat kunt u de Ice Pack het beste 10 tot 15 minuten op de pijnlijke plek leggen. Het is wel belangrijk dat u tussen het Ice Pack en de huid een handdoek legt.
Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.
Leg altijd een handdoek of een theedoek tussen uw huid en de koelkompres. En behandel daarmee de warme en gevoelige plek niet langer dan 20 minuten. Zo'n koude-behandeling verdooft de pijn en helpt om de zwelling te verminderen.
Koudetherapie kan helpen bij pijn waarvan je onmiddellijk de oorzaak kent, zoals ontstekingen, zwellingen, kneuzingen of bloeduitstortingen. Koudetherapie is dus ook aangewezen bij tandpijn, migraine, insectenbeten of een bloedneus. De koude vertraagt de weg van de pijnprikkel naar je hersenen.
Aan de basis van al die soorten pijn ligt een lokale ontsteking. Koude kan zo'n ontsteking helpen afzwakken. Hoe? Eerst en vooral dankzij het fenomeen vasoconstrictie: door de koude verkleint de diameter van de bloedvaten waardoor er minder bloed naar de ontstoken zone stroomt.
Hoe lang het duurt voordat een kneuzing is genezen, hangt af van het soort, de ernst en de plaats van de kneuzing. In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk.
Wat is het effect van koelen? Koelen zorgt voor vaatvernauwing (vasoconstrictie), wat de vochtafvoer stimuleert en de zwelling verminderd. Ook zorgt de kou ervoor dat de pijnprikkel minder sterk is omdat het een verdovend effect heeft.
Probeer ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Wanneer het 's avonds af begint te koelen en de buitentemperatuur onder de temperatuur van binnen zakt, kun je het beste de ramen en luiken openzetten om het huis af te koelen. Ga overdag niet uitgebreid koken of bakken. Ook deze hitte blijft in je huis hangen.
Koel ongeveer 10 – 20 minuten bij pijn. Stop met koelen wanneer de pijn toeneemt. Koel niet bij overduidelijke breuken. Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt.
Houd de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Water tussen 15 en 30 graden Celsius is goed. IJskoud water geeft kans op onderkoeling en pijn.
Bij een verstuiking heb je meestal last van een zwelling, (blauwe) verkleuring, pijn en belemmering bij het strekken en/of buigen van het gewricht.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Advies bij letsels en ontstekingen
Leg het ijs telkens maximum 20 minuten op de pijnlijke plek.
IJs is het beste om onmiddellijk te gebruiken bij de behandeling voor acuut letsel want het vermindert zwelling en pijn. U kunt ijs gebruiken of een koudepakking maar zorg dan altijd voor een tussenlaag (theedoek). Gebruikt u het ijs zonder tussenlaag dan kan de huid beschadigen en dat willen we niet.
Als je langer koelt, probeert het lichaam de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen en dat wil je juist voorkomen. Korter is echter ook niet goed. Als je kort koelt, krijg je namelijk direct na het koelen een bloedvatverwijding. Na die 20 minuten, moet je zeker 40 minuten niet koelen.
Koud en warm
Heb je al spierpijn, dan is het juist beter om de spieren warm te houden. Het bloed moet goed door de spieren stromen, en de spieren ontspannen door de warmte. Kleed je bijvoorbeeld warm aan, leg een kruik op de spieren in kwestie, neem een warm bad of duik lekker de sauna in.
In geval van brandwonden over een grote oppervlakte mag je alleen lauw water (25°C) gebruiken, nooit koud water. Waarom? Om onderkoeling en koude-letsels te voorkomen. Ook bij (kleine) kinderen is het belangrijk dat je – om onderkoeling te vermijden - de wonde koelt en niet het hele lichaam van het kind.
Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam.
Als sprake is van een open botbreuk, moet met spoed worden geopereerd om infectierisico's te beperken. Soms zijn breuken ook dusdanig ernstig dat veel bloedverlies dreigt als niet met spoed wordt ingegrepen. Dit komt relatief weinig voor in Nederland.