Laat weten dat iemand je mag benaderen zodra daar behoefte aan is. Ga eventueel iets met het slachtoffer doen, bijvoorbeeld wandelen of koffie drinken. Laat het slachtoffer weten dat praten over de gebeurtenis kan, maar niet hoeft. Laat fysieke informatie (een folder, flyer of brochure) achter.
Geef niet meteen oplossingen
Dat is te begrijpen. Maar iemand met problemen wil liefst eerst iemand die luistert. Zeg dus niet “Ga er even tussenuit, dan voel je je zeker beter”, “Sporten helpt, ga eens joggen” of “Praat erover met je dokter”. Probeer vooral te luisteren.
“Kan ik verder nog ergens mee helpen” is niet vragen om een opdracht of een taak. Het is de ander laten ervaren dat hij niet alleen is in wat hij doet. Dat er andere mensen zijn die de tijd, de ruimte en de aandacht nemen om zich te realiseren dat je misschien nog ergens mee geholpen kunt worden.
U kunt iemand met psychische klachten vaak al helpen door goed naar hem/haar te luisteren: Probeer echt te luisteren, zonder te oordelen of meteen adviezen te geven. Probeer niet in discussie te gaan. Luister gewoon en probeer uw naaste te begrijpen.
Verandering in emoties
Als het niet goed gaat met iemand, merk je dat meestal aan diens emoties: vaker geïrriteerd of boos, minder fut, sneller huilen, … Ook snelle schommelingen in de stemming kunnen een teken zijn. Bij mensen die psychisch in de knoop zitten, overheerst vaak hopeloosheid.
Accepteer dat je het moeilijk vindt, geef jezelf de ruimte om het te 'oefenen', het is ook even wennen. Leer dealen met de gedachten en emoties die opkomen (zoals fear of missing out, eenzaamheid etc.). Je kunt daar mee gaan zitten in stilte om het te doorvoelen of probeer het eens met schrijven of meditatie.
Oprechte aandacht
'Belangrijk is een ontspannen, empathische basishouding aan te nemen. Dat lukt beter als je weet dat een goed gesprek over eenzaamheid vooral om reflectief luisteren draait. Cruciaal is dat je je gesprekspartner oprecht aandacht geeft en regelmatig hardop probeert samen te vatten wat hij bedoelde.
Zoals: altijd in tweestrijd zijn, onzekerheid, je onveilig voelen, onverklaarbare somberheid en niet weten wat je wilt. Maar ook moeite met relaties, angsten, verslavingen, lichamelijke klachten, je verdoofd voelen en apathie? Dan kan het zijn dat je te maken hebt (gehad) met emotionele mishandeling.
U voelt u bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Door zulke psychische klachten heeft u minder plezier in het leven. Psychische klachten ontstaan vaak als er meer problemen zijn of heftigere dingen gebeuren dan u aankunt. De balans hiertussen is tijdelijk niet goed.
Wat kan ik doen wanneer mijn depressieve partner geen hulp wil? Probeer in eerste plaats voor jezelf te zorgen en blijf doen wat goed voor jou is. Zoek zelf steun in je omgeving en blijf niet alleen met het probleem zitten. Praat er ook over met je huisarts.
Met psychische problemen kunt u online hulp zoeken. U kunt ook terecht bij uw huisarts of bedrijfsarts als u er zelf niet uit komt. De huisarts of bedrijfsarts helpt u zelf of verwijst u door naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Als de persoon niet met je wil praten, forceer hem dan niet. Geef aan over welk gedrag je je zorgen maakt en speculeer niet over een diagnose. Toon empathie voor de persoon en voor wat hij je vertelt. Blijf geduldig en geef de persoon voldoende tijd om de informatie te verwerken en te reageren op wat je hebt gezegd.
´Waarmee kan ik u van dienst zijn´, is een prachtige contactvraag, een opmaat tot afstemming, vaak gevolgd door allerlei richtinggevende vragen: ´Waar denkt u aan? Kunt u iets meer vertellen over…', wat geleidelijk leidt tot aanscherping en precieze inkleuring van het gewenste, wat dat ook moge zijn.
Narcistische mishandeling is verradelijk in die zin dat het misbruik geheim, sluw en vaak indirect is. De narcist kan het ene moment liefhebbend zijn en het volgende moment je tot woede drijven. Deze manier van handelen noemen ze Gaslighting.
Psychische mishandeling (ook wel emotionele - of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.