De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA, of EFTA in het Engels) bestaat uit 4 lidstaten: Liechtenstein. Noorwegen. IJsland.
Deze vrijhandelsorganisatie is in 1960 opgericht en bestaat op dit moment uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA, Engelse afkorting EFTA) is een handelsblok waarin de samenwerking minder ver gaat dan in de Europese Unie.
Daarnaast zijn enkele derde landen, die geen EVA-land zijn, aangesloten bij de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer. Dat zijn: Turkije.
De Europese Economische Ruimte (EER) is het resultaat van een in 1992 gesloten akkoord tussen de landen van de Europese Gemeenschap (EG) (later de Europese Unie, EU) en de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Het EER-akkoord trad in werking op 1 januari 1994.
Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Nederland (zonder Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Saba) Noorwegen - (EER)
Lijst van de 4 EVA-landen (EFTA)
Liechtenstein. Noorwegen. IJsland. Zwitserland.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
Derde landen zijn alle landen buiten de EU, met uitzondering van de zogenaamde Europese Economische Ruimte (EER) landen. EER-landen zijn Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.
Eva regelt! is persoonlijk
brengt eerst uw persoonlijke zorgsituatie in kaart. We maken een overzicht van knelpunten en stellen samen met u uw hulpvraag of vragen vast. Daarna gaan we meteen voor u aan de slag.
Volgens het Verdrag van Lissabon kan een land niet tegen zijn zin uit de EU worden gezet – het kan alleen vrijwillig vertrekken, zoals het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.
Uitbreiding en nabuurschap van de Unie
Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zijn partij bij de EER-overeenkomst. Zwitserland is lid van de EVA, maar maakt geen deel uit van de EER.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
De samenstelling van de Europese Unie per 1 februari 2020: België, Bulgarije, Duitsland, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, en ...
In september 2003 werd er een referendum voor toetreding tot WKM II gehouden. De uitslag was dat 55,9% tegen lidmaatschap van de eurozone stemde. Hierdoor heeft Zweden de invoering van de euro voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Historisch en cultureel Scandinavië
Volgens deze definitie bestaat Scandinavië uit de lidstaten van de Noordse Raad: Noorwegen, Zweden en Denemarken plus Finland en IJsland.
Na toestemming van de Europese Raad en het Europees Parlement werden op 27 juni 2011 de onderhandelingen geopend, maar in juni 2013 besloot de IJslandse regering de onderhandelingen stop te zetten. In maart 2015 liet de IJslandse regering weten dat het land zich terugtrok als kandidaat-lidstaat.
Er zijn 27 Europese landen die vallen onder het Schengengebied. Dit zijn de zogeheten Schengenlanden. Binnen deze landen mag u als inwoner van de Europese Unie (EU) vrij reizen. De controle van personen gebeurt aan de buitengrenzen van het Schengengebied.
Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Ierland, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk zijn de EU‑lidstaten die geen, of nog geen, deel uitmaken van het Schengengebied. Dit betekent dat een vlucht van een van deze landen naar een Schengenland wordt beschouwd als een buitenlandse vlucht, waarbij een grenscontrole plaatsvindt.
Het Akkoord van Schengen heeft tot doel de geleidelijke afschaffing van controles aan de gemeenschappelijke grenzen tussen de 26 deelnemende landen.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
Sinds de opheffing van de Nederlandse Antillen in 2010 is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het land heeft een autonome regering en eigen wetgeving, maar Nederland is wel verantwoordelijk gebleven voor onder meer het buitenlands beleid en defensie.
Curaçao en Sint Maarten zijn nieuwe landen binnen het Koninkrijk. Met een 'Status aparte' binnen het Koninkrijk zijn Curaçao en Sint Maarten autonome landen. De landen hebben een zelfstandig bestuur en zijn niet meer afhankelijk van Nederland.