De NIPT richt zich niet op het geslacht van de foetus.
NIPT is een niet-invasieve test waarvoor je alleen een eenvoudige en risicoloze bloedafname moet ondergaan. In tegenstelling tot de invasieve testen (vruchtwaterpunctie), loopt de foetus dus geen risico. De geslachtsbepaling van de foetus gebeurt met een juistheid van meer dan 99%.
De bepaling van het geslacht met de NIPT heeft een sensitiviteit van > 99%. Het percentage vals positieve resultaten ligt ook betrekkelijk lager. Waar de NIPT Harmony < 0.1% vals positieve resultaten heeft voor trisomie 21, 18 en 13, heeft de combinatietest tot 5% vals positieve resultaten voor trisomie 21.
Het is hooguit leuk omdat je het geslacht van je baby wat vroeger weet dan via echo: via de NIPT is dit meestal rond 13-14 weken, met de echo meestal op 16 weken. Wees voorzichtig, want ook bij de bepaling van het geslacht door de NIPT zijn fouten mogelijk. Het geslacht moet bevestigd worden door een echo.
De NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ) is een bloedtest. Hiermee kun je in je bloed laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.
Na een ongunstige uitslag
De vlokkentest en de vruchtwaterpunctie kunnen de uitslag bevestigen, maar brengen een kleine kans op een miskraam met zich mee (minder dan 0,5 procent). Als blijkt dat een kind daadwerkelijk een aandoening heeft, kunnen ouders kiezen tussen het uitdragen van de zwangerschap en een abortus.
Waarom een NIPT? Wie dat wenst kan tijdens de zwangerschap een Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) laten uitvoeren om het risico in te schatten op een kind met: trisomie 21 (Downsyndroom) trisomie 18 (Edwardssyndroom)
De geslachtsbepaling behoort niet tot een aparte echo of tot een officieel onderdeel van de 20 wekenecho. Toch wordt het geslacht vaak bekend gemaakt tijdens de 20 wekenecho. Het kan zijn dat het geslacht van je kindje niet goed zichtbaar is, de echoscopist zal dan verder geen onderzoek doen naar het geslacht.
Na 10 weken zwangerschap beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen, toch is het pas vanaf volgende week echt zichtbaar. Je kan dan een NUB-test doen, pas in week 20 kan via echo het geslacht achterhaald worden.
Resultaten. Bij de NIPT-analyse worden steeds alle chromosomen nagekeken. In het verslag staat echter enkel het resultaat voor chromosoom 13, 18 en 21 vermeld, tenzij er een bijkomende afwijking gevonden werd die belangrijk is voor uw gezondheid of die van uw baby.
Ongeveer 995 van de 1.000 vrouwen krijgen deze uitslag. Deze uitslag klopt bijna altijd. Minder dan 1 op de 1.000 vrouwen is toch zwanger van een kind met een van deze aandoeningen.
“Het geslacht van de baby ligt al vast vanaf het moment van de bevruchting” vertelt klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt. “Het hangt af van welke mannelijke zaadcel de vrouwelijke eicel bevrucht. De zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom. Dat chromosoom bepaalt het geslacht van het kind.
De NIPT kost 175 euro en deze kosten betaal je zelf. Als uit de NIPT een verhoogd risico blijkt, kom je in aanmerking voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Dit wordt door je zorgverzekeraar betaald, maar kan ten koste gaan van het eigen risico.
De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen. Het is om die reden geen onderdeel van de 13 wekenecho en de echoscopist kijkt er dus niet naar.
Van de 1.000 zwangeren die kiezen voor de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ), krijgen ongeveer 4 vrouwen te horen dat er een nevenbevinding is. Om zeker te weten om wat voor nevenbevinding het gaat, is vervolgonderzoek nodig. Dit is meestal een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.
Binnen 10 – 15 werkdagen krijg je de uitslag van de NIPT. De uitslag krijg je van je verloskundige of gynaecoloog. De NIPT is een screeningstest en geen diagnostische test. Deze geeft dan ook geen 100% zekerheid.
Vanaf de 14de week van je zwangerschap is het mogelijk het geslacht van je baby te zien op een echografie, maar meestal zal je het pas zeker weten bij de tweede echo (tussen de 20ste en 24ste week van je zwangerschap).
Vanaf de 11 weken zwangerschap zullen de uitwendige geslachtsorganen zich gaan ontwikkelen. En bij 14 weken zwangerschap is deze ontwikkeling helemaal af. Vanaf 14 weken is het geslacht daarom zeker goed te beoordelen via de echo. Je kunt dan duidelijk met de echo het schaambot of penis waarnemen.
Vanaf 15 weken kunnen we op zijn vroegst de geslachtsbepalende echo uitvoeren, we adviseren voor meer 'zekerheid' echter om de afspraak bij voorkeur na 16 weken in te plannen.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Uit de structuurtellingen van het CBS blijkt echter dat bij een gezin met 0, 1, of 2 jongens en geen meisjes de kans op een volgend meisje 48,0%, 47,3% en 46,2% is. Een vrouw met twee zoons heeft dus 54% kans op weer een zoon en 46% kans op een dochter. Omgekeerd geldt dit ook voor moeders met veel dochters.
Volgens Amerikaanse wetenschappers hebben meisjes een lagere hartslag in je buik dan een jongen. Als je de hartslag van je baby kan voelen, kan je even meetellen... Boven 140 slagen per minuut zou je baby een jongen worden.
0,5% van de zwangeren krijgt een afwijkende uitslag van de NIPT.
De NIPT-test, waarmee kan worden getest of een ongeboren baby bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft, is populair onder zwangere vrouwen. De test wordt sinds vorig jaar april aangeboden in Nederland, en in het eerste jaar lieten zo'n 73.000 vrouwen de test doen.
Ongeveer 2% van de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test) mislukt, met name door een te laag percentage placentair DNA (deoxyribonucleic acid) (lage foetale fractie) in het bloed van de zwangere.