Brood kan het best worden gesneden met een groot, scherp kartelmes.
Een goed broodmes is meestal tussen de 20 en 30 cm lang, hoe langer het lemmet, hoe minde bewegingen je hoeft te maken tijdens het snijden. De kartels die aan het lemmet zitten zijn ook bepalend voor de kwaliteit van een broodmes. Hoe spitser te kartel, hoe makkelijker je een brood doormidden snijdt.
Door het brood wat te laten afkoelen ontstaat een kruimstructuur die beter bestand is tegen de scherpe messen. Versgebakken brood is vaak nog vochtig binnenin. Door pas te snijden wanneer het brood afgekoeld is, voorkom je dat je bij het snijden het brood platdrukt. Tegelijkertijd verdwijnt ook de kleverige structuur.
Gekoeld brood is het gemakkelijkst te snijden. Maar als u het warme brood moet snijden, draai het dan op zijn kant om te voorkomen dat het naar beneden drukt. Gebruik een zachte zaagbeweging terwijl je door de korst snijdt. Oefen tijdens het snijden slechts een kleine hoeveelheid druk uit op het brood.
Een broodmes waarmee je niet veel snijbewegingen hoeft te doen zijn het beste. Kies daarom altijd voor een mes met een lang lemmet. Het lemmet moet minimaal 22,5 centimeter zijn om het te gebruiken voor verschillende doeleinden. Als het mes langer is, is dit ook fijner met name als je het mes professioneel gebruikt.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Als het een opvouwbaar mes is met maar 1 snijkant en deze uitgevouwen niet langer dan 28 cm is, is het toegestaan. Stiletto's, vlindermessen en valmessen zijn geen zakmessen en zijn streng verboden. Lees hier of het toegestaan is om andere messen op zak te hebben.
Hoe beter het staal, hoe duurder het mes. Als je je halve pensioen inzet kom je uit bij met de hand gesmede Japanse messen van oogverblindend mooi gevlamd staal, maar dat is overkill voor een gewone amateurkok. Een uitstekend koksmes kost tussen de 100 en 150 euro, een officemesje de helft.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
Je wilde per se warm brood. Laat je brood goed afkoelen. Als je een brood dat net uit de oven komt te snel aansnijdt krijg je een gummi-achtige structuur en zal de rest van je brood sneller oud en droog worden. Laat het echt de eerste paar uur met rust.
Als ik een grote, misschien licht gebruinde insnijding wens, hou ik het mes schuin in een hoek van 45°. Vooral bij baguettes is deze grote insnijding gewenst. Om stoom af te laten moet je een snij van 5 millimeter zetten, als je een decor wenst te snijden moet je niet dieper snijden dan een millimeter.
Jij bepaalt daarmee de plek waar het deeg open gaat en hoeveel je deeg kan rijzen in de oven. De snijvlakken fungeren als een soort schoorsteentjes waardoor stoom kan ontsnappen. Hete lucht zet uit en zo kan je brood (mits er voldoende luchtvochtigheid in de omgeving is) nog rijzen in de oven.
Als u het aandurft om uw broodmes zelf bij te houden, dan kunt u dat redelijk gemakkelijk doen. U hebt daarvoor maar weinig nodig: een ronde vijl met een diameter die in de kartels past. Dat mag ook een keramische of diamant 'aanzetstaal' (slijpstaaf) zijn.
De uitblinker, zo valt in de nieuwe Consumentengids te lezen, is de Zwilling Miyabi type Gyutho 7000D van 20 cm. Het mes, dat 170 euro kost, is vlijmscherp door het uitzonderlijk harde staal. Gaat daardoor heel lang mee en scoort goed voor gebruiksgemak. Het rapportcijfer is een 9.
De gemiddelde lemmetlengte van een broodmes is 20 tot 30 centimeter. Hoe langer het lemmet, hoe minder bewegingen er nodig zijn om brood te snijden. Tomaten- en worstmessen zijn ook kartelmessen.
Maar welke messen hebben een hoge hardheid? Alle messen met een hardheid vanaf ongeveer 56-58° HRC (en natuurlijk alles daarboven) hebben een langdurige scherpte. We hebben het dan onder andere over de messen van Chroma, Diamant Sabatier, Global, Opinel en Robert Herder.
Messen.nl is dé online winkel met het grootste assortiment messen tegen scherpe prijzen. Messen.nl biedt duizenden messen in allerlei soorten en maten. Van handgemaakte messen, keukenmessen, jachtmessen en sportmessen tot multitools en collectors items.
Het beste koksmes koop je bij KookGigant
Dat is namelijk één met een lemmet van ongeveer 20 cm.
Sinds 1 mei 2012 is de handel, de verkoop en het in bezit hebben van de volgende (soorten) steekmessen verboden. Vlindermessen: messen met een heft dat uit 2 delen bestaat, die om het lemmet heen geklapt kunnen worden. Valmessen: messen met vooruitspringend lemmet, met of zonder veer.
Een zakmes mag vaak wel, maar niet tijdens uitgaan of in een voetbalstadion. Grotere messen zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn verboden. Als je zo'n mes bij je hebt kan je een boete krijgen van 350 euro.
Dit wetgevingsproces kost veel tijd en daarom nemen winkels en online verkopers nu al vrijwillig hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vanaf 2 februari 2022 verkopen zij vooruitlopend op de nieuwe wet vrijwillig alleen nog messen aan volwassenen boven de 18 jaar.
Energiespecialist Alex Polfliet doet de proef op de som: “Een broodbakmachine verbruikt ongeveer 0,5 kWh per bakbeurt of dus 25 cent aan energiekost. Als je de ingrediënten er bij rekent, kost zo'n brood dan ongeveer 1,5 euro.
Het stroomverbruik voor het bakken van een brood
Als de machine ongeveer 1,2 kWh gebruikt voor een brood. Met een gemiddelde kWh prijs van 23 cent, kom je op 28 cent per brood.
bak je doorgaans op een temperatuur van rond de 180 tot 200 graden. Ook hier telt, kleurt het te snel? Draai dan de temperatuur wat omlaag. Uitzondering zijn bijvoorbeeld zachte kleine broodjes, deze kun je ook heet en kort bakken, bijv.