Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook kortingen aan bij vaste contracten.
Bij stijgende energieprijzen bent u beter af met een vast contract, bij dalende energieprijzen profiteert u mee met een variabel contract. Voor u een contract kiest, maakt u dus best voor uzelf uit hoeveel prijsrisico u bereid bent te lopen.
Kiezen voor een variabel energiecontract is verstandig als: Je een laag tarief belangrijker vindt dan zekerheid over je prijs. Je eerder wilt profiteren van dalende energieprijzen. Je het risico accepteert van mogelijk stijgende prijzen.
Voor- en nadelen van een variabel energiecontract
Je zit dus eigenlijk nergens aan vast. Ook kun je als klant met variabele tarieven profiteren van eventuele prijsverlagingen. Dat is tegelijkertijd ook het nadeel, want de ontwikkeling van energieprijzen is onzeker en de prijzen kunnen ook stijgen.
Doordat de prijs voor gas en elektriciteit zo hard stijgt, wagen energieleveranciers zich niet aan vaste contracten. Als ze hun prijzen voor langere tijd vastleggen, zijn die prijzen razendsnel achterhaald en lopen de leveranciers veel geld mis.
Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook kortingen aan bij vaste contracten.
Kan mijn energieleverancier eenzijdig mijn vast contract aanpassen naar een variabel contract? Dat kan niet voor contracten of elementen in je contract van bepaalde duur (bijvoorbeeld bij een prijsgarantie van 1 of 2 jaar).
Dan hebt u variabele tarieven. Deze tarieven mogen veranderen. Dit staat in de algemene voorwaarden bij uw contract. Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli.
Vanaf januari 2023 dalen de energieprijzen weer. De verwachting is dat de energieprijs dit jaar zal blijven dalen. Zo zal de kale gasprijs op de beurs waarschijnlijk fluctueren tussen de 30 en 60 euro per megawattuur.
Maakt u geen afspraak over de energieprijs met een vaste looptijd en vast tarief? Dan kan de prijs van uw stroom of gas wijzigen. Meestal gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. De energieprijs kan dan hoger of lager worden.
Met een variabel contract ben je op dit moment het beste af, zegt de Consumentenbond. Je kunt niet veel anders dan meebewegen met de grillige markt. Het goede nieuws: 'We zien een dalende trend in de prijzen. '
In 2022 is Greenchoice door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.
Energiemonitor 2022: 50% van de Nederlanders heeft variabel energiecontract. De helft van de mensen in Nederland heeft een variabel energiecontract. Dit betekent dat hun energieleverancier het tarief voor gas en elektriciteit twee keer per jaar, of vaker als dat vanwege marktomstandigheden nodig is, kan aanpassen.
Overstappen van energiecontract en/of energieleverancier kan je veel geld besparen en is helemaal gratis. Zelfs als je ieder jaar overstapt. Sterker nog, het is aangeraden om de energietarieven minstens één keer per jaar onder de loep te nemen.
Een energiecontract met een looptijd van 3 jaar is slim als: je geen zin hebt om elk jaar naar je energiecontract te kijken. de tarieven voordelig zijn en je deze voor 3 jaar wilt vastzetten. je verwacht dat de prijzen gaan stijgen en je dit risico wilt uitsluiten.
Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd, er is geen einddatum. Je kunt je contract op elk moment opzeggen zonder kosten.
We hebben goed nieuws voor je. Vanaf nu biedt Essent weer vaste contracten aan voor 1 of 3 jaar. Zo weet je waar je aan toe bent. Dat geeft rust.
Vast contract
Het prijsplafond geldt alleen als jouw energietarief boven de de waarden van het prijsplafond uitkomt. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je verbruikt. Als je vaste contract volgend afloopt gelden de tarieven en verbruikslimieten in het prijsplafond weer.
In de meeste gevallen krijg je bij een vast contract ook vaste energietarieven. Dat betekent dat je een vaste prijs afspreekt bij het afsluiten van het energiecontract die dan de gehele looptijd blijft gelden, ongeacht de prijsveranderingen in de markt.
De marktleider Engie biedt vanaf 1 april opnieuw vaste contracten aan voor elektriciteit en gas, zowel voor gezinnen als voor kmo's. Luminus was tot dusver de enige die weer vaste contracten aanbood, sinds januari.
In absolute aantallen gingen de meeste klachten over Engie Electrabel: 1.392, of een kwart van het aantal klachten tegen energieleveranciers. Maar Engie Electrabel had eind 2019 wel een marktaandeel van meer dan 40 procent. In verhouding tot het marktaandeel, waren er het vaakst klachten over Essent en Mega.
Bij de duurste energieleverancier (Eneco) ligt het tarief in het modelcontract bijvoorbeeld nog op 3,064 euro per m3. Terwijl je bij Budget Energie voor hetzelfde gas ruim de helft minder betaalt: 1,391 euro per m3.
De prijzen lopen sterk uiteen: een deel van de Eneco-klanten is voor stroom bijna twee keer zo duur uit als de afnemers van Essent. Klanten met een variabel contract gaan bij Essent bijna de helft meer betalen voor hun stroom.
Het laagste tarief van Vattenfall ligt er al zo'n 0,60 euro per boven, terwijl de toptarieven van Eneco en Oxxio er met bijna 2 euro bovenuit steken. Het is dus zaak om vooral niet meer dan 1.200 kuub gas te verbruiken, want daarboven betaal je niet 1,45 euro maar het variabele tarief van je energieleverancier.