In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Daarom kan je beter kiezen voor kazen met een minder hoog vetgehalte. Kies voornamelijk voor de kazen 10+, 20+ en 30+. Deze kaassoorten bevatten minder vet. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen jonge, jong belegen, belegen, extra belegen, oude en overjarige kaas.
Goed, want boordevol voedingsstoffen
Voor het maken van 1 kilo kaas wordt wel 9 tot 10 liter melk gebruikt. Kaas is daardoor heel geconcentreerd en – goed nieuws – zit dan ook vol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vitamines.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Mozzarella
In deze zachtere kaas zit minder zout dan in hardere, oudere kazen, waardoor er minder natrium in zit. Ook is mozzarella rijk aan calcium en eiwit. Doe wat van deze kaas door een salade, als topping op soep, in een sandwich of omelet, of maak er met tomaat en verse basilicum een lekkere salade caprese van.
Let je op je lijn en vermijd je daarom brie, camembert en andere smeuïge en oh zo smakelijke kazen? Er is geen reden om zo streng te zijn voor jezelf. De meeste zachte kazen zijn minder calorierijk dan harde (48+) kazen zoals Gouda en Leerdammer, waarvan 100 gram ongeveer 28 gram vet bevat.
Het past goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het bevat minder zout dan veel andere soorten kaas. Daarnaast bevat het ook minder calorieën dan andere soorten kaas, zoals oude kaas. Mozzarella met niet te veel verzadigd vet (maximaal 1,4 gram per 100 gram mozzarella) staat zelfs in de Schijf van Vijf [1].
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Magere kazen (tot 20 g vet per 100 g kaas) en plattekaas natuur krijgen de voorkeur in een gezonde voeding. Naarmate plattekaas meer toegevoegde suiker bevat (raadpleeg het etiket), verhoogt de caloriewaarde.
'Normale' Feta is daarentegen zeker niet ongezond! Het bevat diverse nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Feta is daarom goed voor je botten en darmen. Het bevat van nature ook een heel stuk minder vet dan andere kazen zoals oude Goudse of Cheddar.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Geitenkaas bevat minder verzadigd vet dan gewone koeienkaas, maar is niet vetvrij. Honderd gram geitenkaas bevat ongeveer 268 calorieën en 21,2 gram vet. Een Goudse kaas bevat 385 calorieën en 31 gram vet per honderd gram. Een aanzienlijk verschil.
Vitamines, mineralen en een hoop eiwitten
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Zo zit er veel calcium in, dat je nodig hebt voor je botopbouw. Ook fijn is de hoeveelheid eiwitten. Het eiwitgehalte is te vergelijken met vlees en ligt hoger dan dat van de meeste vegetarische eiwitbronnen. Zeker voor vegetariërs kan het dus een praktische keuze zijn.
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D. Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig. Geitenkaas is makkelijker te verteren dan koeienkaas.
Kazen zoals mozarella, geitenkaas en jonge (20+) kaas bevatten veel minder vetten. Dit betekent niet dat je ze onbeperkt mag eten, maar genieten van deze kazen mag je zeker met mate. Dit tussendoortje van tomaat en mozarella kun je dus gewoon eens snoepen als tussendoortje of bijgerecht!
Er zitten namelijk ook voordelen aan. Zo bevat carpaccio veel gezonde eiwitten, vitamine B en zink en is het ijzergehalte ook ruim twee keer zo hoog als in bijvoorbeeld kip.
Burrata is duidelijk een stuk vetter. Hierdoor bevat deze in vergelijking met mozzarella meer calorieën en minder eiwitten. Veel voedingsdeskundigen zullen zeggen dat mozzarella de gezondere variant is, mede doordat mozzarella minder verzadigd vet en cholesterol bevat.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Camembert versus Brie
Brie heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur, terwijl Camembert een meer rustieke kaas is met een aardsere smaak en compactere textuur. De verhouding tussen korst en kaasdeeg maakt de Camembert iets sterker in vergelijking met een brie, wanneer ze die even lang is gerijpt.
Crackers passen dus perfect in een eetschema om af te vallen, maar ze hebben geen magische krachten. In 1 snee brood (35 gram) zitten dan wel meer calorieën (ongeveer 80). Een boterham bevat ook meer water, is groter en je kan er meer groenten op leggen.