Een van de meest voorkomende tekenen van vroege zwangerschap zijn misselijkheid en braken. Dat begint vaak zodra het HCG-niveau in het bloed begint toe te nemen. Sommige vrouwen hebben van begin af aan last van erge misselijkheid, terwijl anderen het maar licht hebben of helemaal niet.
Niet voor niets is dit zwangerschapskwaaltje een van de bekendste. Veel vrouwen zijn misselijk in het begin van de zwangerschap. Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn.
In week 3 bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder waar hij een lekker plekje zoekt om zich in te nestelen. Nu kan je eindelijk écht iets merken van de zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaakt.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Zwangerschapstest – Een zwangerschapstest is zonder recept verkrijgbaar bij elke drogist en apotheek. Je kan de test al twee tot drie weken nadat je onbeschermde seks had uitvoeren. Met deze test kun je zien of het HCG hormoon aanwezig is in je urine.
Je baarmoeder zit met banden aan je bekken vast. Als je baarmoeder groeit, komen deze banden op spanning te staan. Pijn aan je banden kan je voelen in je onderbuik of onderrug. Vaak wordt dit beschreven als een stekende pijn en meestal aan de zijkanten van de buik, in de liezen.
5 weken zwanger, je buik.
De baarmoeder ligt nog helemaal achter je schaambot en is nog niet heel veel gegroeid. Je hebt dan ook nog geen zichtbaar buikje doordat de baby en baarmoeder gegroeid zijn.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap
Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!
Je voelt je anders dan normaal, moet ineens heel vaak plassen of bent de laatste tijd vaak duizelig. Dit kunnen zwangerschapssymptomen zijn. Vanaf wanneer je deze eerste zwangerschapssymptomen kunt ervaren verschilt per persoon, maar ligt meestal rond de derde of vierde week.
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk. Je poept minder vaak of je moet vaker plassen. Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.
Kan je je buik intrekken als je zwanger bent? Je kunt je baarmoeder voelen – Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen.
Wat is een opgeblazen buik? Bij een opgeblazen buik is het maag-darmkanaal opgezwollen/opgezet door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Je buik is dan erg vol, bijna alsof je zwanger bent.
In de baarmoederwand lopen diverse spierlagen en net als iedere spier kunnen die aanspannen. Je kunt dat aanspannen voelen doordat je buik aan de buitenkant hard aanvoelt, vandaar dat we het wel een harde buik noemen.
Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte pijn in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
4 weken zwanger: ontwikkeling bij jou als moeder
De buitenwereld zal nog niet merken dat je zwanger bent maar jij kunt zelf wel al last hebben van bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel. De meeste vrouwen zijn in de eerste drie maanden van de zwangerschap erg moe en kunnen soms de hele dag door slapen.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.
Een zwangerschap wordt niet voorkomen door:
Voorvocht bevat in principe geen zaadcellen.