Het Russische Rijk strekte zich uit over bijna 22 miljoen vierkante kilometer en had in 1897 een bevolking van meer dan 125 miljoen mensen. Het was enorm groot, en op zijn hoogtepunt strekte het zich uit over drie continenten: Europa, Azië en Amerika, waar het ook de macht had verkregen over Alaska.
Op buitenlands vlak vergrootte de oppervlakte van het keizerrijk met 518.000 km², een gebied 12 maal de oppervlakte van Nederland of 17 maal de oppervlakte van België. Ze had succes tegen het Ottomaanse Rijk tijdens de Russisch-Turkse Oorlog (1768-1774) en de Russisch-Turkse Oorlog (1787-1792).
Rusland werd onafhankelijk na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991. Het land heeft een president als staatshoofd, dat onder meer de minister-president en kabinetsleden kan aanstellen. Sinds 2012 is Vladimir Poetin president van Rusland, een functie die hij ook al bekleedde van 2000-2008.
De oude Russische naam is Grad Moskov (град Москов), wat letterlijk "stad bij de Moskvarivier" betekent. De oorsprong van de naam van de rivier is onbekend, waardoor er verschillende theorieën over zijn ontstaan. Er bestaan vanaf de Middeleeuwen al legendes over de naam Moskou die deze een Bijbelse oorsprong geven.
Tot 1918 was Sint-Petersburg de Russische hoofdstad, na de Russische Revolutie verhuisde men naar Moskou. De Sovjets noemde de stad Petrograd en later Leningrad. Pas 1991 heeft Sint-Petersburg weer zijn oude naam. Sint-Petersburg staat bekend om zijn vele paleizen.
De kleurcode van het reisadvies voor Rusland is oranje en een deel rood. Er zijn veiligheidsrisico's in het hele land. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Op 24 februari 2022 is Rusland een oorlog tegen Oekraïne begonnen.
Het land vormde van 1917 tot 1991 als Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de kern van de Sovjet-Unie. Rusland is een onafhankelijk land en invloedrijk lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS).
Als je puur kijkt naar de oppervlakte kan Nederland 457,735 keer in Rusland en 0,289 keer in Moskou.
Sinds 7 mei 2012 is Poetin weer president van Rusland met Dmitri Medvedev (tot 2020) als premier. Volgens de Russische grondwet kan deze werkwijze eindeloos herhaald worden zodat Poetin op deze manier de macht niet meer hoeft af te staan.
'Russen mogen kernwapen inzetten, als ze geen ander middel meer hebben' Volgens de Russische president Vladimir Poetin neemt het risico op een nucleaire oorlog toe.
De eerste bekende bewoners van de Krim waren de Scythen, die zich er nog voor de Grieken vestigden. Tijdens de volksverhuizingen in de 3de eeuw gingen de Goten er wonen. In de 7de en 8ste eeuw werd het schiereiland bezet door de Chazaren en daarna was het onderdeel van het Koemanenrijk.
(142.952.112 inwoners in Rusland in 2023)
Safronov is een van de duizenden Russen die het afgelopen jaar hun land verlieten. In totaal kwamen volgens het CBS 3796 Russische migranten naar Nederland in 2022, ten opzichte van 2984 in 2021 en 2252 in 2020.
China. China is met 9.596.961 km2 het grootste land dat volledig in Azië ligt. Het is ook het land met de meeste inwoners ter wereld: 1,4 miljard!
De top drie drukste steden in Europa zijn de Russische hoofdstad Moskou, de Turkse hoofdstad Istanbul en de Roemeense hoofdstad Boekarest. Dat blijkt uit het verkeersrapport 'TomTom Traffic Index' van de fabrikant van navigatiesystemen TomTom.
Tokio – Japan: Grootste stad ter wereld. Goed, de grootste stad ter wereld is dus Tokio.
Volgens schattingen van Forbes en Bloomberg kost de oorlog Rusland ongeveer 900 miljoen euro per dag. En dat gemiddelde bedrag stijgt elke dag de oorlog langer duurt.
totale bevolking: 71,3 jaar (2018 est.)
Polen en Russen die elkaars taal geleerd hebben kunnen ook elkaar verstaan. Je kan het Wit-Russisch dus zien als een tussenvorm van het Pools en het Russisch. Sommige Polen en sommige Russen zeggen dan ook dat het een Pools of een Russisch dialect is, en geen eigen taal.
Met de gedeeltelijke mobilisatie stijgt het aantal actieve militairen in Rusland naar 1,2 miljoen. Voor de invasie telde het land volgens denktank IISS (Internationaal Instituut voor Strategische Studies) 900 duizend actieve militairen en 2 miljoen reservisten.
Op 8 december 1991 kwamen de leiders van Rusland, Oekraïne, en Wit-Rusland bij elkaar voor het ondertekenen van het Akkoord van Białowieża. Dit was het einde van de Sovjet-Unie. Op 17 december 1991 tekenden twaalf van de vijftien Sovjetstaten in Den Haag het Energiehandvestverdrag als soevereine staten.