Nageboorte is het verlaten van de placenta (moederkoek) en vliezen uit het lichaam van de moeder aan het eind van een bevalling nadat het kind het lichaam verlaten heeft.
De nageboorte
Met een paar keer persen komt de placenta er - normaal gesproken - zo uit. Meestal gebeurt dit 10 minuten tot een half uur na de geboorte van je kind. Als de nageboorte wat te lang duurt, kan de verloskundige of gynaecoloog je een injectie met oxytocine geven.
Nageboorte: nadat je baby is geboren, moet de geboorte van de placenta plaatsvinden. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. Enkele minuten tot een half uur na de bevalling zal je vanzelf nageboorteweeën voelen, waarmee je eens of een paar keer krachtig kunt persen om je placenta geboren te laten worden.
Nadat de placenta is geboren, is het aan jou om te bepalen wat je met de moederkoek wil doen. In de meeste gevallen kiezen ouders ervoor de navelstreng door te knippen, waarna de placenta geen functie meer heeft. De moederkoek wordt dan weggegooid. Het kan ook zijn dat ouders voor een lotusbevalling kiezen.
De placenta zorgt ervoor dat er voedingsstoffen en zuurstof van de moeder naar het embryo gaan. Via de navelstreng komen deze voedingsstoffen bij de baby terecht. De andere kant op worden afvalstoffen en koolzuur van je baby uitgestoten en via de placenta kunnen de afvalstoffen door jouw lichaam worden opgeruimd.
Nageboorte is het verlaten van de placenta (moederkoek) en vliezen uit het lichaam van de moeder aan het eind van een bevalling nadat het kind het lichaam verlaten heeft.
Hoe smaakt een placenta? Sommige vrouwen vinden de placentacapsules ruiken en smaken naar ijzer, anderen noemen een aardse geur en smaak. Het voordeel van capsules is dat je ze kunt innemen met water, zodat je de smaak niet echt meekrijgt.
De arts gaat met een hand via je vagina en je baarmoedermond, je baarmoeder binnen. Met de andere hand geeft hij tegendruk via je buikwand. Met de hand in je baarmoeder tast hij je hele baarmoeder af. De achtergebleven (placenta(rest) wordt losgemaakt en verwijderd uit je baarmoeder.
Er is zelfs bewezen dat het consumeren van de placenta voor complicaties en gevaren kan zorgen voor de net bevallen vrouw. Een studie heeft uitgewezen dat het eten van het orgaan kan zorgen voor gezondheidsrisico's, zoals een bloedinfectie, die een vrouw dan weer kan doorgeven via de borstvoeding aan haar baby.
Voordelen van het opeten van je placenta kunnen zijn:
De aanvulling van ijzer geeft je meer energie. Het brengt je hormoonspiegel meer in balans. Je borstvoeding komt sneller op gang en je krijgt meer melkproductie. Je baarmoeder trekt sneller samen naar de normale stand en daardoor heb je minder bloedingen.
Een niersteenaanval is volgens de uroloog 'de ergste pijn die er bestaat'.
Er kunnen redenen zijn om je vliezen te laten breken, bijvoorbeeld als de weeën afzwakken of als de ontsluiting onvoldoende doorzet. Als je vliezen uit zichzelf breken kun je een 'plopje' voelen. Hierna voel je het warme vruchtwater lopen.
Geen twijfel mogelijk: een bevalling doet veel meer pijn dan een trap in je kruis. Ook het geboortekanaal van vrouwen is rijk aan dergelijke pijncellen. Tijdens een bevalling wordt het kanaal sterk opgerekt en ervaart de vrouw net zo'n pijn als mannen bij een trap in het kruis.
Aan de nageboorte staan is een afwijking die alleen bij runderen voorkomt. Onder normale omstandigheden komt de nageboorte er binnen acht uur af. Bij sommige koeien duurt het wat langer. De nageboorte moet binnen twaalf uur na afkalven losgelaten zijn, anders spreken we van het verlaat loslaten.
Op deze manier krijgt je kindje nog allerlei extra's mee zoals zuurstof, ijzer, witte en rode bloedcellen,… De placenta wordt gezien als iets dat erg vruchtbaar is. Sommige mensen kiezen ervoor om de placenta in de tuin te begraven en er een boom op te planten die meegroeit met het kind.
Placenta wil niet geboren worden; vastzittende placenta:
In dat geval moet je, als je thuis bevallen bent, per ambulance naar het ziekenhuis (de baby mag met je mee). In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd.
In Engelstalige beschrijvingen van kannibalisme wordt er vaak in de beschrijving opgenomen dat er 'vlees' wordt gegeten. Maar nu wordt vlees weer aangeduid als 'spierweefsel van gewervelde dieren'. In die beschrijving is het eten van placenta geen kannibalisme, immers placenta is een orgaan en dus geen vlees.
Waarom een lotusbevalling? Ouders die kiezen voor een lotusgeboorte, doen dit in principe niet voor henzelf, maar voor hun baby. Het is meer een gevoelsdingetje, of iets symbolisch: deze manier van geboorte geven zou hun baby de tijd en ruimte geven om zelf afstand te kunnen doen van de navelstreng en placenta.
De mogelijkheden om moederkoek te eten zijn eindeloos. Van pannenkoeken en taart tot aan paté of smoothies. Ook zijn er bedrijven die de placenta voor je verwerken in speciale vitaminepillen.
De placenta laat na de bevalling niet los en zal door een gynaecoloog verwijderd moeten worden.
De placenta vormt een scheiding tussen de bloedsomloop van de moeder en de bloedsomloop van het embryo. Voedingsstoffen gaan van de moeder naar het embryo door middel van de placenta.
Uit recente onderzoeken blijkt dat het laten 'uitkloppen' van de navelstreng verschillende gezondheidsvoordelen geeft, zoals het voorkomen van bloedarmoede. Je kunt er ook voor kiezen om de navelstreng helemaal niet door te knippen, maar te wachten tot deze er vanzelf afvalt. Dit kan soms dagen duren.
Ze elimineert het organisch afval dat de baby produceert (urine, koolstofdioxide …) en dat zijn nog onvolgroeide nieren en lever niet kunnen uitscheiden. Ze produceert verschillende essentiële hormonen voor het goede verloop van de zwangerschap en de gunstige ontwikkeling van de baby, en scheidt die ook uit.
Je kunt de placenta op verschillende manieren verwerken. Je kunt bijvoorbeeld van een stukje ervan een smoothie (laten) maken en deze kort na de bevalling als een eerste powerboost opdrinken. Ook kun je de placenta laten drogen en er capsules van laten maken en zo de waardevolle stoffen en hormonen weer tot je nemen.
Als je zwanger bent, ontstaat in je baarmoeder een placenta. De placenta wordt ook de moederkoek genoemd. De placenta ontstaat uit trofoblastcellen. De placenta zorgt ervoor dat je baby bloed en voedingsstoffen krijgt, zodat je baby kan groeien.