Cafeïnevrije koffie, ook wel decaf genoemd, is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog ongeveer 3 milligram cafeïne per kopje (125 milliliter). Dat is ongeveer net zo veel als in een stukje melkchocolade.
Wat is decafé koffie? Decafé of cafeïnevrije koffie is simpel gezegd koffie zonder cafeïne. Dit is een verkeerde benaming, want er blijft namelijk tijdens het cafeïne extractie proces altijd een kleine hoeveelheid cafeïne achter.
Dat koffie niet slecht is voor de gezondheid, is al eerder aangetoond. En het lijkt erop dat decafé koffie dezelfde gezondheidsvoordelen heeft. Maar dat maakt cafeïnevrije koffie niet gezonder dan gewone koffie. Cafeïne zijn bijvoorbeeld ook niet slecht.
Cafeïnevrije of decaf koffie is het verwijderen van cafeïne uit verse, groene koffiebonen vóór ze gebrand worden.
De koffiebonen worden cafeïnevrij gemaakt door ze in water te dompelen waardoor ze opzwellen. De cafeïne komt hierdoor vrij en kan opgelost worden in koolzuur (CO2) onder hoge druk en een lage temperatuur. Tijdens het drogen van de koffiebonen verdampt het koolzuur weer.
In de Europese Unie mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen nog maximum 0,1 procent cafeïne bevatten. Dat komt neer op hooguit 2 tot 4 milligram cafeïne per kop. Het effect op de slaap of de concentratie is verwaarloosbaar. Ter vergelijking: een kop 'gewone' koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne.
Cafestol zit ook in cafeïnevrije koffie. Bij koffie met een matig of hoog gehalte cafestol geldt daarom gewoon het maximum per dag. Bijvoorbeeld: voor cafeïnevrije koffie uit een automaat met metalen filter geldt het maximum van 2-3 kopjes.
Er zijn sterke aanwijzingen dat decaf dezelfde gezondheidsvoordelen biedt als gewone koffie. Dat maakt decaf niet gezonder; cafeïne is namelijk niet goed of slecht. Voor wie niet goed tegen cafeïne kan, is decaf een alternatief.
Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Het drinken van cafeïnevrije koffie is niet per direct gezonder. Pas wanneer je gemiddeld genomen meer dan 5-7 kopjes per dag drinkt is het verstandig om normale koffie te vervangen (of in ieder geval een aantal) door cafeïnevrije koffie. Wanneer je slechts 2 tot 3 kopjes per dag drinkt is het verschil te verwaarlozen.
Cafeïnevrije koffie verhoogt je bloeddruk namelijk minder dan normale koffie, want cafeïne verhoogt je bloeddruk. Maar, ook cafeïnevrije koffie verhoogt je bloeddruk, omdat er nog steeds bijvoorbeeld cafestol in zit. Dus als je heel veel cafeïnevrije koffie gaat drinken, kun je alsnog last krijgen van hartkloppingen.
De Lavazza Cafe Crema Decaffeinato zijn volgens ons de beste decaf koffiebonen voor liefhebbers van een kopje koffie met een medium smaak. De smaak van deze decaf koffiebonen is in ieder geval subliem te noemen, evenals de manier waarop de cafeïne uit deze koffiebonen onttrokken is.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Wanneer raad je aan om decaf koffie te drinken? Stefanie: 'Decaf is aan te raden bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Een belangrijk punt is dat cafeïne de cortisolproductie stimuleert.
Decaf is koffie zonder cafeïne. Of nou ja, minder cafeïne. Een kopje decaf koffie bevat namelijk nog steeds 2 tot 4 milligram cafeïne. Dit is echter zo'n kleine hoeveelheid - een normaal kopje koffie bevat ongeveer 85 milligram - dat je de effecten niet zult merken.
Meer zelfs, volgens een studie uit 2005 van de Amerikaanse National Institutes of Health zou caffeïnevrije koffie (in lichte mate) het slechte LDL-cholesterol verhogen in vergelijking met mensen die geen of gewone (filter)koffie drinken (gemiddeld 6 koppen per dag, gedurende 3 maanden).
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
Cafeïnevrije koffie kan helpen om een maagklachten te verlichten als die veroorzaakt worden door het drinken van te veel cafeïne. Meestal wordt maagklachten veroorzaakt door de zuurgraad van koffie, maar cafeïne kan bijdragen aan maagklachten, vooral als je erg gevoelig bent voor cafeïne.
RIJK AAN ANTIOXIDANTEN
Elk kopje NESCAFÉ-koffie bevat deze antioxidanten en is bijzonder rijk aan polyfenolen, die er samen met andere mineralen voor zorgen dat het lichaam en de cellen optimaal functioneren, waardoor ziekten worden voorkomen en je in het algemeen een goede gezondheid houdt.
WAGENINGEN - Het drinken van een kopje Senseo-koffie leidt niet tot stijging van het cholesterolgehalte. Het houdt namelijk evenveel van de chemische verbindingen cafestol en kahweol tegen als gewone filterkoffie.
Als we het over smaak hebben; tussen koffie en decafé koffie is een heel klein verschil qua smaak te proeven. Decafé koffie heeft namelijk een mildere smaak en geur in vergelijking met een normale zwarte koffie. Dit komt omdat cafeïne namelijk zorgt voor een bittertje in de koffie.
Effecten van koffie op de bloeddruk lijken niet afhankelijk te zijn van de zetmethode. Uit een reeks onderzoekingen is naar voren gekomen dat koffiegebruik op korte termijn bloeddrukverhogend kan werken. 3 Deze verhoging treedt vrij snel op, is klein en vooral zichtbaar bij niet-regelmatige koffiedrinkers.
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
De groene koffiebonen worden vochtig gemaakt met water en gedurende een half uur in het extractiemiddel geweekt. Dit proces wordt meerdere malen herhaald. Als de cafeïne is opgelost, wordt het DCM verwijderd en worden de bonen langdurig gestoomd om eventuele resten van het oplosmiddel te verwijderen.