Van september tot en met april kun jij gegarandeerd een hele groep flamingo's spotten in het Grevelingenmeer. Deze groep flamingo's komt over uit Duitsland en overwintert in Nederland. Vanaf de dijk bij Oude-Tonge heb je het beste uitzicht. Blijf wel op de dijk, zodat de flamingo's niet verstoord worden.
Leefgebied flamingo's
Ze komen voornamelijk voor in warme, exotische gebieden zoals Zuid-Amerika, het Caribische gebied, Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Ze zijn vooral te vinden aan de kust van zoute wateren omdat ze voornamelijk zoutminnende diertjes eten. Een zoute leefomgeving is daarom voor hen optimaal.
De onder meer in Zuid-Europa broedende flamingo was tot ongeveer 1980 een zeldzaamheid. Sinds 1983 broeden er flamingo's in het Zwillbrocker Venn, net over de Duitse grens bij de Achterhoek, en worden ze in Nederland gezien na de broedtijd.
Jaarlijks overwinteren flamingo's in het Grevelingenmeer. In de zomer verblijven de flamingo's in het Zwillbrocker Ven, een meer net over de grens in Duitsland, waar ze eieren leggen en broeden. Het meer bestaat uit zoet water, en hierdoor bevriest het in de winter.
Hun verblijf wordt overkapt met een gigantisch net. Kortwieken of leewieken zodat ze niet kunnen wegvliegen, is dan niet meer nodig. Nog een voordeel van de volière: brutale rovers als meeuwen en vossen kunnen niet meer bij de eieren en kuikens.
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen.
Flamingo's slapen namelijk in het water. Dan staan ze op één poot te slapen, buiten het bereik van roofdieren. Maar als het keihard vriest, blijven ze 's nachts gewoon in het water staan.
In het wild worden flamingo's hooguit zo'n 25 jaar oud.
Flamingo's staan vaak op één poot en bij voorkeur in het water. De reden waarom flamingo's dit doen zou thermoregulatie zijn. Met één poot in het water koelen ze hun lichaam af, maar met twee poten in het water zouden ze te veel lichaamswarmte verliezen.
Flamingo's weten Zwillbrock weer te vinden: eerst waren het er 19, nu al 35.
Wat eten Chileense flamingo's? Flamingo's eten kreeftjes, garnalen en algen die in de modder en in het water leven. De kleurstoffen in het voedsel zorgen voor de roze veren van de flamingo's. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in garnalen, waar de vogels dol op zijn.
Flamingo's zijn elegante dieren die meestal op één poot staan. Als flamingo's op één poot staan, dan is dit een manier om te relaxen: ze voelen zich dan op hun gemak. Dat flamingo's op één poot staan, heeft daarnaast veel te maken met de temperatuurregeling van hun lichaam.
Flamingo's zijn roze vanwege de kleurstof astaxanthine die ze uit hun voedsel halen. Deze kleurstof wordt gemaakt door algen en eencellige organismen. Kleine kreeftjes en garnaaltjes eten die algen op en worden zelf roze. Wanneer de flamingo vervolgens deze kleine kreeftjes en garnaaltjes opeet, wordt ook hij roze.
De roze flamingo's van de Camargue vormen een kieskeurig volkje. Dit bijzonere deel van de Bouches-du-Rhône, van zo'n 178.000 hectaren groot, is het enige gebied in Frankrijk waar ze willen broeden. Ze hebben bovendien een speciale voorkeur voor de zoutpannen in dit rijke natuurgebied.
Er meestal maar 1 ei wordt gelegd? Het duurt ongeveer 28 tot 30 dagen voor deze uitkomt en is ook een behoorlijk stuk groter dan een kippenei. Zo groot als die van een struisvogel is het ei ook weer niet, een Flamingo ei weegt ongeveer 100 gram.
Eén van de redenen is om warm te blijven, als ze een poot optrekken en die stoppen ze onder hun veren. Dan koelt ie natuurlijk niet af. Een andere redenen is dat als ze op één poot staan, dan staan ze eigenlijk perfect in evenwicht en hebben ze minder spierkracht nodig, wat hen dus minder energie kost.
Deze roze kleur komt in de veren en de huid rond de poten terecht en daarom zijn deze roze. Het enige zichtbare verschil tussen beide seksen is dat mannetjes iets groter zijn dan vrouwtjes. Bij de vrouwtjes krijgen de veren iets eerder de kleur van een volwassen vogel dan bij de mannetjes.
Een flamingo staat symbool voor plezier in je leven hebben, voor een sociaal leven en het verkeren in gezelschap van anderen. De flamingo staat – niet geheel verrassend – ook voor evenwicht en balans. Anders denken en anders zijn, is ook wat de flamingo betekent.
Zeer belangrijk is ook dat u bij het houden en kweken van flamingo's nooit meer dan één soort in een verblijf houdt. Bij het houden van meerdere soorten flamingo's in één ruimte is de kans aanwezig dat een dominante soortvoorkomt dat de onderdanige soort gaat nestelen.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
Flamingo voedsel
De flamingo's eten onder andere garnalen, zoutkreeftjes, slakken, mosselen en kleine insectenlarven. Door dit voedsel kleuren de veren van de flamingo van grijs naar roze of zelfs rood. Dit komt door de natuurlijk kleurstoffen, carotenoïden, die in het voedsel zitten.
Het is roze, heeft een grote snavel en staat vaak op een been. Dat kan maar één dier zijn, de flamingo natuurlijk. Maar blijkbaar is de ene flamingo de andere niet, want er zijn maar liefst zes soorten.
Maar wist je dat flamingo's van oorsprong eigenlijk helemaal niet roze zijn? Integendeel. Ze zien er bij hun geboorte grijs-donkerblauw uit. Vervolgens worden hun veren wit, zolang er geen pigment wordt opgenomen.