Rauwe melk wordt best eerst gekookt. Dat advies geeft het Voedselagentschap al enkele jaren en is gestoeld op het inzicht van hun wetenschappelijk comité. In rauwe koemelk kunnen namelijk ziekteverwekkers voorkomen die oorzaak kunnen zijn van een voedselinfectie.
Daarom adviseren het diverse organisaties zoals het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rauwe melk eerst te koken. Want rauwe melk kan ziekteverwekkers bevatten zoals Salmonella, Campylobacter, E. coli en Listeria.
Wil je je melk wel koken om bacterieën te doden ga dan als volgt te werk: Gebruik een gave, schone met koud water afgespoelde pan. Niet afdrogen, goed laten uitdruipen. Verhit hierin de melk tot het bijna kookt (nog net niet omhoog komt), zet dan de warmtebron lager en laat de melk 2 tot 3 minuten doorkoken.
Het Voedingscentrum adviseert om geen rauwe melk te drinken omdat er geen voordeel is ten opzichte van het drinken van gepasteuriseerde melk. Rauwe melk kan bacteriën zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli bevatten, waar je flink ziek van kunt worden.
Rauwe melk kan ziekteverwekkers bevatten die niet door geur of smaak opgemerkt kunnen worden. Het drinken van rauwe melk wordt daarom afgeraden voor kwetsbare groepen. Dit maakt rauwe melk niet per definitie onveilig. Door de melk goed te koelen en snel te consumeren verklein je de kans op ziekteverwekkers.
Als consument kun je dus niet altijd weten wat er met de rauwe melk is gebeurd. Ook kun je niet zien, ruiken of proeven of er ziekmakende bacteriën inzitten. Het Voedingscentrum adviseert daarom om rauwe melk te koken voor je het drinkt of in een gerecht verwerkt. Zo kun je een voedselinfectie voorkomen.
Tips voor het gebruik van rauwe melk
Het is altijd aangeraden om voor consumptie de rauwe melk te verhitten, om mogelijke ziektekiemen te doden. In rauwe melk kunnen salmonella- of campylobacterbacteriën zitten, dat kan leiden tot ziektes zoals diarree, buikkrampen, koorts en buiktyfus.
Advies voor genoeg calcium (500 mg) op een gezonde manier
Neem 1 - 2 glazen (biologische) melk of 1 - 2 schaaltjes (biologische) yoghurt per dag.
Twee tot drie weken. Zo lang kun je verse melk in de koelkast bewaren zonder dat-ie bederft, als het pak tenminste nog dicht is. Na opening is de melk nog drie tot vijf dagen goed, volgens het Voedingscentrum.
Bij pasteuriseren worden schadelijke bacteriën gedood, maar ook processen in werking gezet die de typische gezondheidsvoordelen van rauwe melk tenietdoen. Door de melk te fermenteren, waarbij de zuurgraad beneden 4,5 pH wordt gebracht, is pasteurisatie niet nodig om langer houdbaar te blijven.
Rauwe melk drinken kan gevaarlijk zijn
Verse melk is dus geen steriel product meer. De meeste micro-organismen zijn ongevaarlijk maar er kunnen ook pathogene bacteriën tussen zitten zoals Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes en de enterotoxine producerende Staphylococcus aureus.
Vanaf eind februari komt de melk voorraad weer langzaam op gang. De melk is ongeveer 4 dagen houdbaar. Je kunt het invriezen.
Gezondheidsrisico's: Rauwe melk kan gevaarlijke bacteriën bevatten, zoals salmonella, E. coli en Listeria. Deze bacteriën kunnen ernstige ziektes veroorzaken, vooral bij kinderen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem.
Door de verhitting neemt het aantal slechte bacteriën af. Zo ontstaat gepasteuriseerde melk. Daarentegen is rauwe melk de pure, onbewerkte melk rechtstreeks van de koe. Het proces van pasteuriseren begint met het ophalen van de rauwe melk bij de boer.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt het een dag minder houdbaar.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De melk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kefir wordt over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk, hoewel uit veel recente onderzoeken blijkt dat rauwe melk meer effect op de gezondheid heeft. Bij kinderen die rauwe melk drinken komen astma en allergieën veel minder voor.
Hoe hou je verse melk houdbaar? Onze melk wordt direct na het melken gekoeld tot 4 graden. Het is daarom na aankoop nog een paar dagen houdbaar, mits het gekoeld (max. 4 C) wordt bewaard.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Ja zeker. Yoghurt ontstaat door levende melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen, namelijk de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis. De bacteriën zorgen voor fermentatie en daardoor begint de melk te 'stremmen' (indikken) en te verzuren. En kijk, daar heb je de typische zurige smaak van yoghurt!
Kan je houdbare melk koken? Een pak houdbare melk die verhit is om hem langer houdbaar te maken is veilig om te drinken, zelfs als hij op kamertemperatuur bewaard wordt.
Listeria en pasteuriseren of verwarmen op hoge temperatuur (UHT) Verschillende microben, waaronder Listeria, kunnen terechtkomen in de melk. Deze kunnen listeriose veroorzaken. Door de melk te pasteuriseren of op hoge temperatuur te verwarmen (UHT) worden de microben gedood en kan je de melk veilig drinken.