Simon Petrus was de eerste der apostelen. Na de Hemelvaart van Jezus nam hij de leiding van de jonge kerk in handen. Hij stierf de marteldood in Rome.
Veertig dagen na Jezus' opstanding wordt Jezus opgenomen in de hemel. Dan neemt Petrus direct de leiding van de eerste geloofsgemeenschap in handen. Hij regelt dat Judas een opvolger krijgt. Hij wordt gezien als de grondlegger en eerste Paus van de Katholieke Kerk.
De twaalf apostelen waren: Petrus, Andreas, Jakobus de Meerdere, Johannes, Filippus, Bartholomeüs, Mattheüs, Thomas, Jakobus de Mindere, diens broer Thaddeüs, Simon, en Judas Iskariot. De laatste verraadde Jezus en pleegde zelfmoord. Hij werd opgevolgd door Matthias.
Daar staat Petrus, de drager van de sleutel van de hemelpoort, om hen in de hemel te verwelkomen.
' (Zie Mattheüs 16:13–15.) Zonder aarzeling zei Petrus: 'U bent de Christus, de Zoon van de levende God. 'En Jezus antwoordde en zei tegen hem: Zalig bent u, Simon Barjona, want vlees en bloed hebben u dat niet geopenbaard, maar Mijn Vader, Die in de hemelen is' (Mattheüs 16:16–17).
In 'Kun je internetten in de hemel?' vertellen kinderen en jongeren uit verschillende culturen en religies welke gedachten, gevoelens en beelden zij hebben over de dood en wat er na de dood gebeurt.
Ook wordt Petrus vaak geschilderd met een haan, als verwijzing naar de kruisgang van Jezus. Jezus voorspelde dat Petrus hem drie keer zou verraden nog voor de haan gekraaid had. Inderdaad, ontkende Petrus drie maal Jezus te kennen tijdens kruisgang.
Jezus formuleert zijn vraag de eerste twee keren vrij plechtig. In het Nederlands hebben we dat vertaald met: 'Heb je me lief? ' Petrus antwoordt met: 'ik hou van u'. De derde keer past Jezus zijn woordgebruik aan en vraagt Hij of Petrus van Hem houdt.
De heilige Thomas (Tomas) was een van de twaalf apostelen van Jezus. In het Johannes-evangelie wordt beschreven hoe hij na Jezus' dood weigerde te geloven in de Verrijzenis. Vandaar dat hij bekend is geworden als de 'ongelovige Thomas'.
Volgens een oude overlevering zou hij zich na zijn ballingschap op Patmos gevestigd hebben in Efeze, waar hij woonde met Maria, de moeder van Jezus. Kerkvader Irenaeus van Lyon(2e eeuw) schrijft dat Johannes op hoge leeftijd een natuurlijke dood gestorven was.
Johannes zou de jongste van de apostelen zijn geweest.
In het Evangelie volgens Matteüs zegt Jezus dat Petrus de rots is waarop hij zijn kerk bouwt en geeft hem de sleutels van het koninkrijk van de hemel. Petrus bewaakt volgens het christendom sinds die tijd de hemelpoort en beslist of iemand naar de hemel of de hel gaat.
Volgens het nieuwe testament heeft Jezus aan de apostel Petrus de bijnaam Kepha/Kefa (Aramees voor "rots") gegeven. Deze bijnaam is later vertaald als Lithos in het Grieks en als Petrus in het Kerklatijn.
Als Pilatus had gehoopt dat de menigte zou vinden dat Jezus nu wel genoeg had geleden, zat hij er weer naast. 'Kruisig hem, kruisig hem,' scandeerden ze. Nog één keer probeerde Pilatus Jezus te laten afzien van de koningstitel.
De uitdrukking 'De haan kraaide driemaal' gaat terug op deze drievoudige verloochening van Jezus door Petrus. Er staat nergens dat de haan driemaal kraaide toen Petrus voor de derde keer had gezegd dat hij Jezus niet kende.
Mattias werd gekozen om in de plaats van Judas getuige te worden van de verrijzenis van Jezus. Zo werd hij aan de groep van elf apostelen toegevoegd, zodat zij weer 'de Twaalf' werden. Het verhaal van Mattias' keuze staat in de Handelingen der Apostelen (1, 12-26).
Het petruskruis is een omgekeerd Latijns kruis. De grondslag van dit symbool komt van het verhaal dat de katholieke kerk vertelt dat Petrus ondersteboven gekruisigd wilde worden, omdat hij zich onwaardig voelde om op dezelfde manier te sterven als Jezus Christus.
In Jeruzalem is de restauratie afgerond van het Heilig Graf, waar volgens de Bijbel Jezus begraven lag voor zijn opstanding. Het graf ligt in de gelijknamige kerk in het oude, ommuurde deel van Jeruzalem en geldt als een van de belangrijkste monumenten van het christendom.
De tijd dat iemand in een algemeen graf ligt, is vaak 10 jaar. Dat is gelijk aan de minimale periode van grafrust. Langer, bijvoorbeeld 15 of 20 jaar, is soms ook mogelijk, maar dat is afhankelijk van de begraafplaats. Na die periode kan de houder van de begraafplaats de rustplaats ruimen.
Petrus heette aanvankelijk Simon, zoon van Jona (of Johannes). Zijn broer heette Andreas. Zij waren vissers op het moment dat Jezus hen vroeg Hem te volgen (Markus 01,16-20).
Het antwoord is: ja. Dieren gaan naar de hemel.
Een groep van 144.000 Jehovah's Getuigen zal in de hemel mogen regeren samen met Jezus. De rest van de Jehovah's Getuigen kan blijven genieten van het leven op aarde, zij geloven niet in een hel.
De hemel geldt als metafoor voor het verhevene en ontzagwekkende. De hemel staat voor opslagplaats van het goede, dat reeds nu maar vooral in de toekomst mens en aarde ten deel zal vallen. Ook komt het voor dat het woord hemel een duiding van God is, een soort naam. We spreken dan van Hemel.