Met een poederspuit spuit hij een giftig poeder in de ingang van het nest. Het poeder komt op alle in- en uitgaande hoornaars terecht. De hoornaars verspreiden het poeder zelf verder door het nest. Binnen enkele dagen zijn alle hoornaars dood.
Doe het nest in een zak en gooi het weg
Nesten die zich aan lage boomtakken of in struiken bevinden, kunnen meestal worden afgehakt en in zakken gestopt. Draag beschermende kleding om steken van woedende hoornaars te beperken, open een zware plastic zak en leg die onder het nest.
U kunt de koningin doodmaken in de vriezer. Kijk of u het voorjaarnest van de Aziatische hoornaars kunt vinden, en laat dat verwijderen door een (professionele) bestrijder. Of verwijder het zelf.
Vermoed je dat je een Aziatische hoornaar ziet, probeer er dan een foto van te maken. Foeragerende exemplaren zijn niet agressief. Plaats je foto en de locatie van de waarneming op www.vespawatch.be (voor België) of www.waarneming.nl/go/vespa-velutina (voor Nederland).
Vermijd op een warme zomerdag parfum. Zelfs deodorant kan stekende insecten aantrekken. Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control houden ze vooral van toiletartikelen met een bananengeurtje.
Hoornaars jagen op verschillende soorten insecten om eiwitten te vergaren voor hun larven. Zo kunnen de larven goed groeien. Hoornaars vangen vliegen, muggen, rupsen, vlinders, honingbijen en zelfs kleinere wespensoorten. Het is voorgekomen dat hoornaars ook op libellen jagen, die eigenlijk veel groter zijn.
Een steek van de hoornaar is pijnlijker dan die van een wesp. Dit heeft te maken met de grootte van de angel en niet met de hoeveelheid gif. Een hoornaar geeft namelijk minder gif af als een wesp. De hoornaar heeft eigenlijk maar één echte natuurlijke vijand in Nederland en dat is de wespendief.
De verdelging van de Aziatische hoornaar is gratis. Bel 112 wanneer je na een steek van een insect in acuut levensgevaar verkeert door een allergische reactie.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er is overigens één hoornaar die wel mensenlevens in gevaar kan brengen. Dat is de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Momenteel komt die alleen in het verre oosten voor.
Eerst ga je naar de website van Vespa-Watch. Hier kan je je melding doorgeven. Je kan kiezen uit een hele lijst aan insecten en waarnemingen: de Aziatische of Europese hoornaar, de hommel, de wesp of een volledig nest van een hoornaar. Vooral de nesten zijn belangrijk.
Net als bij wespen is de meest effectieve manier om hoornaar te bestrijden het vinden van het nest en deze vervolgens de determineren. De koningin zal hierdoor sterven waarna de rest van de kolonie volgt. Let op: mocht u een hoornaar nest in uw tuin hebben, laat deze dan altijd bestrijden door een ongediertebestrijder.
De Aziatische hoornaar is een gevaarlijke wesp. Voor andere insecten, honingbijen, maar ook voor de mens. "Aan één steek ga je echt niet zomaar dood. Maar ze zijn vaak met honderden," waarschuwt hobby-imker Leontine Uijthof uit Hengelo.
De hoornaar (Vespa) is 35 mm groot. Hij kan meerdere keren steken. De steken zijn zeer pijnlijk en kunnen gevaarlijk zijn.
De val is een prima milieuvriendelijke oplossing voor het vangen van hoornaars. In de val doe je bijvoorbeeld appelcider azijn, een druppel mild afwasmiddel, en een stukje rauw vlees. Dit zal de hoornaars aantrekken. Hierna hang je hem op of zet je hem ergens weg.
hoe hoger de luchttemperatuur hoe verder wespen zich van hun nest zullen verwijderen om te foerageren doorgaans is deze afstand niet groter dan enige honderden meters, max. ca. 1 km.
De wesp ziet er dan ook vrij angstaanjagend uit en kan ook best agressief worden. Hoornaars vallen echter alleen aan als u naar ze uithaalt of als u te dicht bij een hoornaar nest komt. Dit laatste gaat soms per ongeluk, als u bijvoorbeeld in een bos of park loopt en toevallig op een nest stuit.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Hoornaars maken hun nest liefst in holle boomstammen, maar soms worden ook oude mierennesten of menselijke constructies zoals tuinhuizen en nestkastjes gebruikt. Voor het maken van hun nest knagen de hoornaars houtvezels (cellulose) van dood loofhout, dat ze met hun kaken vermalen tot een soort papierpap.
Alleen de hoornaar koninginnen overleven jaarlijks de winter; zij komen rond eind april uit winterslaap en starten in mei met een nieuw nest. Hierbij zullen zij nooit een oud nest hergebruiken maar altijd een nieuwe maken. Dit 'basisnest' is rond met binnenin slechts een enkele raat en maar een tiental cellen.
De wesp (rechts op de afbeelding hierboven) is slank gebouwd met een geel-zwart lijf en is ongeveer 1.5cm lang. De (Europese) hoornaar (links op de afbeelding hierboven) is tweeënhalf keer groter en heeft een bruin borststuk en poten.
Ondanks de lichaamsgrootte en het luide gezoem is de hoornaar niet agressief behalve als men te dicht bij het nest komt of het nest verstoort. De steek van de Europese hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij, maar het gif is minder krachtig.
Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af. Iets bijzonders is dat de larven worden gevoed met dierlijk materiaal en de larven voor de werksters een zoetige vloeistof produceren, dat ze uitbraken en door de werksters weer wordt opgezogen.
Een steek is alleen maar gevaarlijk als je allergisch bent voor wespensteken, anders doet het alleen pijn, zoals bij een gewone wespensteek." Een hoornaarsteek voelt wat branderiger dan de steek van een gewone wesp. Dat komt door een bepaald stofje dat in het gif zit.
Hoewel de kans om door een hoornaar te worden gestoken heel klein is (ze zijn een stuk minder agressief dan normale wespen), kan het dodelijk zijn wanneer ze besluiten in groep aan te vallen of als u allergisch bent.