Heel fruitig van smaak en wat minder zoet. Deze wordt verzameld in fruitboomgaarden. Een munt-achtige donkergele honing die er alleen is als de lindeboom genoeg nectar geeft (en dat gebeurt niet vaak). Deze honing kristalliseert snel en is daarom wit van kleur.
Honingsoorten met een wit of lichtgele kleur
Deze is zacht van smaak en wordt vaak gebruikt voor in de koffie, thee of yoghurt. Bloemenhoning: Deze lichte en transparante Nederlandse honing is rijk aan vitaminen en mineralen. De smaak wil nog wel is verschillen door de jaargetijde waarin bijen de honing winnen.
Er is een relatie tussen kleur en smaak van honing. Zo kan je stellen dat de lichte soorten een zachte, delicate smaak hebben en de donkere een forse, uitgesproken smaak. In de herfst is de honing eerder donker van kleur en fors van smaak: o.a. Heidehoning.
De kleur en de smaak van honing worden bepaald door de oorsprong van de nectar. Honing bevat gemiddels 38% fructose (vruchtensuiker), 31% glucose (druivensuiker), 10% andere suikers (zoals maltose en sacharose) en 17% water.
– Doe een lepeltje honing in een glas water. Als het meteen oplost dan weet je dat het suiker is. Echte honing moet je flink roeren voordat het oplost in water. – In tegenstelling tot wat veel mensen denken, echte honing gaat in de loop der tijd kristalliseren.
Je kan ze herkennen aan de grote transparante tonnen die op ooghoogte staan. De honing is rauw en onbewerkt waardoor alle belangrijke voedingswaarden in de honing bewaard blijven.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver. tijmhoning: deze honing vol, bruinkleurig, geurig en pittig. woudhoning: dit is een donkerbruine vloeibare honing.
Acaciahoning bevat bijvoorbeeld weinig fructose en versuikert minder snel.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
(Oogst 2022).
De honing van soumour, of Acacia-gomboom, is een edele honing uit Jemen, die rijk is aan ijzer, en nuttig is voor de darmflora. Hij heeft een sterke geur, een unieke smaak en een donkere kleur, waardoor het een honing met karakter is.
Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen. Ook zijn boekweithoning of lindehoning een goede keuze wanneer u specifiek een gezonde honing zoekt.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Korianderhoning heeft een gunstige werking op de darmen: tegen gasvorming en maag- en darmklachten.
Gelukkig kunt u gekristalliseerde honing wel nog steeds gebruiken nadat u het opnieuw vloeibaar heeft gemaakt.
Met rauwe honing bedoelen we honing die niet is bewerkt. De honing ondergaat dus geen veranderingen nadat deze uit de bijenkast is gehaald. Dit wordt ook wel 'koudgeslingerde' honing genoemd. Honing wordt namelijk vaak verhit nadat het uit de honingraat is gehaald.
Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname! Let op!
Honing helpt niet bij het afvallen. Het bestaat voornamelijk uit suiker en als er íets is wat we willen vermijden als we willen afvallen, dan is het wel suiker.
HoningEen product dat veel mensen kennen en in huis hebben, maar het is niet algemeen bekend dat het een rustgevende werking heeft. Honing bevat een hoge dosis tryptofaan, een aminozuur dat gevoelens van onrust tegengaat.
Om versuikerde honing weer vloeibaar te maken is het mogelijk de honing te verwarmen tot 40°C. Zet een honingpotje dan in een pannetje warm water en laat het langzaam smelten. Nooit mag de honing boven de 45°C worden verhit of in een magnetron worden opgewarmd, hierdoor gaan de enzymen kapot.
Versuikerde honing vloeibaar maken
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Eigenlijk bederft honing niet. Wel kleurt honing in de loop van het jaar donkerder. De officiële, wettelijk bepaalde houdbaarheidsdatum voor honing is vastgesteld op 2 jaar. Een goed afgesloten pot kan echter jarenlang bewaard worden, zonder in te boeten aan kwaliteit.
- Lidl: Honing voor €5,12 per kilo. Deze honing heeft een sterke smaak, onze testers zijn niet enthousiast en proeven een lichte metaalsmaak en heeft een bittere nasmaak. - Jumbo: Bloemenhoning voor €4,79 per kilo. De kleur is dun en licht amber, het heeft een zwakke karamelgeur en smaakt licht naar zoete snoepjes.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Welke honing moet je dan wel kopen? Beste uit de test bleek de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi.