Is een uitstrijkje gratis?

Uitstrijkje en zelfafnameset zijn gratis
Ook het controle-uitstrijkje na 12 maanden en de zelfafnameset zijn gratis. Laat u een uitstrijkje maken in het ziekenhuis bij een gynaecoloog? Dan is het onderzoek niet gratis. U moet het dan (deels) zelf betalen, afhankelijk van uw zorgverzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Hoeveel betaal je voor een uitstrijkje?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. U betaalt enkel de consultatie bij de huisarts of gynaecoloog.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Kun je zomaar een uitstrijkje laten maken?

Als je wel HPV hebt, krijg je na 5 jaar een nieuwe uitnodiging. Ook als je tussen de 40 en 60 jaar bent. Als je een uitnodiging krijgt, maak je zelf een afspraak voor het uitstrijkje bij je huisarts. Zorg dat het uitstrijkje gebeurt op een dag dat je niet ongesteld bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kan je een uitstrijkje laten doen bij de huisarts?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Eerst wordt uw uitstrijkje alleen getest op HPV. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe vraag ik een uitstrijkje aan?

Voor een uitstrijkje gaat u naar de huisartsenpraktijk. Een uitstrijkje test op HPV en - als HPV gevonden wordt - ook meteen op afwijkende cellen. Als er HPV is gevonden met de zelfafnameset, ontvangt u alsnog een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Uitstrijkje - Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

36 related questions found

Wat kost een uitstrijkje bij huisarts?

Uitstrijkje en zelfafnameset zijn gratis

Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is gratis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Welke leeftijd uitstrijkje?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Wat kost een uitstrijkje in het ziekenhuis?

De kosten voor een cervix cytologisch onderzoek (baarmoederhals uitstrijk) op indicatie zijn € 71,11. Dat geldt ook voor een herhalingsuitstrijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pathan.nl

Is bevolkingsonderzoek gratis?

In Nederland kennen we drie bevolkingsonderzoeken naar kanker: de bevolkingsonderzoeken borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. De onderzoeken worden aangeboden door de overheid. Meedoen is gratis en vrijwillig. De uitvoering is in handen van de screeningsorganisatie: Bevolkingsonderzoek Nederland.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bevolkingsonderzoeknederland.nl

Hoe lang duurt de uitslag van een uitstrijkje?

Vier weken na het maken van het uitstrijkje is de uitslag bij uw huisarts bekend. De uitslag wordt uitgedrukt in PAP-scores: PAP 1: er zijn geen afwijkende cellen gevonden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mmc.nl

Hoe vaak moet je een uitstrijkje laten nemen?

Wanneer is een uitstrijkje nodig? We raden alle vrouwen tussen de 25 en 64 jaar aan om iedere drie jaar een uitstrijkje te laten nemen bij de huisarts of gynaecoloog.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uza.be

Wat meenemen naar uitstrijkje?

Doktersassistente. Neem de uitnodigingsbrief mee naar de afspraak. De 2 stickers met uw persoonsgegevens op de brief zijn nodig voor het onderzoek. Meestal doet de doktersassistente het onderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Doet een uitstrijkje maken pijn?

Hoe gaat het onderzoek als ik veranderde cellen in mijn uitstrijkje heb? De behandelaar bespreekt eerst met u wat er bij u al is gevonden. De behandelaar onderzoekt uw baarmoederhals. Dit doet geen pijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Is een gynaecoloog gratis?

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de Zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deverloskundige.nl

Hoeveel uitstrijkjes per jaar?

Het uitstrijkje

Vrouwen krijgen vanaf hun 30e tot en met hun 60e eens per 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek gebeurt met een uitstrijkje. Meestal doet de dokter of assistent dit, maar je kunt het ook zelf doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kwf.nl

Waarom uitstrijkje pas vanaf 30 jaar?

Bijna altijd ruimt het lichaam dit HPV en de afwijkende cellen zelf op. Een te grote groep mensen zou onterecht behandeld worden of zich onnodig ongerust maken. Daarom ontvangen vrouwen in Nederland pas vanaf hun 30e jaar een uitnodiging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Wie betaald bevolkingsonderzoek?

Overheid betaalt bevolkingsonderzoek

De overheid vergoedt deze onderzoeken. Je hoeft dus geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten om deze kosten vergoed te krijgen. Je mag zelf bepalen of je aan een bevolkingsonderzoek meedoet; dit is namelijk niet verplicht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op independer.nl

Is mammografie gratis?

Een diagnostische mammografie is niet gratis. De ziekteverzekering betaalt een groot stuk van het onderzoek terug. Bij een radioloog die niet geconventioneerd is, betaal je bovendien een toeslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverkanker.be

Is een mammografie gratis?

Mammografie binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker is gratis. De borstfoto's (mammogrammen) die u elke twee jaar via het bevolkingsonderzoek kunt laten maken, zijn gratis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Wat valt onder het eigen risico?

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) (basispakket). Zoals een bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. Naast het eigen risico betaalt de verzekerde soms ook een eigen bijdrage.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorginstituutnederland.nl

Wie betaald de ziekenhuiskosten?

Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. U betaalt echter altijd een verplicht eigen risico, in 2018 is dat 385 euro. Heeft u zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt, dan kan het zijn dat u een deel van de kosten zelf moet betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op laurentiusziekenhuisroermond.nl

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

Zonder eendenbek! “Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op catharinaziekenhuis.nl

Wat als een uitstrijkje niet goed is?

Meestal moet je na 6 maanden terugkomen voor een nieuw uitstrijkje, om te controleren of je lichaam de afwijkende cellen zelf heeft opgeruimd. Als dat zo is, kun je met een gerust hart 5 jaar wachten tot je de volgende oproep voor een uitstrijkje krijgt. Mocht dat niet zo zijn. dan wordt het kijkonderzoek herhaald.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op womenshealthcarecenter.nl

Kan je HPV krijgen als je maar 1 partner hebt?

HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kwf.nl

Hoeveel vrouwen hebben afwijkend uitstrijkje?

Van iedere 100 vrouwen zonder klachten die bij het bevolkings-onderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een goed behandelbaar voorstadium van baarmoederhalskanker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op catharinaziekenhuis.nl