Misselijkheid heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak. Het gevoel kan komen door vieze geuren of het zien van bepaalde dingen, reizen, zwangerschap, migraine of door stress of angst. Maar ook te veel eten of overmatig alcohol gebruik kunnen de oorzaak van je misselijkheid zijn.
'De activiteit van de nervus vagus -een kalmerende zenuw binnen het parasympatische zenuwstelsel die de hersenen met o.a. de darmen verbindt – wordt bij stress geremd, en dat heeft een negatief effect op de spijsvertering. De gevolgen die mensen hierdoor ervaren kunnen erg hinderlijk zijn: van kokhalzen tot overgeven.
Misselijkheid gaat vaak samen met overgeven en/of diarree, bijvoorbeeld in geval van buikgriep of voedselvergiftiging. In veel gevallen is misselijkheid niet ernstig en gaat het vanzelf weer over. Sommige mensen zijn echter constant of regelmatig misselijk. Dan kan de misselijkheid te maken hebben met stress of angst.
Misselijkheid is geen aandoening, maar kan juist wel een teken zijn van een onderliggende aandoening. Veel voorkomende psychische aandoeningen die zorgen voor een misselijk gevoel zijn het ervaren van teveel stress of het hebben van een paniekstoornis.
Vermijd sterk gekruide of vette voeding. Een wat minder gekruid, flauwer dieet met voedingsmiddelen zoals bananen, rijst, appelsap, crackers of aardappelen kan de kans dat je last krijgt van je maag en dat je misselijk wordt verkleinen. Vermijd gebakken, gefrituurd, geroosterd en erg heet voedsel.
Symptomen van oververmoeidheid
Oververmoeidheid kan zich op verschillende manieren manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn: Er bleker uitzien, wallen onder je ogen. Duizeligheid of misselijkheid.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola drinken helpt tegen buikpijn en misselijkheid. Dat is wel het geval bij gember. Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290).
Vooral (dierlijke) vetten, transvetten en suikers kunnen misselijkheid veroorzaken na het eten. Tip: als dit bij jou het geval is doe je er verstandig aan om verzadigde vetten en (geraffineerde) suikers zo veel mogelijk te mijden of met mate te eten.
Dat kan duiden op een voedselvergiftiging. Helemaal als je ook moet overgeven en last hebt van buikkrampen en diarree. Wat te doen bij voedselvergiftiging: veel drinken en kleine porties eten, wanneer je je eten nauwelijks kunt binnenhouden. Meestal gaat een voedselvergiftiging binnen een paar dagen vanzelf over.
De meest voorkomende oorzaak van misselijkheid en braken is een banale maag-darmontsteking. Hoe langer de klachten bestaan, hoe groter de kans dat er wel een ernstige aandoening aan de oorsprong ligt.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.
Het gevoel van misselijkheid duurt niet lang (vaak een half uur tot een paar uur), enkele uitzonderingen daargelaten.
In het kort. Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken.
Overgeven gaat zo: er komt meer druk op je maag (het middenrif trekt samen). En zo wordt de maaginhoud via de slokdarm naar buiten geduwd. Voordat je moet overgeven, voel je je vaak al anders. Je voelt je vaak eerst misselijk en krijgt braakprikkels die nog niet doorzetten.
Het kan helpen om vaker gedurende de dag kleine maaltijden te eten. Dit kan een kleine portie van een gewone maaltijd zijn, maar bijvoorbeeld ook een cracker of beschuitje. Op deze manier voorkom je een lege maag, wat kan helpen tegen de misselijkheid. Zorg dat je iets eet op de momenten dat je minder misselijk bent.
Zorg ervoor dat je altijd iets in je maag hebt. Een lege maag kan namelijk ook een misselijk gevoel geven. Met name 's morgens vroeg kan het helpen om te knabbelen op droog voedsel, zoals toastjes, crackertjes of een soepstengel. Zuig of kauw op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit.
Sommige mensen hebben het gevoel dat hun maag vol zit of voelen zich misselijk als ze zelfs maar heel weinig hebben gegeten. Ze kunnen ook buikpijn hebben of een gevoelige buik. Deze klachten zijn meestal het gevolg van vochtophoping (stuwing) rond de lever en de darmen (ingewanden), wat de spijsvertering verstoort.
Zowel kamille, gember als muntthee staan ervoor bekend om je maagklachten te kunnen verzachten. Zij hebben kalmerende stoffen die maagproblemen verminderen. Gember is de beste keuze als je misselijk bent. Munt en kamille hebben dan ook weer een verzachtende werking op je darmen.
en er moet suiker in (dat helpt tegen misselijkheid en dan heb je niet te gauw honger). Kies voor thee, slappe koffie, magere bouillon, fruitsap, of Cola (liefst Pepsi Cola). Niet ijskoud, niet bruisend.
Doordat koolzuur de maag prikkelt en cafeïne de stoelgang bevordert gaan mensen boeren en poepen, wat nou precies handig kan zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging. Aangezien de maag dan snel leeg is.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.