Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven. Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Na een algehele verdoving blijft u in ieder geval op de uitslaapkamer totdat u weer redelijk wakker bent en uw toestand stabiel is. In geval van verdoving met een ruggenprik blijft u totdat de verdoving begint uit te werken en u uw benen weer een beetje kunt bewegen.
Wat betreft de vraag of je nog wekenlang moe kunt zijn van de narcose; nee, dat is niet het geval. De narcosemiddelen worden snel door het lichaam afgebroken en met de urine uit het lichaam verwijderd. Binnen een dag is het effect van de narcose daardoor helemaal uitgewerkt.
Met de huidige anesthesiemedicatie en -technieken is de kans dat men wakker wordt tijdens een operatie zeer, zeer klein.
Anesthesie is tegenwoordig heel veilig en gaat ook bij oudere patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen goed. Maar direct na een narcose is de patiënt niet meteen weer de oude. Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid.
Dromen kan niet tijdens een narcose. Veel mensen zien op tegen een narcose.
Na anesthesie mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer of met machines werken. Regel daarom vooraf iemand die u na de ingreep terug naar huis brengt. Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent.
Onder narcose neemt de hersenactiviteit sterk af. Daardoor is de activiteit vergelijkbaar met die van iemand wiens hersenstam niet meer functioneert. “Het is een omkeerbare coma, maar het is desalniettemin een coma,” vertelt onderzoeker Emery Brown.
Zo blijkt het brein nog steeds de woorden die in de omgeving gesproken worden, te verwerken. Dat is één van de conclusies die Finse onderzoekers op basis van een uitgebreide studie in het blad Anesthesiology kunnen trekken.
We zullen er voor zorgen dat je ogen tijden de verdoving gesloten blijven en beschermd worden. We plakken je oogleden toe met kleefpleister. Hierdoor vermindert de kans dat cornealetsels optreden. Wanneer je een dunne huid hebt kan het losmaken van die kleefpleister je ooglid beschadigen.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Naar huis. Bij een operatieve ingreep raden wij u ten sterkste aan, iemand te regelen die u komt afhalen en dat er thuis iemand is, op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen. Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.
Bijwerkingen narcose
U kunt zich slaperig voelen en af en toe wegdromen. U kunt pijn krijgen in het geopereerde gebied als de verdoving uit is gewerkt. U kunt last hebben van misselijkheid, braken, keelpijn en heesheid. De verpleegkundige kan u een pijnstiller of middel tegen misselijkheid geven.
Tijdens de narcose, terwijl u diep slaapt, plaatsen wij een beademingsbuisje in uw keel omdat mensen tijdens narcose niet zelf ademen. Van dit buisje kunt u keelpijn/heesheid krijgen.
Alleen water is toegestaan, tot twee uur voor de operatie. Kan ik wakker worden tijdens een operatie? Het tijdens een operatie bij bewustzijn komen en je dit later herinneren, wordt awareness genoemd. Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses.
Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren. De slaapmiddelen krijgt u via een infuus. U wordt beademd en uw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en diepte van de anesthesie worden in de gaten gehouden.
De meeste mensen voelen zich na een narcose niet fit, duizelig en zijn minder alert. De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts.
Dit middel helpt uw lichaam meer bloedlichaampjes aan te maken waardoor het makkelijker herstelt na de operatie. Wat dit inhoudt en of u dit nodig heeft vertelt de anesthesioloog u.
Drie tot vier keer per jaar komt het in Nederland voor dat iemand verkeerd op de narcose reageert tijdens de operatie, waardoor zijn spieren totaal verkrampen. Gelukkig wordt zo'n levensbedreigende aanval tegenwoordig meestal snel herkend en wordt er onmiddellijk gehandeld.
Oorzaak van haaruitval door narcose
Het lichaam focust zich volledig op zijn vitale functies waardoor het haar en andere organen door het lichaam als het ware tijdelijk op de tweede plaats komen. Dit heeft verschillende bijwerkingen als gevolg, waaronder haaruitval, concentratieproblemen en vermoeidheid.
Ook angst voor de narcose komt veel voor. Tijdens de narcose wordt u nauwkeurig in de gaten gehouden door het anesthesieteam. Uw bloed(druk), hartritme, lichaamstemperatuur en de diepte van uw slaap worden voortdurend gecontroleerd. Het is dan ook erg zeldzaam dat er iets misgaat tijdens een narcose.
Als je narcose via een kapje krijgt, dan komt daar eerst gewoon zuurstof door. Daarna wordt er een heel klein beetje sevofluraan toegevoegd. Dit wordt ook wel sevo genoemd. Sevo is een dampvormig narcosegas.
Wat zijn de moeilijkste operaties die je uitvoert? “Van alle operaties die ik uitvoer zijn de slokdarmkan- keroperaties het lastigst en het zwaarst voor de patiënt.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
Narcose. Haaruitval kan een vervelende bijwerking van een narcose zijn. Het haarverlies hoeft overigens niet direct na de narcose te ontstaan, maar kan ook enkele weken of maanden later plaatsvinden. Gemiddeld houdt de haaruitval 6 tot 9 maanden aan, maar kan in sommige gevallen tot 12 maanden aanhouden.