Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd. Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.
Stel je 'naast' de ander op.
Probeer ook niet per se de ander te troosten. Stel je als gelijke op en geef ruimte voor wat er is. Ga bijvoorbeeld naast de ander zitten en zeg een minuut lang niks. Of huil mee als je ook verdrietig bent.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.
Gecondoleerd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet. Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies.
Veel Beterschap! Van mij een warme wens, en een groet om op te beuren. Ik wens je een spoedig herstel met een kaartje om op te fleuren! Een beetje aandacht en een lieve groet, dat doet je vast en zeker goed!
Iemand condoleren vanuit je hart is natuurlijk heel troostrijk. Bedenk wel dat 'van harte' meestal gezegd wordt bij een positieve gebeurtenis, zoals een verjaardag of het halen van bijvoorbeeld een rijbewijs. Zeker als je een condoleancekaart schrijft, is 'van harte gecondoleerd' minder gepast.
Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven. Heb je de overledene in kwestie wél goed gekend, dan is een persoonlijke boodschap op zijn plaats.
'Gecondoleerd' is de standaardfrase, wanneer iemands naaste is overleden. Het is daarmee geen verkeerd woord en ook niet hol of onpersoonlijk. Het betekent niets anders dan dat de spreker medeleven betuigt. De zegswijze is geen manier van 'jezelf ervan afmaken' - het is de kortste manier om iemands verlies te erkennen.
Zoals we al schreven is een bos bloemen het meest gegeven troostgeschenk aan iemand in rouw. Het ontvangen van een mooie bos bloemen is altijd prettig en staat prachtig in een woning. Helaas kun je van een bos bloemen maar korte tijd genieten en waarschijnlijk ontvangen de nabestaanden nog meer boeketten.
Ja dit kan zeker. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het voordeel hiervan is ook dat u meteen iemand een berichtje kunt sturen. Het is wel belangrijk om goed na te denken hoe u uw woorden formuleert.
Rust zacht of rust in vrede? Wellicht nog altijd een van de meest gekozen woorden bij een afscheid: Rust zacht. Maar let goed op want bij een crematie is deze tekst niet gepast. Het is bij een crematie beter om “Rust in vrede” of een totaal andere afscheidsgroet te kiezen.
Zowel ter nagedachtenis aan als ter nagedachtenis van is goed. Alle hedendaagse woordenboeken vermelden beide mogelijkheden naast elkaar, zonder gebruiks- of betekenisverschil.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: «Gecondoleerd», «Veel sterkte» of «Mijn oprechte deelneming».»Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe».»Woorden schieten te tekort, gecondoleerd».»Ik denk aan je en leef met je mee».»Hij/zij ...
Gewoonlijk staan de namen van de langstlevende echtgenoot of partner, kinderen en hun partners en (achter)kleinkinderen op een rouwkaart. Maar soms ook ouders, broers of zussen en LAT-relaties, al naar gelang de leeftijd en of de overledene een eigen gezin had. Maar er zijn geen regels.
Je oprechte deelneming betuigen aan iemand betekent letterlijk dat je iemand laat weten dat je meedoet en meevoelt met het verdriet. En het echt meent.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Schriftelijk condoleren
Op veel kaarten staat al een tekst, zoals "Sterkte met dit verlies", maar probeer er iets persoonlijks bij te schrijven. Een herinnering aan de overledene, een troostend gedichtje of bijvoorbeeld iets als: "Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd".
Ik wens je een spoedig herstel met een kaartje om op te fleuren! Een beetje aandacht en een lieve groet, dat doet je vast en zeker goed! Sterkte! Ook al zit 't even tegen, blijf vertrouwen in jezelf, blijf geloven in goede dingen, je herstel komt dan vanzelf.
Tips: wat zeg je tegen iemand die dood gaat. Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Ik hoorde van x dat <naam> is overleden. Met dit kaartje willen wij jou en je gezin condoleren met dit verlies en jullie heel veel sterkte wensen. We wensen je veel geliefden om je heen om dit verlies te kunnen dragen. Onthoud dat niemand de herinneringen van jullie samen, je ooit afneemt.