Ga op uw rug liggen, met gebogen benen en uw voeten op de grond. Leg een hand op uw buik. Let op dat bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren ('afknijpen') uw buik-, bil- en bovenbeenspieren ontspannen blijven en uw billen op de grond blijven. Wanneer u dit een paar keer oefent gaat het steeds beter.
Span eerst de buitenste spierlaag aan en trek dan in de vagina de spieren omhoog. Alsof je je bekkenbodem van de stoel aftilt. Als je de bekkenbodem weer loslaat voel je het weer terugzakken op de stoel. Dus: door van achter naar voren aan te spannen sluit je de bekkenbodem.
De bekkenbodem hoort u aan te spannen als de buikdruk toeneemt, zoals bij hoesten, niezen, tillen en lachen. Vooral als u ook aandrang hebt (plassen of ontlasten) is het belangrijk om door aanspannen van de bekkenbodem het plasgaatje en de anus dicht te houden.
Probeer rechtop te gaan zitten. Maak je rug hol en bol, in een rustig tempo. Probeer echt vanuit je bekken de beweging te maken, de bovenrug en schouders blijven stil en doen niet mee met de beweging. Deze oefening kan zo vaak als wenselijk is worden uitgevoerd, probeer het per keer zo'n 2 minuten vol te houden.
Hoe span je je bekkenbodem aan als man? Je kunt de bekkenbodemspieren zelf voelen door twee vingers tussen het scrotum en de anus te plaatsen. Wanneer je dit bewust aanspant, voel je de bekkenbodemspieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer je urine of ontlasting wilt ophouden.
De oefening
Het voelt alsof je ze in je buik omhoog trekt. Als dit niet lukt of je voelt het niet, dan kan het helpen door een vinger in je vagina te doen en te doen alsof je je plas of een windje ophoudt. Als je de bekkenbodemspieren gebruikt dan voel je dat je vinger wat strakker komt te zitten. Dan zit je dus goed.
Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.
Heeft u lange tijd last van bekken en onderrug en wil ondanks medicatie en meer bewegen de pijn niet verminderen maak dan een afspraak bij de huisarts. U kunt ook een afspraak maken bij KPR om uw klachten te bespreken en na te laten gaan of de klachten misschien het gevolg zijn van een scheef bekken.
Oorzaken van een bekkenscheefstand
Oorzaken van scheefstand van het bekken zijn een trauma, een bevalling, spierzwakte of een verdraaiing. De scheefstand kan ook komen door een beenlengteverschil.
Bij een bekkenblokkade spreekt men eigenlijk over een verminderde beweeglijkheid tussen ons darmbeen (Os ilium) en ons heiligbeen (Os sacrum), of beter gezegd een mobiliteitsbeperking in het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht).
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Bekkenbodemproblemen zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid. U hebt dus de tijd om de voor- en nadelen af te wegen en uw keus te maken. Als u last heeft van problemen van de bekkenbodem, kunt u verwezen worden naar de gynaecoloog die gespecialiseerd is in bekkenbodemklachten.
Een te gespannen bekkenbodemspier wordt ook wel een overactieve bekkenbodem genoemd. Dit kan leiden tot allerlei klachten. Een overactieve bekkenbodem geeft bijvoorbeeld klachten als: pijn in de (onder)buik, (onder)rug en rond de geslachtsorganen.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken. Blijven klachten echter 4 tot 6 weken na de bevalling aanhouden, dan is het verstandig om een gespecialiseerde (oefen)therapeut of bekkenoefentherapeut te bezoeken.
Je zult schrikken: de hersteltijd van een bekkenbodem na een vaginale bevalling is namelijk minimaal 6 MAANDEN. Hoe meer schade je hebt gehad aan de bekkenbodem, hoe langer het herstel duurt. Nu is het wel zo dat het meeste herstel in de eerste 6 weken optreedt.
Het bekken is het benige gedeelte van het lichaam dat de romp met de benen verbindt en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Bovendien beschermt het de organen in het bekken zoals de blaas, de baarmoeder met de vagina en de darmen en bij de mannen de blaas en de darmen.
Het kantelen van het bekken is belangrijk om te doen voor de bekkenrand met die honderden peesjes die allemaal spier worden naar de bil of naar de rug toe. Ontzettend belangrijk om dit dus goed te bewegen.
Een scheefstand van het bekken is over het algemeen niet zichtbaar maar kan wel grote gevolgen hebben voor het hele lichaam. De onbalans die het scheve bekken veroorzaakt, wordt elders in het lichaam gecompenseerd en dat gebeurt meestal met de wervelkolom, soms met de benen en de knieën.
Pijnklachten. Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies, of de schede. Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes.
Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.
De pijn zit helemaal onder in je buik, in het schaambot. Dit is het bot dat je voelt als je op de plek net boven je schaamlippen duwt. Je schaambot is het voorste deel van je bekken.
Bij een te zwakke bekkenbodem zijn de spieren in dat gebied te slap. Daarnaast kunnen de blaas en urinebuis niet goed samenwerken, waardoor u ongewild urine kan verliezen (urine-incontinentie). Soms is het moeilijk goed uit te plassen of is er sprake van vaak of snel aandrang hebben om te plassen.
Met oefeningen kunt u de spieren van de bekkenbodem trainen. Om de bekkenbodem te versterken moet u er vanuit gaan dat u drie keer per dag drie keer een serie van 10 aanspanningen doet. Dus 10 keer aanspannen, vasthouden en weer ontspannen.
Bekkenbodem oefeningen:
Bij het oefenen moet je denken aan het intrekken en weer loslaten van spieren. Doe dit zo'n 10 maal, indien mogelijk 2 tot 3 keer per dag. Ook sporten, zoals fietsen en zwemmen, is bevorderend voor de bekkenbodem.