De opleiding rekent uit hoeveel tijd je gemiddeld kwijt bent om een bepaalde opdracht te doen of een bepaald boek te lezen. Voor elke 28 uur werk, krijg je een studiepunt oftewel ECTS. Denkt de opleiding dat het je 28 uur kost om een opdracht goed te doen, dan krijg je dus 1 punt.
Een aantal uitzonderingen staan in bovengenoemde wetsartikelen. 60 studiepunten is gelijk aan 1680 uren studie (WHW artikel 7.4, lid 1). Een studiepunt staat dan voor 28 studiebelastinguren.
ECTS zijn studiepunten. Met studiepunten wordt aangegeven hoeveel tijd je kwijt bent aan een vak of opleiding. 1 ECTS staat voor 28 uur studeren. Dit zijn de colleges die je volgt, maar ook de uren waarin je zelfstandig studeert.
Elk studiejaar (of stagejaar) staat voor 60 studiepunten (“ECTS-credits”). Binnen een regulier universitair jaar worden die studiepunten gewoonlijk verdeeld over diverse kleinere modules. Een diploma van het korte type staat gewoonlijk voor 90 tot 120 studiepunten. Voor een bachelor zijn 180 of 240 studiepunten nodig.
Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie. Maar hij zit niet al deze uren in de klas. Een deel van de tijd besteed een student aan zelfstudie, een deel aan stage en een deel aan scriptie en projecten en een deel van de tijd krijgt de student les. Contacttijd heeft dat.
Voor een opleidingsonderdeel van 3 studiepunten moet je rekenen op 75 à 90 uren studietijd. Voor een opleidingsonderdeel van 6 studiepunten op 150 à 180 uren.
Naast hun studie hebben ze gemiddeld een bijbaantje van 13 uur per week. Naarmate de studenten ouder worden, werken ze ook meer. Namelijk gemiddeld 23 uur per week.
Eén ECTS credit point is gelijk aan 28 uur studie. In de studieprogramma's van de bachelor- en masteropleidingen hebben de vakken een omvang van 5 ECTS of 10 ECTS, hetgeen dus overeenkomt met respectievelijk 140 (5 x 28 uur) en 280 (10 x 28 uur) studiebelastingsuren.
Een studiejaar betetenkt 60×28 uur werken. Je krijgt dan 60 studiepunten. Duurt de opleiding 3 jaar, zoals een universitaire bacheloropleiding, dan moet de student dus 3×60 studiepunten halen, 180 studiepunten in totaal dus. Het betekent ook 180×28 uur werken.
Als je alle 60 studiepunten van dat 1e jaar binnen hebt, haal je je propedeuse – ook wel 'P' genoemd. Dat getuigschrift bewijst dat je het niveau van de opleiding aankan. Je hoeft niet alle studiepunten van het 1e jaar meteen te halen, je kunt je propedeuse ook nog in het 2e jaar halen.
Je kunt een hbo-bachelor volgen in verschillende vormen: voltijd, deeltijd of duaal. Met een voltijdstudie ben je 40 uur per week bezig, een deeltijd- of duale studie kost 20 uur per week.
Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
Je gewoon inschrijven. Je inschrijven, maar een verhoogd studiegeld vragen voor de studiepunten waarvoor je geen leerkrediet hebt. Dat studiegeld bedraagt ten hoogste 11 euro per opgenomen studiepunt.
Als u geen leerkrediet meer hebt, heeft de universiteit of hogeschool het recht om u te weigeren of om verhoogd inschrijvingsgeld te vragen. Het leerkrediet werd ingevoerd in 2008. Studies die u daarvoor bent begonnen, tellen dan ook niet mee voor de stand van uw leerkrediet.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Studievertraging. Haalt een student de hoeveelheid ECTS die nodig zijn voor zijn bindend studieadvies, maar niet alle 60 punten die horen bij het eerste jaar, dan mag hij die studiepunten later halen. De ontbrekende punten kunnen bijvoorbeeld ook in het tweede of derde studiejaar gehaald worden.
Heeft je kind in de loop van het academiejaar geen 27 studiepunten meer of stopt het met zijn opleiding? Dan heeft je kind geen recht meer op het Groeipakket als student. Een kind dat stopt met studeren, kan nog recht hebben op een Groeipakket als schoolverlater.
De nieuwe OESO-cijfers spreken voor zich: 32 procent van de Vlaamse studenten sluit een bacheloropleiding succesvol af na de voorziene 3 studiejaren. Bij de meisjes ligt dat aandeel iets hoger (37 procent), bij de jongens lager (26 procent).
Aan elk vak is een aantal studiepunten, EC (European Credits), gekoppeld. 1 EC staat gelijk aan een studielast van 28 uur. Een studiejaar bestaat uit 60 EC.
Een studiejaar (1680 studie-uren) komt overeen met 60 ECTS-credits. Eén credit staat dus voor 28 studie-uren.
Toch was dat tot nu toe geen reden voor spectaculaire rendementen bij de twee opleidingen. Tot vorig jaar scoorde vormgeving gemiddeld iets boven de veertig procent en dbkv iets eronder, waar op de HR gemiddeld zo'n dertig procent van de eerstejaars zijn propedeuse haalt.
In het hbo geldt dat je jaarlijks 1659 uur werkt bij een fulltime aanstelling. Op feestdagen en verplichte vrije dagen kun je niet werken en die uren zijn daarom 'niet-werkdagen'.
Uit cijfers uit 2021 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting blijkt dat 72 procent van alle studenten werkt naast zijn of haar studie. Gemiddeld verdient de student met een bijbaan 508 euro per maand, met gemiddeld zo'n 16,5 uur werk.