Honing bestaat voor 80% uit enkelvoudige suikers, voornamelijk fructose en glucose. Daarnaast bevat het nog kleine hoeveelheden eiwitten, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen zoals antioxidanten en enzymen.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Honing bevat geen toegevoegde suikers, alleen natuurlijke suikers en is licht verteerbaar, omdat het al een zekere voorverteringsbewerking heeft ondergaan in het lichaam van de bij.
Honing als zoetmiddel
Honing bestaat voor ongeveer 80% uit suikers: circa 40% fructose, circa 30% glucose, wat sucrose, maltose en overige suikers.
Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Honing kan voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen, waardoor bij veel mensen het energieniveau eerst verhoogt en dan verder verlaagt, dan voordat ze de honing aten. De honingbij zuigt de nectar uit bloemen en vermengt het met z'n speeksel, zodat de suiker in de nectar verandert in glucose en fructose.
Vriend van je buik
Ook mensen met darmklachten kunnen de positieve effecten van honing ervaren. Honing is een natuurlijke probiotica met goede bacteriën als lactobacilli en bifidobacteria. Hierdoor blijft je darmflora beter in balans. En dat is heel vriendelijk voor je darmen!
Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Omrekenen: min een kwart. In de basis komt het hier op neer: neem een kwart een minder honing dan er in het recept aan suiker vermeld staat. Zo voorkom je dat het te zoet wordt. Ook kun je eventueel iets minder water gebruiken omdat honing tot ongeveer 19% bestaat uit water.
Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning). Maar neem er ook weer niet te veel van op, want honing is een vorm van suiker. Havervlokken zijn vezelrijk en daarom gunstig voor de verwijdering van gifstoffen. Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren.
Samenstelling. Gemiddeld bevat honing 38% fructose (vruchtensuiker), 31% glucose (druivensuiker), 10% andere suikers, voornamelijk maltose (moutsuiker) en wat sacharose (gewone tafelsuiker).
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden. Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar. Dat wil zeggen: je kunt de honing gewoon eten, je wordt er niet ziek van en het is ook zeker niet slecht voor je. Er is zelfs honing gevonden in het graf van een farao.
Anti-inflammatoire werking
In chronische wonden komt de wond niet tot rust en blijft de ontstekingsreactie voortduren. In de wond worden voortdurend zuurstofradicalen geproduceerd. Honing bevat antioxidanten zoals flavonoïden en polyfenolen die de zuurstofradicalen wegvangen, zodat de wond tot rust kan komen.
Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden.
Honing, zowel puur als verwerkt in een reep of gelletje, is de ideale combinatie van koolhydraten. Het bevat de natuurlijke suikers fructose en glucose, wat het tot de perfecte energiebron maakt voor je lichaam tijdens een run én daarna als herstel als de glycogeenvoorraden in de spier leeg zijn.
Korianderhoning heeft een gunstige werking op de darmen: tegen gasvorming en maag- en darmklachten.
Honing bevat een hoge dosis tryptofaan, een aminozuur dat gevoelens van onrust tegengaat. Daarbij is honing ook rijk aan kalium, dat de stress in je hersenen en in je lichaam vermindert.