De resultaten van de meta-analyse laten zien dat toevoegen van vitamine D effectiever is dan een placebo bij het verlichten van depressieve symptomen bij mensen met een depressie. Er waren grote verschillen in de gebruikte vitamine D-doses, maar meestal was het 50-100 microgram per dag.
Extra vitamine D heeft ook invloed op seizoensgebonden depressie. De klachten verminderen bij het nemen van extra vitamine D. Er is dus een relatie tussen vitamine D en ons humeur. Meer onderzoek is echter nodig om precies te weten hoe het zit.
Voor de meeste kindjes tot 1 jaar ligt de aanvaardbare bovengrens van vitamine D-inname uit voeding en supplementen op 25 microgram per dag. Voor de meeste volwassenen ligt de bovengrens op 50 microgram per dag. Een te hoge inname van vitamine D is giftig aangezien het calciumgehalte daardoor oploopt.
Depressieve klachten kunnen leiden tot een tekort aan vitamine D. Het idee hierachter is dat mensen met depressieve klachten minder vaak buiten komen en zo minder vitamine D aanmaken door contact met de zon. Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt in het lichaam door blootstelling aan de zon.
Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag. Als u meer kans heeft om een bot te breken, adviseert de huisarts ook 20 microgram (800 IE) per dag.
De meeste voedingssupplementen zijn gestandaardiseerd op 25 mcg per dag. Het RIVM ziet supplementen boven de 100 mcg per dag als teveel, en pas als je veel hogere doseringen langdurig slikt, kan er sprake zijn van een overdosis.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang.
De meesten van ons hebben weleens last van spanning, angst of stress. Gelukkig kan de natuur ons ondersteunen, met rustgevende voedingsstoffen zoals lavendel, kamille, kava, citroenmelisse, saffraan, tryptofaan, inositol en magnesium. Ook hebben we tips bij het kiezen van natuurlijke rustgevende supplementen.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.
Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D via een supplement nodig hebt.
Een hoge dosis vitamine B6 kan mogelijk helpen tegen angst en depressie. Een onschuldig vitaminepilletje om je weer blij te voelen, het zou ideaal zijn. Zo ver is het nog niet helemaal. Maar onderzoek wijst wel uit dat zo'n 100 mg vitamine B6 per dag negatieve stemmingswisselingen kan helpen voorkomen.
Magnesium en depressie
Magnesium speelt een vitale modulerende rol in de biochemie van de hersenen. Zo beïnvloedt het anti-stressmineraal verschillende neurotransmissie routes die verband houden met het ontwikkelen van depressies.
Antidepressiva gaan over het algemeen niet goed samen met het gebruik van supplementen met ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia (een bron van tryptofaan). Voor zorgprofessionals is er nog meer informatie beschikbaar over effecten van atypische antipsychotica en slaapmiddelen.
Een depressie ontstaat meestal geleidelijk. Bij een minderheid van de mensen ontstaat de depressie sneller, soms zelfs binnen een dag. Zonder behandeling kan een depressie na enige tijd weer overgaan (gemiddeld 4-6 maanden). Maar het kan ook veel langer, zelfs jaren, duren.
Meestal klopt dat niet helemaal. Wie deze gevoelens een paar dagen heeft, is niet depressief. Bij een echte depressie is namelijk iets anders aan de hand: je somberheid of verdriet duren weken of maanden en verdwijnen niet zomaar. Als je depressief bent, ben je zelden of nooit blij of tevreden.
Bij een lichte depressie kun je met weinig hulp toch verder. Een huisarts of praktijkondersteuner kan je vaak al in een paar gesprekken helpen. Bij een ernstige depressie heb je veel meer klachten, die ook ernstiger zijn. Bijna altijd is dan snel professionele hulp nodig.
Onderzoek lijkt er inderdaad op te duiden dat er een verband is tussen een lage dosis vitamine D in het lichaam en depressieve klachten. De vraag is alleen wat de precieze oorzaak is. Vaak wordt een vitamine D-tekort als oorzaak van de depressieve klachten gezien. Echter, het kan ook andersom zijn.
Omdat de gevolgen van een serotonine tekort best groot kunnen zijn, doe je er goed aan om de symptomen serieus te nemen en vooral je levensstijl kritisch te bekijken. Door stress te verminderen, regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende zonlicht kan je jouw serotonine gehalte al flink verhogen.
Kenmerken zijn vaak algemeen van aard, zoals vermoeidheid, spierzwakte, pijn in de botten of hoofdpijn. Hierdoor wordt de bron van de symptomen vaak niet onderkend totdat er echte deficiëntie-ziekten optreden. Het verweken van de botten (osteomalacia) is een vaak voorkomend gevolg van een langdurig vitamine-D-tekort.
Vermoeidheid of tekort aan energie. Zwakkere botten. Bloedend tandvlees.
Uit recent onderzoek is gebleken dat door het gebruik van vitamine D3-capsules vitamine D-concentraties met ongeveer 85% in het lichaam wordt verhoogd. Bovendien wordt vitamine D3 200-300% beter opgeslagen dan vitamine D2. Het menselijk lichaam moet beide vormen sowieso omzetten in een actieve vorm.