Nederland → Néerlande, Pays-Bas, Hollande.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
In de Franse tijd wordt de oude Republiek der Nederlanden omgevormd tot een moderne eenheidsstaat. Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland.
De officiële Engelse aanduiding van Nederland is the Netherlands. In het buitenland is Nederland echter vooral bekend als Holland. Holland was de naam van de provincie die het land in de Gouden Eeuw (de zeventiende eeuw) over de hele wereld bekend heeft gemaakt.
De officiële naam van het land is Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem Alexander is de koning van het land. Met Holland worden slechts de twee provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bedoeld.
De Franse Tijd maakte Nederland tot een moderne staat met een moderne grondwet, een metriek stelsel, Burgerlijke Stand, rechts rijden in plaats van links rijden, et cetera. De Bataafs-Franse Tijd begon in 1795 met de inval van Frankrijk en het vluchten van de stadhouder Willem V naar Engeland.
Frankrijk heet in het Frans officieel république française (Franse Republiek), dus níet république de France (republiek Frankrijk).
De autochtone Fransen zijn van oorsprong een mix van Keltische stammen (Galliërs) en Romeinen, en later ook Germanen (Franken, Noormannen, Westgoten en Bourgondiërs) en Basken of Iberiërs (Aquitaniërs).
Wij, en de mensen uit andere landen noemen ons land Holland én Nederland. Daarbij hebben we ook nog eens twee provincies met de naam Zuid-Holland en Noord-Holland.
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken. *þeudisk is afgeleid van het Germaanse woord *þeudô-, dat 'volk' betekent.
Nederland (Países Bajos)
Groningen = Groninga. Friesland = Frisia. Drenthe = Drente. Flevoland = Flevolanda.
De Fransen noemden het gebied 'les pays de par deça' ofwel 'de landen van herwaarts over' waarmee zij 'deze landen hier, direct om ons heen' bedoelden. Het gebied dat nu Nederland is werd economisch steeds belangrijker voor het rijk, waardoor de Bourgondiërs het een eigen naam gaven.
Antwoord van de Bieb: De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.
Nederland → Holanda, Países Bajos.
De afkorting Benelux staat voor België, Nederland en Luxemburg. In 2008 kreeg deze samenwerking van overheden een nieuwe officiële naam: De Benelux Unie. Samen richten de landen zich op 3 thema's: interne markt en economische unie.
Het gebouw ligt in de wijk Calais-Sud dat tot 1895 een eigen plaatsje was dat Saint-Pierre heette. Het was vroeger een collectieve kantfabriek zoals er eind 19de eeuw in Calais veel stonden.
Emma en Noah de populairste kindernamen van 2022. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) presenteert vandaag de populairste kindernamen van 2022. Noah is, net als in 2021, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 871 keer gegeven. Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam.
Een patroniem of vadersnaam is een bijnaam die afgeleid is van de naam van de vader van de naamdrager. In het voorbeeld Jan van Pierke is van Pierke een vadersnaam. Zulke bijnamen bestaan al eeuwen, en zijn meestal bedoeld om mensen met dezelfde voornaam van elkaar te onderscheiden.
De etymologie van de naam Nederland brengt ons terug naar de Romeinse Tijd. Het aankaarten van de lage ligging van ons gebied, zat er vanaf het begin al in. De allereerste nog bekende naam voor ons land, althans voor het zuidelijke deel, was Germania Inferior.
Het Engels heeft het woord Dutch ontleend aan het Nederlands, in een tijd dat wij onze taal zelf nog met Duitsch of Dietsch aanduidden – waarschijnlijk in de late Middeleeuwen. In middeleeuwse teksten kwam het woord Nederlandsch niet of nauwelijks voor.
Bedrijven, ambassades, ministeries en universiteiten gebruiken vanaf 1 januari 2020 alleen nog die officiële benaming van ons land. Een kwart eeuw lang presenteerde instanties zich in het buitenland als Holland.
Als iemand uit Nederland komt, noem je hem of haar een Nederlander. Een inwoner van Amsterdam is een Amsterdammer, iemand uit de Zaanstreek is een Zaankanter en iemand afkomstig uit Heiloo is een Heilooënaar.
Het koninkrijk Frankrijk ontstond in 987 als opvolger van West-Francië, het West-Frankische Rijk. De hoogtijdagen van het koninkrijk waren tijdens de regeerperiode van koning Lodewijk XIV, de "zonnekoning", in de 17e en 18e eeuw. Tijdens deze periode ontwikkelde Frankrijk zich tot de machtigste staat van Europa.
West-Francië werd het huidige Frankrijk en Oost-Francië het huidige Duitsland. Midden-Francië bestond uit een strook van Nederland tot Noord-Italië. Midden-Francië werd over de jaren heen opgeslokt door Oost- en West-Francië. West-Francië kreeg het Frans als officiële taal en Parijs werd een cultuurcentrum.