Dieren kunnen zich veiliger voelen in een zwarte slaapplaats. Ook bruine tinten werken rustgevend voor mens en dier. Bruin is, een voor dieren natuurlijke kleur.
En zo min mogelijk wit, glimmend plastic. Voor meer uitleg kunt u hier terecht. Gelukkig vinden hond en kat ongeveer dezelfde kleuren rustgevend als mensen. Dus niet alleen een ontspannen patiënt, maar ook een ontspannen baasje!
Honden hebben slechts 2 soorten kegeltjes in hun ogen: blauw-gevoelige kegeltjes en geel-gevoelige kegeltjes. De hond ziet als gevolg daarvan alles voornamelijk in de kleuren blauw en geel.
Een hond ziet erg goed in het donker. Wel vier keer beter dan de mens. Dit komt doordat zijn netvlies meer staafjes bevat en een reflecterende laag heeft. Deze laag verbetert het nachtzicht waardoor hij in het donker beter kan zien.
KUNNEN HONDEN DENKEN? Het hondenbrein lijkt op dat van mensen, maar is wel kleiner. Hoewel honden niet het vermogen hebben om menselijke woorden te denken of te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Oftewel: het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Honden begrijpen wat het baasje zegt. Althans, hun brein reageert net zoals mensenhersenen op spraak, blijkt uit nieuw Engels onderzoek. De dieren blijken een onderscheid te maken tussen de betekenis van woorden en de manier waarop die woorden worden uitgesproken.
Maar honden herkennen die menselijke gelaatstrekken niet. Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Honden kijken heel anders televisie dan dat wij mensen doen. Een HD-televisiebeeld ziet er voor een hond uit als een hoop bewegende plaatjes. Waar wij 100 verschillende kleuren zien, ziet je viervoeter slechts twee primaire kleuren: geel en blauw. Rood, groen en oranje is voor de dieren één geelachtige mengeling.
Als je hond je aankijkt met een lieflijke blik, dan mag hij of zij jou erg graag. Je zult dit zien aan de lichaamshouding van je hond. Hij of zij kwispelt met de staart en/of heeft een ontspannen houding. Dit is de manier voor je hond om te laten zien dat hij of zij van je houdt!
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
Zodra een hond naar het gezicht van zijn baasje kijkt, zien wetenschappers een duidelijke hersenactiviteit ontstaan. In het gebied van de hersenen waar emoties en herinneringen ontstaan, ontstond opmerkelijk meer activiteit dan wanneer een hond naar andere dingen kijkt.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Zorg voor een goede rust plek en dat je hond daar minimaal aaneengesloten een 1,5 uur per dag op kan liggen. Hulpmiddelen inzetten: Er zijn middelen die jouw hond ondersteunen wanneer hij hyperactief is. Zo kun je kiezen voor bachbloesem therapie (bachbloesemadvies.nl), valeriaan of lavendel.
Er zijn zoogdieren die dat wél hebben, zoals chimpansees en dolfijnen. Die herkennen zichzelf ook in een spiegel. Honden hebben echter geen zelfbewustzijn. Een hond ziet in de spiegel een andere hond en blaft soms tegen zijn spiegelbeeld.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Onder “spiegelen” verstaan we, in het geval van spiegelen met honden, dat het gedrag van de hond gebruikt wordt om de klant bewust te laten worden van zijn eigen gedrag. Spiegelen gaat over communicatie, lichaamstaal, het resoneren van honden op de emotie van de mens en hun eigen rol daarin.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond.
Het op de rug liggen en/of het laten lopen van een plasje zijn 'deemoedgebaren'. Het heeft alles te maken met het vertonen van de lichamelijke kwetsbaarheid. Dit gedrag is soortspecifiek, wat betekent dat het aangeboren gedrag is.
Ken je dat, van die kleine zachte knabbeltjes in je arm, die soms toch venijnig aan kunnen voelen? Honden doen dit vaak als ze dicht bij je zijn als teken van verbondenheid. Vanuit vreugde. Soms kunnen honden kunnen zo blij zijn dat ze met hun emoties bijna geen weg meer kunnen.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond je steeds volgt: Je hebt nooit aangeleerd dat hij op zijn plek moet blijven liggen. Hij wil je beschermen. Hij dringt zich op aan jou.
Wanneer een hond moe en slaperig is en zich eens lekker uitrekt, zien we vaak dat hij/zij geeuwt. Net als bij mensen is dit een teken van ontspanning. Maar, ook in de compleet tegenovergestelde situatie, namelijk stress, zal een hond vaak gaan gapen.