zandsteen vooral uit kwarts bestaat, wat overeen zou komen met hardheid 7, bevinden zich tussen de kwarts(= zand)deeltjes vaak zachtere bestanddelen, waardoor de steen bij het beslaan een veel zachtere indruk geeft.
Wat is zandsteen? Zandsteen is een sediment- of afzettingsgesteente. Zoals de naam aangeeft, bestaat deze natuursteen voornamelijk uit zandkorrels. Die bestaan op hun beurt voor het grootste gedeelte uit kwarts, wat van zandsteen een bijzonder slijtvast, kleurvast en zuurbestendig gesteente maakt.
Graniet. Hardste, duurzaamste, maar doorgaans ook duurste natuursteensoort. Goede weerstand tegen vervuiling. 'Stollingsgesteente', afkomstig van ondergronds gestold magma.
Zandsteen is een zogenaamd sedimentair gesteente, of afzettingsgesteente, dat is ontstaan door het sedimenteren van losse zandkorrels, die vervolgens verkitten en verhardden tot een vast gesteente. We spreken uitsluitend van zand wanneer de diameter van de korrels varieert tussen de 0,0625-2 mm.
Ontzettend hard en hoogkwalitatief is graniet. Dit mineraal bevindt zich in categorie 6. Samen met basalt behoort deze steen tot de iets duurdere mineralen, maar dat heeft voornamelijk te maken met de export vanuit China.
Tot de zachte steensoorten rekenen we onder meer marmer, kalk- en zandsteen.
Kwartsiet harder is dan graniet
Hardheid wordt bepaald door middel van de harheidsschaal van Mohs. Deze schaal gaat van 1 – 10 , waarbij diamant de grootste hardheid heeft.
Benatten van zandsteen: zandsteen bevat veel kwarts, maar kan ook gemakkelijk en veel water opnemen. Het gebruiken van water is dan ook een zeer effectieve eerste beheersmaatregel; 'droog' bewerken is zeer ongewenst. Gebruik afzuigsystemen: noodzakelijk en zeer effectief.
Zandsteen komt vooral voor in de kleuren wit, crème, geel en rood en is vaak wat onregelmatig van structuur. Veelal wordt voor een doffe afwerking gekozen. Zandsteen is vorstbestendig. Kalksteen is aderig qua structuur en in het materiaal zijn vaak fossiele resten van planten en dieren te zien.
Rode zandsteen (Bontzandsteen)
De steen dankt zijn rode kleur aan de ijzerverbindingen die fijn verdeeld rondom de kwartskorrels voorkomen. Sommige variëteiten van rode zandsteen zijn rijk aan glimmers en deze typen kunnen vaak als minder weervast worden beschouwd.
Omdat graniet onder hogere druk en onder invloed van hogere temperaturen is ontstaan, is het ook een harder materiaal dan marmer.
Nadelen van natuursteen:
Natuursteen is broos en gevoelig. Dit is het addertje onder het gras. Als u nadenkt over een terras van natuursteen tegels, moet u zeker ook rekening houden met problematisch onderhoud. Alle schoonmaakmiddelen tasten de natuursteen aan en kunnen zelfs vlekken achterlaten.
Marmer heeft bijvoorbeeld een hardheid van 3,5. Een mineraal met hardheid vanaf 7 wordt edelsteen genoemd.
Zandsteen is een sedimentair- of afzettingsgesteente dat voornamelijk bestaat uit zandkorrels. Bij sedimentatie van zandkorrels worden ook silt, kalk, grind, glimmers, veldspaat en andere gesteentefragmenten afgezet. Door verwering wordt een van oorsprong geelbruine zandsteen grijs.
Wel bevatten zandstenen regelmatig fossielen, maar deze vormen een aparte categorie en vallen buiten dit hoofdstuk. Sterk onderbelicht zijn ook de talloze zwerfstenen van zandsteen die door zuidelijke en oostelijke rivieren uit Duitsland, België en Frankrijk naar ons land zijn vervoerd.
Kalkzandsteen of silka is een harde lichtgrijze kunststeen, zwaar, niet poreus, ongebakken.
De sterkte van kalkzandsteen maakt het geschikt voor veel dragende constructieve toepassingen in o.a. vrijstaande huizen, huizen in een rij en appartementen. Gebouwen van 8 tot 12 verdiepingen kunnen goed in kalkzandsteen worden uitgevoerd (druksterktes tot CS44).
Kalkzandsteen is onbrandbaar en in staat beperkt vocht op te nemen en dit weer gecontroleerd af te staan. Te natte omstandigheden echter zorgen voor te veel vochtopname of het zwemmen van de stenen. Daarnaast mag kalkzandsteen niet in aanraking komen met strooizout, aangezien dit de stenen aan kan tasten.
Zowel aan de inhoud (zwarte amfibool en witte plagioklaas) en aan het patroon van ordening kun je zien dat het geen zandsteen met laagjes is.
REINIGEN van Zandsteen
Voor de eerste reiniging adviseren we Boscobello natuursteen krachtreiniger te gebruiken. Deze reinigt en ontvet de steen en verwijdert de cementsluierverwijderaar. Specifiek om de cementsluier te verwijderen bij ZUURBESTENDIGE Zandsteen kan u ook een MN Cementsluierverwijderaar gebruiken.
Veel natuursteensoorten bevatten kalk en wanneer deze natuursteen in aanraking komt met zure producten, dan kan dit doffe plekken veroorzaken. Het oppervlak wordt als het ware geëtst. Om dit te voorkomen, gebruikt u zeker geen zure schoonmaakproducten zoals antikalk of middelen met citroen.
Albast is een zachte, transparante steensoort, doorgaans iets harder dan speksteen (hardheid 1) en zachter dan marmer (hardheid 3 tot 4). Ideaal dus voor wie wil leren werken met beitel en klopper.
Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet ook zeer hittebestendig: in tegenstelling tot een aanrechtblad van composiet zal het granieten werkblad niet barsten of scheuren als je er een hete pan op zet.
Dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren is graniet keihard. Daarom is een granieten aanrechtblad krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet zeer hittebestendig. Een granieten aanrechtblad zal niet barsten of scheuren als er een hete pan op wordt gezet.