Veel mensen weten dit niet, maar hommels zijn bijen. Ze zien er wel duidelijk anders uit dan andere bijen, met hun wollige, kleurrijke beharing. Ze zouden misschien verward kunnen worden met de gewone sachembij, maar verschillen daarvan doordat hun ocelli (de puntoogjes bovenop de kop) bijna op één lijn liggen.
Uiterlijke kenmerken. Een hommel lijkt anatomisch veel op een bij, maar heeft meer beharing die bovendien langer is. Daarnaast wordt een hommel gemiddeld een stuk groter dan een bij. Hommels zijn sterk behaard met lange haren over het gehele lichaam, en met name op het achterlijf.
Werksters vliegen maximaal drie kilometer weg van hun kast. Bij een verdere vlucht, is de voorraad nectar al verbruikt voordat ze thuis zijn. De mannetjesbijen of darren kunnen tot wel 7 km ver vliegen om te paren met een jonge koningin.
Hommels doen eigenlijk geen kwaad. Durf jij er eentje voorzichtig te aaien? Hommels die bezig zijn in een bloem kun je voorzichtig over de rug aaien. Als ze hard gaan zoemen of met een pootje naar achteren wijzen, moet je stoppen!
Als de ingang van het hommelnest vlak bij een deur of raam zit, kunt u bijvoorbeeld een hor plaatsen. Dan kunnen de hommels niet (meer) naar binnen vliegen. Als de aanvliegroute van een nest een pad kruist bestaat de kans dat de opstijgende hommel per ongeluk tegen je aanbotst als je langs loopt.
Bij de hommels hebben, net als bij honingbijen en wespen, alleen de koninginnen en werksters een angel. De mannetjes kunnen niet steken. De angel is bedoeld als verdedigingswapen. Tijdens een steek wordt een geringe hoeveelheid gif via de angel in het lichaam gepompt.
Hommels zijn heel nuttige insecten. Doordat ze tijdens hun zoektocht naar nectar van bloem naar bloem vliegen, brengen zij stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zo zorgen zij voor het bestuiven van bloemen en cultuurgewassen.
Hommels zijn van nature geen agressieve insecten, dus de kans dat ze steken is niet heel groot. Ze steken namelijk alleen indien ze zich bedreigd voelen en dus het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen. Steken kunnen ze dus echter wel.
Het lijf van bijen en hommels bestaat uit drie delen: de kop, de borst en het achterlijf. Ze hebben zes poten, vier vleugels en vijf ogen.
Leg een druppel op jouw hand en laat de hommel van het suikerwater drinken. De hommel zal terug energie krijgen en weg vliegen. Je kan de hommel ook even in een doosje met wat hooi zetten en de doos op een beschutte maar niet verwarmde plek plaatsen, bijvoorbeeld in de garage, serre of koude bak.
Wat doe je best? Blijf kalm en bel zo snel mogelijk een arts of de nooddienst van het ziekenhuis en leg duidelijk uit wat er is gebeurd. Als de persoon zich duizelig voelt, laat hem dan plat liggen met zijn benen omhoog. Algemene reacties worden behandeld met adrenaline-injecties, antihistaminica en corticosteroïden.
Wanneer een bij of hommel steekt scheurt de angel met het gifblaasje los van het lijf. Bijen en hommels kunnen dan ook niet meer dan één maal steken en gaan na de steek dood. Wespen hebben een angel zonder weerhaken waardoor de wesp tot wel 10 maal kan steken.
Werksters helpen de koningin bij het uitbouwen van het nest. In de loop van de zomer komen uit de eitjes mannetjes (darren) en nieuwe koninginnen. Alleen de koninginnen zullen na de paring overwinteren en in het volgende jaar een eigen kolonie stichten.
De grote koekoekshommel bereikt een lichaamslengte van 15 tot 22 millimeter, alleen het vrouwtje bereikt echter een lengte van meer dan twee centimeter. De vleugelspanwijdte of vlucht van het vrouwtje is tot 27 millimeter. De mannetjes zijn aanzienlijk kleiner en hebben een lichaamslengte van maximaal 16 millimeter.
Deze koningin tuinhommel zuigt met haar lange tong nectar op uit nectarklieren aan de basis van de meeldraden van dit (mannelijke) wilgenkatje. Ze heeft overwinterd en kan nu de energie uit de nectar goed gebruiken.
In tegenstelling tot een bijenangel, bevat die van hommels geen weerhaken. Hommels kunnen hun angel dus terugtrekken zonder dat deze loskomt van hun achterlijf. Hierdoor kunnen ze ook meermaals steken. Bij de meeste mensen veroorzaakt een hommelsteek enkel een plaatselijke reactie.
Wanneer je hond of kat gestoken wordt door een wesp, bij of hommel, dan doet dit pijn. Op de gestoken plek kan de huid rood en gezwollen raken. Deze verschijnselen trekken vanzelf weer weg. Sommige insecten, zoals een bij of een hommel, laten soms na het steken de angel achter in de huid van je dier.
Hommels leven in een kolonie die uit enkele tientallen tot wel honderden hommels bestaat. Zo'n kolonie wordt door een koningin gesticht. Dit is een bevrucht vrouwtje en de enige die overwintert. Aan haar de taak om in het nieuwe seizoen voor nageslacht te zorgen.
Ze vallen in slaap op de planten waar ze overdag op vliegen: lavendel, marjoraan, de vlinderstruik, de kaardebol, verschillende distels en wat minder bij peen.
Hommels zijn namelijk groter en hebben meer haar op hun lichaam. Dit maakt ze beter geschikt voor bestuiving dan bijen. Verder produceren hommels, in tegenstelling tot bijen, geen honing.
Je lokt de hommels met een beetje suikerwater in de hommelkast en nestmateriaal in de kast. Plaats de hommelkast: deels onder beplanting. in de nabijheid van bloemen en planten die als voedsel dienen.
hommel {de}
bumblebee {znw.}
Mannetjes hebben naast het oranje-rood kontje ook gele beharing op het gezicht en de bovenkant van de kop en een gele band op de voorkant van het borststuk. Ze kunnen lijken op een kleurvorm van de mannetjes van de Weidehommel waarbij het geel op het borststuk en het achterlichaam sterk gereduceerd is.
Kenmerken van een hommel in nood zijn: sloom zitten, niet wegvliegen als je in de buurt komt en stil zitten door onderkoeld zijn, waardoor de vleugels niet werken. Een hommel rust soms wel 45 minuten uit voordat ze weer wegvliegt, dat is heel normaal.