De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin kost via de apotheek ongeveer 60 tot 80 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.
Het vaccin tegen type B is sinds oktober op de markt. Ouders kunnen nu zelf in overleg met hun huisarts het vaccin aanschaffen. Dat kost ongeveer 235 euro voor drie prikken.
De prik die je krijgt, werkt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Door de vaccinatie ben je 10 jaar beschermd. Het vaccin dat je krijgt, wordt wereldwijd al veel jaren gebruikt.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden je vaccinaties alleen als het vaccinatiecentrum is aangesloten bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Kinderen krijgen deze vaccinatie tweemaal; als ze 14 maanden oud zijn en als ze 14 jaar zijn.
Deskundigen hebben vastgesteld in een advies aan de minister van Volksgezondheid dat een vaccinatie voor kinderen van 14 maanden en jonge tieners de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen).
Het meningokokken ACWY-vaccin bevat deeltjes van de 4 meningokok bacteriën. Je kunt geen meningokokkenziekte van het vaccin krijgen. Het lichaam maakt afweerstoffen tegen de deeltjes van het vaccin waardoor je daarna geen meningokokken ACWY-ziekte meer kan krijgen.
Tussen de leeftijd van 0 en 2 jaar krijgt je kind meerdere vaccinaties. Ze beschermen tegen 11 ziekten. De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik.
In 2018 werd 36% van alle gevallen van meningokokkenziekte veroorzaakt door meningokokken B. Er zijn toen in totaal 74 gevallen gemeld. Meningokokken B komt vooral veel voor onder kinderen jonger dan 5 jaar.
Onderzoek naar de bijwerkingen van het vaccin
De deelnemers waren 1 jaar of ouder. De meest voorkomende bijwerkingen bij een eerste vaccinatie met Meningokokken groep A, C, W, Y-vaccin zijn: koorts. vermoeidheid, hoofdpijn, suf voelen.
De eerste verschijnselen zijn vaak verkoudheid, hangerigheid en een grieperig gevoel. Daarna verergert de ziekte snel, met hoge koorts. Een signaal dat duidelijk op ernstige ziekte wijst is nekstijfheid, dit is een symptoom van hersenvliesontsteking. Heel jonge kinderen kunnen luierpijn krijgen.
Overdracht van de meningokok geschiedt van mens op mens via druppeltjes vanuit de neus-keelholte. De bacterie kan overgedragen worden bij langdurig en intensief contact via de lucht door bijvoorbeeld hoesten, niezen, spreken of door direct contact (bijvoorbeeld zoenen, mond-op-mondbeademing).
In Nederland vinden we het belangrijk dat u kunt zien welke informatie we van u hebben over uw coronavaccinatie. Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.
Omdat de gevolgen van de meningokokkenziekte zo ernstig kunnen zijn, is het essentieel dat je snel wordt behandeld als je de ziekte hebt. Nog beter is het om de meningokokkenziekte te voorkomen. Dit kan met behulp van vaccinatie tegen meningokokken.
Beschermingsduur en revaccinatie
Na toediening op de leeftijd van 11 jaar of ouder is de werkingsduur van het vaccin minimaal 10 jaar (zie bijsluiter).
Als je 10 jaar of ouder bent, kun je worden gevaccineerd tegen het HPV-virus. Als je 14 jaar wordt, kun je gevaccineerd worden tegen meningokokken ACWY.
Ook voor andere vaccinaties en eventueel malariatabletten is een termijn van drie weken voldoende. Uiteraard mag u ook eerder komen. Voor mensen die langer dan 6 weken weggaan, is het advies tenminste 5 weken voor vertrek te komen.