De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
Hoogtebeperking van 3,5 meter hoog: In de hoogte is je tuinhuis of bijgebouw beperkt tot 3,5 meter hoogte. Voor een doorsnee tuinhuis zal dit geen probleem geven want de standaard formaten zijn allemaal kleiner dan 3 meter hoog.
Een uitbouw, overkapping, schuur of garage: er geldt geen minimale afstand. Je mag dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Een bouwwerk met ramen, zoals een tuinhuis: heeft het bouwwerk ramen die uitkijken over het erf van jouw buren? Dan moet het op minimaal 2 meter afstand van de erfgrens staan.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
wanneer u in de achtertuin buiten 4 meter van het hoofdgebouw bouwt, dan mag u tot 3 meter hoogte vergunningsvrij bouwen; uw tuinhuis in de achtertuin moet een ondergeschikte functie hebben aan het hoofdgebouw.
De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
De hoogte van een terrasoverkapping is afhankelijk van waar de overkapping geplaatst wordt. Valt hij binnen de 2,5 meter zone, dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog worden zonder vergunning. Buiten deze zone geldt doorgaans een maximale hoogte van 3,0 meter voor vrijstelling van vergunningsplicht.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
De hoogte van een bijgebouw die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw bijgebouw verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het bijgebouw altijd 3 meter hoog zijn.
Het is toegestaan om een schuur tegen de erfgrens te bouwen, maar alleen als deze grens zich bevindt tussen jouw perceel en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dien je een afstand van 1 meter aan te houden.
De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn; Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn; De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn; U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.
Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.
volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden. in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven. in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
Zodra u uw tuinhuis gaat gebruiken voor (vaste) bewoning, wordt het vaak een ander verhaal. Voor een tuinhuis met logeer- of woonbestemming heeft u meestal wél een vergunning nodig. Dit kan echter per gemeente verschillen. Het is daarom verstandig dit na te vragen bij uw eigen gemeente.
Een blokhut valt onder de bijgebouwen. Hier zijn specifieke regels voor. Die zijn anders dan de regels voor aanbouw of uitbouw. Bijgebouwen staan immers los van de woning.
De toegestane hoogte van een schuur is afhankelijk van de plaats van de schuur. Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn.
De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.
Bij een woning mag dus binnen 4 meter een keuken, bijkeuken, berging, garage, serre of uitbouw van de woonkamer worden gebouwd. Bij een bijbehorend bouwwerk verder dan 4 meter van het oorspronkelijke hoofdgebouw moet er sprake zijn van een ondergeschikt gebruik.
Overkapping voor of achter het huis
Hiervoor gelden namelijk verschillende regels. Wat betreft de erfgrens maakt dit echter geen verschil. In beide gevallen geldt dat een overkapping minimaal één meter van de erfgrens verwijderd moet zijn.
Een pergola die los in de tuin staat mag maximaal 2,5 meter hoog zijn. Als de pergola de erfscheiding raakt of vast staat aan het huis, mag deze volgens de wet niet hoger zijn dan 2 meter. Wilt u een pergola bouwen die hoger is? Vraag dan een vergunning aan!
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen? Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
Als een schutting wordt geplaatst op de erfgrens, dan zijn beide buren eigenaar en zijn zij beide verantwoordelijk voor de schutting. Indien een buur weigert om mee te werken aan het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens, dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.