"Overdag ligt hij te spinnen in de vensterbank, maar 's nachts leggen ze makkelijk 3 of 4 kilometer af." Iets wat veel kattenbaasjes volgens de boswachter niet altijd weten. Veel mensen geloven niet dat hun kat op jacht gaat 's nachts. "Dat komt omdat het een kant is die we niet kennen.
Als huiskatten naar buiten gaan, zwerven ze zelden erg ver weg van huis. Uit een Noors onderzoek is gebleken dat ze de meeste tijd buitenshuis doorbrengen op minder dan 50 meter van het huis van hun baasje.
Buitenkatten die actief zijn in de avond, leggen vaak flinke afstanden af. Zij volgen het landschap en komen soms op plekken die je niet direct verwacht. Een gps-tracker geeft je meer inzicht in de route die je kat aflegt. Houd daarbij wel in gedachten dat een halsbandje andere gevaren kan opleveren, zoals beknelling.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Sommige onderzoeken tonen aan dat katten meestal maar enkele tientallen meters tot een kilometer afstand afleggen. Belangrijk om te weten is dat de grootte van het territorium per kat kan verschillen en afhangt van de omgeving, de beschikbaarheid van voedsel en de reproductieve status van de kat.
Was de kat niet gechipt en geregistreerd, dan was ze nooit meer gevonden door haar baasje. Kirsten: “De kans dat een gechipte en geregistreerde kat weer bij haar baasje terugkomt is bijna 95 procent.” Is dat niet het geval, dan is de kans nog ongeveer maar 40 procent.”
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank. Je kat zal je dankbaar zijn.
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Zowel kat als mens zien niets als er geen enkele (inclusief UV) vorm van licht is. De minimale hoeveelheid licht die nodig is om wat te kunnen zien ligt bij de kat 7x lager dan bij de mens. Dit komt doordat het oog van de kat gebouwd is om zoveel mogelijk licht op te vangen.
Katten vinden een temperatuur van 21-22 graden vaak aangenaam en onder de 10 graden wordt het echt te koud voor ze.
Katten hebben het, net als wij, ook koud in de winter. Met hun vacht hebben de viervoeters er wel minder last van, maar ze merken het goed als het buiten kouder wordt.
Katten kunnen snel ergens van schrikken en dan kunnen ze zich heel goed verstoppen. Ze komen echt niet tevoorschijn als ze zich niet veilig voelen. Pas als het rustig wordt op straat, zullen ze uit hun schuilplaats willen komen. Zorg daarom dat de kat altijd weer terug naar binnen kan, ook als je geen kattenluik hebt.
Katten kunnen ook van huis weglopen als ze ziek zijn. Zieke katten trekken ze zich vaak terug op een rustig plekje om ongestoord te herstellen. Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat hij zich niet op zijn gemak voelt bij jou thuis en dat hij daarom ergens anders gaat schuilen.
Vanuit zijn instinct wil een kat jagen en zich voortplanten. Twee dingen waarvoor hij zijn huis wel moet verlaten! Als een kat niet direct een prooi kan vinden, zal hij verder steeds verder gaan in zijn jacht naar een lekkere snack. Hetzelfde geldt voor de zoektocht naar een partner.
Veel kattenbaasjes vragen zich af of katten nachtdieren zijn, aangezien hun kat niet de hele nacht doorslaapt. Maar dit is niet helemaal juist. Katten zijn schemerdieren. Dit betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de zonsopgang en zonsondergang.
De redenen van het miauwen
Naast aandacht trekken, verveling en angst om alleen te zijn kunnen er ook medische oorzaken zijn, zoals dementie en ziektes die er voor zorgen dat de kat zich niet goed voelt. Ga dus eerst met je kat bij een dierenarts langs om te laten controleren of je kat lichamelijk wel in orde is.
Nachtzicht — Katten zien misschien geen fijne details of rijke kleuren, wel hebben ze een superieur vermogen om in het donker te zien. Dat heeft alles te maken met het hoge aantal staafjes in hun netvlies dat gevoelig is voor zwak licht. Hierdoor ziet een kat in het donker grofweg zes keer zoveel licht als een mens.
Niks is fijner dan een warme en zachte knuffel bij het in slaap vallen en wakker worden. Daarnaast heeft het slapen met je kat nog een aantal andere voordelen: Slapen met je kat zorgt voor de aanmaak van oxytocine en voorkomt angst of slapeloosheid. Je kat in de buurt geeft een veilig gevoel en zorgt voor warmte.
Niks mis mee natuurlijk, maar dan wil je ook wel een fijn slaapplekje. Mensen kruipen lekker in bed met het hoofd op een kussen en onder een lekker warm deken. Nu hebben katten niet echt een deken nodig want ze hebben al een lekker warme vacht, maar ze vinden het wel heel gezellig om heerlijk bij je te slapen.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Katten zijn de perfecte paracommando's, ze kunnen zich zo goed verstoppen dat je hen bijna niet ziet. Elke opening die groot genoeg is om met hun kopje door te kunnen, is een potentiële schuilplaats. Kijk dus goed in kieren, kelders, donkere plekken, onder auto's en onder struiken.