Plotseling optredende lokale pijn, vaak met een kramp gevoel. Passief rekken of aanspannen van de getroffen spier veroorzaakt pijn. Gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de aangedane plek. Meestal een blauwe verkleuring onder de aangedane plek (na enkele uren/dagen).
Plotselinge draaibewegingen of explosieve aanspanning van de buikspieren kunnen de oorzaak zijn van een spierverrekking of scheur. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten. Denk maar eens aan het slaan van een service tijdens tennis.
Na de bevalling sluiten de rechte buikspieren zich niet onmiddellijk weer. Daar is tijd voor nodig. Hoe lang het duurt voordat je buikspieren weer netjes tegen elkaar aan liggen verschilt heel erg per persoon. Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten.
De pijn voelt dof, zeurend of stekend. Soms kan u het stukje van de buik wat pijn doet niet voelen of voelt u minder in uw buik. Pijn wordt erger als u actief bezig bent, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken, andere huishoudelijke klussen, sporten, bukken of zitten.
Een buikspierblessure
Veelal gaat het bij een buik blessure om een verrekking of (gedeeltelijke) ruptuur van de buikspieren. De oorzaak ligt hem vooral vaak in het verrekken, scheuren of overbelasten van de spieren.
Belangrijkste advies: gedoseerde rust
Krijg je een buikspierblessure dan bestaat de eerste behandeling uit rust en koelen. Soms kun je wel gewoon blijven tennissen, maar het is beter om geen services en bovenhandse slagen te slaan zolang je nog pijn hebt.
Als er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen het buikvlies en de buikorganen door de buikwand heen geperst worden. U heeft dan een breuk (ook wel: hernia) in de buikwand. De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies.
Er is vaak een continue doffe, zeurende pijn, met daarbij aanvalsgewijs stekende pijn. De pijn neemt toe bij lichamelijke activiteiten waarbij de buikspieren worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld: bukken, van liggende naar zittende houding bewegen, wandelen, hoesten, niezen of persen.
Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.
Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een bult ter plaatse. Een breuk kan aangeboren zijn, of zijn ontstaan door uitrekking van de buikwand.
Ze zitten onder vast aan het schaambeen en bekken en boven hechten ze vast aan de ribben. Je hebt bovenste buikspieren ( upper abs.) onderbuikspieren ( lower abs. Of dwarse buikspieren) en de schuine buikspieren (Obliques).
Alleen op zuigelingenleeftijd kan een buiwandbreuk spontaan genezen, daarna is dat niet meer te verwachten. Wanneer u veel last heeft van een breuk of de breuk beklemd raakt, is vaak een operatie nodig.
Het reven (bij elkaar hechten) van de buikspieren in de middenlijn herstelt de normale buikspierfunctie. Hierdoor kunnen ook rugklachten worden verholpen. Wanneer het overschot zich bevindt in het gehele gebied tussen de ribbenboog en de schaamstreek, dan is er volledige buikwandcorrectie nodig.
Buikpijn linksonder kan wijzen op een ontsteking in de dikke darm, ook wel culitis ulcerosa genoemd. Als je buikpijn links onderin je buik hebt dan kan dat ook duiden op diverticulitis. Als je diverticulitis hebt dan is een divertikel (uitgerekt stukje van de dikke darm) ontstoken..
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
Soms heb je door een aneurysma in de buikslagader klachten in de buik of rug. Je kunt pijn hebben of een kloppend gevoel in de buik. Hoesten, een piepende ademhaling, kortademigheid, heesheid en slikproblemen kunnen symptomen zijn van een aneurysma in de borst.
Meestal geeft een aneurysma geen klachten, maar soms geeft het buik- of rugklachten. In enkele gevallen voelt u het aneurysma als een “pulserende massa” in de buik.
pijn die plotseling optreedt (die lijkt op een messteek of zweepslag); gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik, boven of onder de betreffende plek. blauwe verkleuring onder de betreffende plek (na enkele uren of dagen); blijvende stijfheid van de getroffen plek.
De pijn die wordt ervaren bij het scheuren van een spier kan omschreven worden als een zweepslag, maar ook als een messteek of een harde tik. Het voelt alsof er iets knapt en sommige mensen zullen ook daadwerkelijk een knapje horen. De pijn kan leiden tot duizelig- en misselijkheid.
De schatting van de herstelperiode voor een spierscheuring ligt bij 4 tot 6 weken. De eerste dagen staat in teken van volledige rust. Pas na een week is het mogelijk de spier te behandelen met massages. De spier is namelijk niet eerder herstelt en met een massage beschadig je de spier.
Een buikwandbreuk ziet eruit als een zwelling. De grootte is afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen. Over het algemeen is een buikwandbreuk niet gevaarlijk.
Buikvliesontsteking is een ontsteking van het buikvlies. Het buikvlies is een dun vlies dat aan de binnenkant van de buikholte en om de organen in de buik zit, bijvoorbeeld om de maag, de lever en de darmen. De medische term voor buikvlies is peritoneum.
Verschijnselen bij een littekenbreuk zijn: Een bult of zwelling op de plaats van de breuk. Een pijnlijk, branderig gevoel. Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn en heeft u mogelijk rugklachten.