Praten met de mond vol, slurpen of boeren is in de ogen van een Chinees juist heel beschaafd. Het is een teken dat het je smaakt en het is een eerbetoon aan je gastheer. En daarbij, soep en noedels eet je makkelijker als je slurpt, het eten smaakt lekkerder als je smakt en boeren inhouden is niet fijn.
Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
Het land waar iedereen heerlijk slurpt tijdens het eten is Japan. Volgens de Japanners verbetert slurpen namelijk de smaak van het eten en ook zou je het sneller kunnen eten als het heel erg warm is.
Dat komt in de eerste plaats doordat rijst er goed groeit en het in Azië al lang verbouwd wordt. Het gewas heeft een warm klimaat en veel water nodig. Dat vind je veel in het zuiden van het continent. Rond de Parelrivier, in Zuidoost-China werd vermoedelijk de eerste rijst verbouwd, ongeveer 10.000 jaar geleden.
In de Zuid-Chinese stad Yulin vindt elk jaar tijdens de zonnewende van 21 juni het grote Lychee en Hondenvleesfestival plaats. Gedurende tien dagen consumeren de festivalgangers naar schatting zo'n 15.000 honden en katten.
In de ochtend beginnen ze dan met rijstepap of fan.
In principe eten ze namelijk alle maaltijden warm! In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast.
Omdat Japanners zeggen dat je de ziel wegblaast van het voedsel, als je ter verkoeling over een dampende kom blaast, slurpen ze om hun mond niet te verbranden. De lucht brengt daarnaast de smaken naar voren — denk aan een glas rode wijn.
Midden-Oosten en India
In sommige delen van het Midden-Oosten doe je veel met je handen. Wel belangrijk dat je het met de juiste handen doet. Zo houd je je rechterhand schoon, die gebruik je voor het oppakken van eten en andere 'schone' dingen.
India, Japan en China
In India en Japan hechten ze hier iets meer waarde aan, want de kok – of iemand anders die jouw maaltijd heeft klaargemaakt – weet dat je je eten lekker vond. Ben je in China? Dan is het juist weer onbeleefd om je bord helemaal leeg te eten, omdat je dan de indruk geeft dat je gulzig bent.
Tafelmanieren: In bepaalde opzichten zijn de Chinese tafelmanieren in westerse ogen hoogst informeel. Slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, spreken met de mond vol, met je elleboog op tafel leunen, het zijn allemaal acceptabele gedragingen.
Geluiden als slikken, nadrukkelijk ademhalen, kauwen, smakken, iets waar bijna iedereen zich weleens aan stoort, maar voor een groep mensen zijn deze geluiden niet te verdragen en veroorzaken ze een soort kortsluiting in de hersenen.
Cultuurverschillen: aan tafel
Dat is een belediging! In Brazilië vinden mensen het belachelijk als je met je handen eet, dus pak zelfs bij pizza en patat je mes en vork. In delen van het Midden-Oosten en India is het ongepast om met je linkerhand te eten.
Zoals vele Aziatische volkeren kunnen de meeste Chinezen eigenlijk geen melkproducten verdragen: ze hebben een lactose-intolerantie. In de dunne darm missen ze het enzym lactase, dat ervoor zorgt dat het koolhydraat lactose in de melk afgebroken wordt en in de bloedbaan terechtkomt.
De gemiddelde levensverwachting van de Chinezen is gestegen tot 77,93 jaar.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
De Indiase keuken is overwegend vegetarisch: hindoes eten geen rundvlees, moslims eten geen varkensvlees. Bijna alle gerechten in de zuidelijke provincies van India zijn gebaseerd op groenten zoals aardappel, bloemkool, spinazie en okra, ook wel lady finger genoemd. Aan de kust wordt wel veel vis gegeten.
Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na). Verder wordt er weinig alcohol gedronken en zo goed als niet gesnackt. Wat Japanners wél eten is rijk aan umami, de zogenoemde vijfde smaak die ook wel smaak van de heerlijkheid wordt genoemd.
Lekkerder. Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z'n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet.
De Nederlanders waren al langer favoriet bij de Japanners als handelspartner omdat wij in tegenstelling tot andere machtige zeemachten zoals Spanje en Portugal vooral handel op plek één hadden staan. Bij de Spanjaarden en Portugezen was dit voornamelijk zendingsdrang om het Christendom te verspreiden.
Begroeten. Wanneer de Chinezen elkaar begroeten geven ze elkaar een hand waarbij ze toch een klein beetje naar voren buigen. Een handkus bij een eerste ontmoeten van een Chinese dame is een absolute NO-go volgens de Chinese etiquette. Ook mensen die elkaar vaker hebben gezien zullen een hand geven of gedag wuiven.
Levende dieren als delicatesse in China
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.