Willemstad is de hoofdstad van Curaçao en de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De stad telt ongeveer 100.000 inwoners en daarmee is het de grootste stad van de Kleine Antillen. Wegens de "Hollandse" architectuur wordt Willemstad soms wel het "Amsterdam van het westelijk halfrond" genoemd.
Willemstad is de hoofdstad van Curaçao en beslaat ongeveer een derde van het eiland. Curaçao heeft drie officiële talen, Nederlands, Engels en Papiaments. De munteenheid van het land is de Antilliaanse gulden.
Toen de Spanjaarden arriveerden, leefden er naar schatting zo'n 2000 Caiquetío-indianen op Aruba, Bonaire en Curaçao. Volgens de legende waren de nogal kleine Spanjaarden geïmponeerd door de lengte van de indianen, waardoor ze Curaçao aanvankelijk la isla de los gigantes ('het eiland van de reuzen') noemden.
Op Curaçao is er één grote stad, de hoofdstad Willemstad, die het grootste deel van het centrum van het eiland in beslag neemt. In het westelijke gedeelte van Curaçao, “Banda Abou”, vind je ook dorpjes en gemeenschapscentra zoals Boka St. Michiel, Tera Kora, Soto en Barber.
Onder de noemer Antillianen zijn in Nederland de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en hun nazaten bekend.
Curaçaoënaar - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
De moedertaal van de Curaçaoënaars is Papiaments: een creoolse mengeling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de inboorlingentaal van de Arawakken. De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands, Papiaments en Engels.
De beste reistijd voor Curaçao is tussen januari en juni.
Verder bezitten de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap.
Curaçaose gerechten
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn sindsdien openbare lichamen van het land Nederland, vergelijkbaar met gemeenten.
Hoewel de meeste bekende modeketens zoals Zara, H&M of Topshop niet op Curaçao vertegenwoordigd zijn, vind je er wel veel leuke lokale winkeltjes. De leukste winkelervaring beleef je in Punda en Otrobanda waar je rustig kunt winkelen in de autovrije straten tussen fraaie monumentale panden.
Het geweldige eiland staat natuurlijk bekend om de felblauwe zee, vuurtoren, fantastische onderwaterwereld en de gezellige inwoners. Curaçao telt maar liefst 155.000 inwoners, maar ontzettend veel verschillende bevolkingsgroepen.
Daarnaast wordt 'hallo' niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond). Als je 'dag' wilt zeggen, zeg je ayo, en als je iemand een fijne dag wilt wensen zeg je pasa bon dia.
'Bon Dia' en 'Bon Nochi'
Het is net als dat liedje van Bassie en Adriaan: Bon dia is goedemorgen, Bon nochi goedenacht.
Het is op Curacao gewoon bloedheet, dag en nacht. Met dikke kleding ga je alleen maar zweten. Het is hooguit handig tegen de muggen, maar dan moet je echt een dun katoenen vestje en een linnen broek mee, anders drijf je je kleren uit. Wel handig: wat extra shirtjes, want je zweet veel.
Criminaliteit. Op Curaçao komt kleine criminaliteit voor, net zoals in Europees Nederland. Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen: Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding.
Nederlanders op Curaçao
Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar de indicatie is dat jaarlijks rond de 3.000 Nederlanders zich vestigen op Curaçao, maar dat ook ongeveer een zelfde aantal weer terug gaat naar Nederland. Cijfers over het aantal Nederlanders dat op Curaçao woont zijn moeizaam te vinden.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland.
Waar staan de 'Curaçao' letters in Willemstad? De beroemde blauwgele 'Curaçao' letters staan letterlijk in het centrum van Willemstad in de wijk Punda in het 'Koningin Wilhelminapark'. Vanaf het terras van het populaire Plein Café Wilhelmina kijk je letterlijk tegen de grote 'Curaçao' letters aan.