Je moet in totaal minimaal 5500 calorieën binnenkrijgen in één dag om een halve kilo aan te komen. Om 2 kilo in één dag aan te komen moet je 16000 kilocalorieën eten. Dit is vrijwel onmogelijk. Je moet dan zo extreem veel eten, dat je zelfs na hele flinke eetbuien niet aan deze hoeveelheden komt.
HET IS GEEN VET, MAAR VOCHT
Over het algemeen komen we in gewicht aan wanneer we voortdurend teveel calorieën binnen krijgen dan ons lichaam kan omzetten in energie. Dan slaat ons lichaam dit op in vet. Aankomen na 1 dag ongezond eten is dus vrij onrealistisch.
Aankomen in één dag
Wanneer je jezelf extreem laat gaan kun je binnen één dag ongeveer een halve kilo aankomen. Hiervoor moet je wel behoorlijk wat eten… Boven op je normale dagelijkse caloriebehoefte zou je in dit geval zo'n 3500 Kcal extra moeten eten. In totaal eet je dan dus 5500 Kcal op één dag.
Als je een flinke maaltijd hebt gegeten en nog niet naar het toilet bent gegaan, kun je ook ineens 2 kilo zijn aangekomen in 1 dag. Dit komt dan doordat er nog veel voedsel in je maag en darmen zit. Het is dus niet 2 kilo vet.
Overgewicht en vooral obesitas leiden tot vele gezondheidsproblemen: gewrichtsproblemen, cardiovasculaire problemen, hypertensie, diabetes type 2, leververvetting en infertiliteit. Overgewicht kan daarnaast psychosociale problemen veroorzaken, zoals gepest worden, een negatief zelfbeeld en depressie.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Ook door het eten van koolhydraten houdt je vocht vast. 1 gram koolhydraat bindt zich in je lichaam aan 3 gram water. Ze kunnen dus tot wel 3x hun gewicht in vocht vasthouden. Dit is dus vaak wat er gebeurd als je één 1 dag 2 kilo aankomt wanneer je de volgende ochtend op de weegschaal gaat staan na een flinke eetbui.
Zoveel calorieën moet je eten om een halve kilo aan te komen
Volgens Cassetty zou je 3.500 kilocalorieën méér moeten eten (dus bovenop je dagelijkse ±2000 kilocalorieën) om ongeveer een halve kilogram aan te komen.
Je darmen zitten voller
Niet iedereen moet elke dag naar de wc voor een grote boodschap. Hierdoor zitten je darmen de ene dag voller dan de andere. Ook na een grote maaltijd kunnen je darmen voller zitten dan normaal. Ook dit zorgt er uiteraard voor dat je iets zwaarder bent.
Calorieën en kilo's
Een kilo lichaamsgewicht staat, zoals je misschien wel weet, gelijk aan een overschot van zo'n 7.777 calorieën (bron). Om twee kilo aan te zijn gekomen, moet je dus 15.444 calorieën extra binnengekregen hebben. Dat is natuurlijk vrijwel onmogelijk voor een avondje uit.
De hele week eet je hartstikke gezond, waardoor je in het weekend echt wel even een dag mag zondigen. Gewoon even één cheatday kan geen kwaad.
Eet je 1000 kcal extra per dag, wat een grote uitdaging is, dan kom je aan een overschot van 5000 kcal per week. Een kilo lichaamsvet is 7000 kcal. Op een week tijd kan je dus misschien iets meer dan een halve kilo aankomen, als je geen krachtsport doet.
En hoe snel gaat dat dan? De schatting is dat het enkele uren tot meer dan een dag duurt voordat je het eventuele overschot aan energie hebt opgeslagen als vet. In totaal bevat die tosti met kaas en witbrood zo'n 350 kcal.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting.
Om gezond aan te komen, is het belangrijk een positieve energiebalans te creëren. Concreet betekent dit dat je meer moet eten dan jouw lichaam nodig heeft. De overtollig opgenomen calorieën zal jouw lichaam opslaan in de vorm van spieren of vet, waardoor je in gewicht zal aankomen.
Als je dus een halve kilo vet wilt verliezen op één dag tijd, dan moet je 3500 kcal minder eten dan dat je verbruikt. Stel dat je op één dag tijd 1500 kcal eet, wat echt al zeer weinig is, dan moet je dus 5000 kcal verbranden om het mogelijk te maken om een halve kilo per dag af te vallen.
Niet als je wilt afvallen. Elke dag wegen heeft geen zin. Je gewicht schommelt namelijk van nature altijd met zo'n 1 tot wel 2 kilogram. Deze schommelingen komen voornamelijk door de hoeveelheid vocht in jouw lichaam.
Elke dag is echt niet nodig, ook niet als je wilt afvallen. Een gewicht schommelt van nature een beetje. De meeste mensen hebben een marge van ongeveer 1 tot 2 kilo. Die wisselingen komen voornamelijk door wisselingen in de hoeveelheid vocht in je lichaam.
Niet alleen leiden vreetbuien tot gewichtstoename, je beinvloedt ook de manier waarop je lichaam reageert op zout, suiker en vet, waardoor je er steeds meer van wil. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, waarmee je ook de emotionele pieken en dalen in het brein beinvloedt.
Wat zijn eetbuien en binge eating? Eetbuien zijn momenten waarin je een grote hoeveelheid eten wegwerkt terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Ook hier is het lastig om 'grote hoeveelheid' concreet te maken, maar het kan oplopen tot wel 10.000 calorieën.
Om 1 kilo in vet aan te komen, moet je 9000 calorieën teveel binnen krijgen. 1 gram vet bevat namelijk 9 calorieën. Onze vetmassa bestaat niet voor 100% uit vet, maar voor 87%. Dit betekent dat er ongeveer 7830 calorieën opgeslagen zijn in 1 kilo vet.
,,Ons hele lichaam is erop ingesteld om voeding verspreid over de dag in te nemen. Als je plots maar één maaltijd per dag eet, verstoor je een volkomen normaal systeem," zegt Van 't Veer. Hij benadrukt dat kauwen ontzettend belangrijk is voor bijvoorbeeld de smaak en het verzadigingsgevoel.
Je merkt of je aankomt door jezelf te wegen op een weegschaal. Achterop verpakkingen van voedsel kan je bekijken hoeveel energie een product per 100 gram bevat, dat kan in kilocalorieën (kcal) of kilojoules (kJ). 1kcal = 1000 calorieën.
Om een calorie overschot te creëren moet je tussen de 300 a 600 kcal per dag meer gaan eten dan je berekening. Zonder calorie overschot ga je namelijk geen spiermassa opbouwen.