In 1967 is Fritessaus uitgevonden door Remia als een alternatief voor mayonaise. Het grote verschil tussen mayonaise en frietsaus is dat u bij mayonaise precies weet wat u krijgt. Bij frietsaus is het gissen naar de ingrediënten. In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen.
Remia is een Nederlandse fabrikant van margarines, vetten, dressings en sauzen uit Den Dolder.
Frietsaus of Fritessaus bestaat uit ongeveer dezelfde ingrediënten als mayonaise alleen in andere hoeveelheden. Het oliegehalte in frietsaus varieert tussen de 5% en 35%, waar dit bij mayonaise dus minimaal 70% moet zijn. Om tot hetzelfde volume te komen wordt er water toegevoegd.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Frietsaus (ook vaak fritessaus genoemd) is een saus die uiterlijk veel lijkt op mayonaise. Het percentage vet is 25%. In frietsaus zitten vaak zoetstoffen zoals suiker. Frietsaus wordt gebruikt voor diverse toepassingen zoals in de salade.
Ons verhaal begon in 1925 toen grondlegger Arie de Rooij in Amersfoort een bedrijf startte in het melangeren van margarine. Met zijn visionaire pioniersgeest ontdekte hij dat er ook grote kansen lagen in de productie van sauzen, wat in de jaren-60 resulteerde in de beroemde Remia fritessaus.
Fritessaus or frietsaus ("fries sauce") is a Dutch accompaniment to French fries, served popularly nationwide. It is similar to mayonnaise, but with at most 25% fat, is leaner and usually sweeter than mayonnaise.
Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Geel sausje
' Maar ook dat is niet het geval. Sterker nog: er is helemaal niets Amerikaans aan deze saus. Dat mijn neef de saus niet kende is ook helemaal niet zo gek. Want Madsauce, gemaakt van mosterd, uienpoeder, peterselie (of dille) en kleurstof, ontwikkelde McDonald's speciaal voor Nederland (en later België).
Mayonaise is met afstand de ongezondste keuze, al hebben we één factor onbesproken gelaten: zout. Op dat vlak scoort mayonaise verrassend beter dan de andere sauzen. Ook belangrijk, maar de eindrangschikking is als volgt. Ketchup is dus de gezondste keuze over je patat.
Er steekt een bijzonder verhaal achter Amerikaanse fritessaus zoals wij die kennen. Deze geel gekleurde saus komt helemaal niet uit Amerika. Sterker nog, Amerikanen hebben nog nooit van deze saus gehoord. Dat komt omdat een bekend hamburgerbedrijf deze saus speciaal heeft bedacht voor de Nederlanders en Belgen.
Mayon(n)aise
Waar de oorsprong ook ligt, het waren sowieso de Fransmannen die met mayonaise de wereld veroverden. Dat hebben ze vooral te danken aan Marie-Antoine Carême, de oervader van de Franse keuken, die als eerste met het sausje experimenteerde in de wereld van de haute cuisine.
Oorsprong. Aioli wordt de culinaire voorloper van mayonaise genoemd, en bestond al in Romeinse tijden. De meest gehoorde anekdote wijst de havenstad Maó (Spaans: Mahón) op het Spaanse eiland Menorca aan als de plaats waar mayonaise zijn oorsprong heeft.
Den Dolder, 1 februari 2015 - Yillys Food Concepts B.V., het bedrijf achter merknaam Yil'driz, is vanaf 1 februari 2015 in handen van Remia.
Gouda's Glorie nu
De margarineproducten worden sinds 2004 geproduceerd in Zeewolde.
Daar wordt in de meeste filialen Heinz gebruikt. In de Amerikaanse media worden ketchupfabrikanten DelMonte en Hunt's genoemd als nieuwe leverancier voor McDonald's.
Onze frietjes worden voornamelijk gemaakt van aardappelen uit Nederland, maar ook van aardappelen uit België, Frankrijk en Duitsland. We gebruiken alleen het aardappelras Innovator. Nadat de aardappelen zijn geoogst, worden ze vervoerd naar onze Nederlandse leverancier: Lamb Weston.
Antwoorden (6) Die mayonaise is american fritesaus van remia.
BBQ is het sausmoment
Maar liefst 63% voegt een of meerdere sauzen toe aan het gerecht op zijn of haar bord. Satésaus (67%), knoflooksaus (59%), mayonaise (44%), barbecuesaus (41%) en cocktailsaus (31%) zijn de vijf populairste sauzen tijdens deze zomerse traditie.
Mayonaise en fritessaus zijn verreweg de meest gebruikte sauzen in de cafetaria. Er zijn veel merken verkrijgbaar met grote en kleine verschillen. Nederlandse mayonaises zijn over het algemeen wat zoeter dan Belgische mayonaises, die wat zuurder zijn. Dat geldt ook voor Zaanse mayonaise, die wel wat milder is.
Kortom: de een is niet (on)gezonder dan de ander. Door ketchup krijg je (veel) meer suiker binnen, door mayonaise (veel) verzadigd vet. Wil jij meer weten over jouw eten, geholpen worden bij het maken van keuzes in de supermarkt en geïnspireerd raken door heerlijke recepten?
Zowel patat als friet wordt omschreven als een verkorting van het Franse 'patates frites'. Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is.
patat {de}
potato {znw.}
Remia Fritessaus Classic is wederom als Lekkerste Getest! Meerdere keren al mochten we ons 'De Enige Echte' in Nederland noemen. Ook vorig jaar is er een onderzoek geweest en scoorde de Fritessaus Classic weer het beste op smaak, en daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee.