Loonbeslag op zich is niet voldoende om ontslag te rechtvaardigen. Dat blijkt uit meerdere uitspraken van de kantonrechter in arbeidszaken. Ontslag kan pas worden overwogen als er naast (of door) het loonbeslag sprake is van andere omstandigheden die het functioneren van de werknemer sterk negatief beïnvloeden.
Een incassobureau of een schuldeiser mogen zelf geen loonbeslag leggen. Loonbeslag is geen geldige reden voor ontslag. En u mag geen kosten in rekening brengen bij uw werknemer voor een loonbeslag.
Wanneer je niet akkoord gaat met een vonnis dat door de rechter geveld is, kan je tegen dat vonnis in beroep gaan. Dat moet je dan wel zo snel mogelijk na het vonnis doen, want een beroep of verzet tegen een vonnis is beperkt in tijd. Je moet hiervoor ook beroep doen op juridische bijstand.
Antwoord. Ja, u bent als werkgever wettelijk verplicht om mee te werken aan een loonbeslag. Als uw werknemer openstaande schulden heeft, kan een schuldeiser beslag laten leggen op het loon van de schuldenaar. Dat loonbeslag wordt uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder op basis van een rechterlijk vonnis.
Hoe lang mag loonbeslag duren? Normaal gesproken stopt het loonbeslag pas op het moment dat de volledige schuld is afbetaald. Is de schuld te hoog, dan is schuldhulpverlening een mogelijkheid om weer financieel gezond te worden. Dit traject duur drie jaar.
Loonbeslag opheffen bij de rechter
Zowel degene met schulden als de schuldeiser kunnen naar de rechter stappen. Als schuldenaar zult u de rechter moet overtuigen dat beslagleggen op het loon geen goede oplossing is voor de betreffende situatie. Indien de rechter hierin meegaat kan het loonbeslag worden opgeheven.
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen.
Bij het afhandelen van loonbeslagen is de rangorde van preferente schuldeisers belangrijk. Preferente schuldeisers zijn overheidsinstanties die beslag op het loon kunnen leggen. Hierbij gaat de Belastingdienst altijd voor op de rest.
Bij loonbeslag wordt er beslag gelegd op een deel van je nettoloon, je eindejaarspremies, je vakantiegeld... om zo je schuldeiser af te betalen. Je werkgever zal een deel van je loon doorstorten aan de schuldeiser: omdat loonbeslag een vorm van gerechtelijke invordering is, is hij verplicht dit te doen.
De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Indien onbekend is bij welke bank de debiteur een bankrekening aanhoudt kan de deurwaarder bij de verschillende banken informeren of zij geldmiddelen van de debiteur onder zich hebben. De kosten die de deurwaarder hiervoor bij de debiteur in rekening brengt bedragen € 89,36 (2023).
In de wet staat dat het beslag zal worden opgeheven: "indien summierlijk van de ondeugdelijkheid van het door de beslaglegger ingeroepen recht of van het onnodige van het beslag blijkt." Degene die opheffing van het beslag vordert moet dit aannemelijk maken.
Die nieuwe bedragen gelden vanaf 1 januari 2023. Daarnaast heeft de regering beslist om de grenzen voor loonbeslag nogmaals tijdelijk te verhogen als gevolg van de energiecrisis. Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2023 een tijdelijke verhoging is van de inbeslagnemingsdrempels.
Als de schuldeiser en de werknemer de akte beiden ondertekenen is uw organisatie verplicht om de looncessie uit te voeren. In dat geval maakt u ieder loontijdvak een deel van het nettoloon van de werknemer rechtstreeks over aan de schuldeiser van die werknemer. De akte van cessie gaat vóór loonbeslag.
Als er loonbeslag is gelegd, moet de werkgever maandelijks dus een deel van het loon aan de deurwaarder overmaken. Dit kan tot gevolg hebben dat de werknemer het financieel nog moeilijker krijgt. Daardoor kan het gebeuren dat deze meerdere rekeningen niet op tijd kan betalen.
Een loonbeslag wordt in Nederland bij benadering 500.000 keer per jaar opgelegd. Dat aantal stijgt, ook bij middeninkomens. Sinds 2018 is het aantal loonbeslagen met 4,5 procent toegenomen. Gemiddeld kost een werknemer met schulden een bedrijf ongeveer 20.000 tot 25.000 euro, blijkt uit recent onderzoek van Deloitte.
Om een simulatie van uw vakantiegeld en de verdeling van vakantiegeld over uw schuldeisers te krijgen ga naar 'Mijn vakantierekening'. (+32) 02 627 95 60 of via het contactformulier.
In de praktijk moet er momenteel een gerechtsdeurwaarder onder de arm genomen worden en moet deze langs gaan bij alle verschillende banken om er beslag te laten leggen op deze bankrekening waar uw schuldenaar net geld op zou hebben ontvangen. Er is hiervoor t.a.v. elke bank een afzonderlijke betekening nodig.
Als u schulden heeft en verschillende afbetalingsregelingen heeft lopen, kunt u hulp bij uw schulden krijgen van uw gemeente. Maak daarvoor een afspraak met een schuldhulpverlener van de afdeling Schuldhulpverlening van uw gemeente.
De termijn van 5 jaar gaat in vanaf het moment dat de schuldeiser zowel bekend is met het bestaan van zijn vordering als de persoon van de ontvanger. De vordering verjaart in ieder geval na 20 jaar nadat de vordering is ontstaan. Een vordering tot betaling van schade of een bedongen boete.
Er zijn wel een aantal uitkeringen die in principe totaal niet vatbaar zijn voor beslag, onder meer: kinderbijslag. uitkeringen voor wezen. tegemoetkomingen voor mindervaliden.
Ook op een spaarrekening kan beslag worden gelegd. De bank betaalt het bedrag wat op één bepaalde dag op de rekening staat aan de deurwaarder. De kosten die de bank maakt voor het uitvoeren van het bankbeslag worden betaald van het ingehouden bedrag.
7. Kan ik een betalingsregeling met de gerechtsdeurwaarder afspreken? Dat is mogelijk. U maakt dan samen een afspraak over het terugbetalen van de schuld.