1 gram koolhydraat bindt zich in je lichaam aan 3 gram water. Ze kunnen dus tot wel 3x hun gewicht in vocht vasthouden. Dit is dus vaak wat er gebeurd als je één 1 dag 2 kilo aankomt wanneer je de volgende ochtend op de weegschaal gaat staan na een flinke eetbui. Je kan zomaar 2 kilo zwaarder zijn dan de vorige dag.
Binge Eating Disorder kenmerken
Binge Eating Disorder (BED) is te herkennen aan een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor deze eetbuistoornis: geen controle hebben over de eetbuien en niet kunnen stoppen met eten tijdens zo'n eetbui. sneller eten dan normaal en niet stoppen bij een vol gevoel.
Stress doet snaaien
Vooral chronische stress is een dikmaker, door verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol. ,,Langdurige stress zorgt voor snacktrek. En dan grijpen we sneller naar een gevulde koek dan een selderijstengel.'' Cortisol zet dus aan tot eten en dan vooral tot het eten van suiker en vet.
Eiwitten: echte hongerstillers
Eiwitten helpen met het spierherstel en zijn daarom extra belangrijk voor sporters, maar eiwitten helpen ook bij met de productie van het hormoon dat het hongergevoel tegengaat. Zorg dat je in iedere maaltijd een bron van eiwitten hebt, om zo gebalanceerd mogelijk te eten.
Bij een eetbuistoornis heb je regelmatig eetbuien. Tijdens een eetbui eet je heel veel achter elkaar, vaak in snel tempo. Je bent de controle dan helemaal kwijt: je hebt het gevoel dat je niet kunt stoppen. Over de eetbuien voel je je heel naar.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen.
Antwoord: mythe!
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Belangrijke eetlust remmende hormonen zijn o.a. serotonine, cholecystokinine, PYY en leptine. Daar tegenover staan de eetlust opwekkende hormonen als insuline, ghreline, oestrogeen en cortisol.
Zwarte thee: Uit onderzoek blijkt dat het drinken van zwarte thee de bloedsuikerspiegel met tien procent verlaagt gedurende 2 ½ uur, waardoor je een voller gevoel hebt en honger voorkomt.
U wordt vermoeider en zwakker, en u gaat steeds meer tijd in bed doorbrengen. Geleidelijk aan wordt u steeds slaperiger en verliest u uiteindelijk uw bewustzijn. De periode daarna verloopt per persoon verschillend en duurt vaak niet langer dan 1 of 2& weken. Omdat u steeds in bed ligt, kunt u soms pijnklachten krijgen.
Wanneer je een portie van 70 gram zou eten (vergelijkbaar met het gewicht van een frikandel of kroket), kom je uit op zo'n 127 kcal. De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.
Conclusie. Door weinig te eten verlies je gewicht en daalt je ruststofwisseling. Voor het grootste deel komt dat door gewichtsverlies en een veranderde lichaamssamenstelling. Voor een klein deel kan het toegeschreven worden aan de spaarstand.
Heb je voor jouw gevoel en lege maag en heb je langer dan 3 tot 4 uur niets gegeten? Dan heb je maaghonger. Maaghonger is echter honger, het is een teken dat het tijd is om iets te eten.
Overeten is een eetstoornis waar eetbuien centraal staan. Wanneer iemand periodiek de controle verliest over zijn/haar gevoelens en significant meer voedsel eet in een kortere tijd dan de meeste mensen dan is dit een duidelijk kenmerk van deze eetbuistoornis.