Tegenwoordig bestaan er nog twee ondersoorten van de leeuw: de Afrikaanse leeuw (Panthera leo leo) en de Perzische of Aziatische leeuw (Panthera leo persica). De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Dit betekent dat hij zo goed als geen vijanden heeft. De grootste vijand van de leeuw zijn wij, de mens!
Leeuwen zijn echte vleeseters. Ze eten andere dieren zoals zebra's en buffels, maar ook zwijnen en herten. De leeuwin jaagt.
Leeuwen jagen meestal 's nachts, vooral bij zonsondergang en zonsopgang, waarbij de leeuwinnen het meeste werk doen. Een leeuw die een prooi achtervolgt, kan in zes seconden over een voetbalveld rennen. Er zijn leeuwen gespot die dieren zo groot als buffels en giraffen neerhalen!
Leeuwen vangen vaak middelgrote prooien, zoals zebra's en antilopen. Grote en sterkere prooien, zoals giraffen en buffels, worden alleen met grote groepen leeuwen gevangen. Leeuwen kunnen wel achttien kilo vlees per keer eten. Na zo'n grote maaltijd moeten zij wel een tijdje uitbuiken!
Tegenwoordig bestaan er nog twee ondersoorten van de leeuw: de Afrikaanse leeuw (Panthera leo leo) en de Perzische of Aziatische leeuw (Panthera leo persica). De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Dit betekent dat hij zo goed als geen vijanden heeft. De grootste vijand van de leeuw zijn wij, de mens!
Een leeuw heeft niet voor niets manen. Ten eerste lijkt hij veel groter door zijn manen en kan hij zo indringers afschrikken. Ten tweede beschermen de manen de leeuw tegen klauwen en kaken tijdens het vechten met andere dieren. Want vechten doet de leeuw wel!.
De tijger is namelijk de grootste katachtige die op dit moment onze aarde bewoont. Met een lichaamslengte van tot wel 2,8 meter en een gewicht dat op kan lopen tot 300 kilogram is de tijger zelfs groter dan de leeuw. Dit brengt een grote kracht met zich mee.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Leeuwen zijn zowel lichamelijk als geestelijk sterk en dat stralen ze uit. Geen ander dier twijfelt daar aan. Om een leeuw te zijn moet je je bewust zijn van je kracht, en kracht een belangrijke rol laten spelen in je leven. Wees je bewust van je zwakke en sterke kanten en blijf daar altijd aan werken.
Meteen wordt duidelijk wie de baas is: het leeuwenmannetje. Hij mag als eerste eten. Na hem zijn de andere volwassen mannetjes aan de beurt. De vrouwtjes en hun welpen mogen alles wat is overgebleven opeten.
Dieren die mensen eten, vallen uiteen in twee categorieën. Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op.
De leeuw is wel een bedreigde diersoort, maar is het uitsterven nog niet nabij. Daarom mag er in Afrika gereguleerd op leeuwen gejaagd worden en mogen ook fokkers in Amerika hun gang gaan en leeuwen doden als trofee of voor het vlees.
Welke vijanden heeft een hyena? De leeuw is de grootste vijand van een hyena. Dit komt omdat een leeuw veel groter en sterker is. Als een hyena een prooi heeft gevangen is het voor de leeuw makkelijk om deze prooi af te pakken en als het moet zelfs de hyena te doden.
Waarom is het belangrijk om de leeuw te beschermen? Grote katachtigen zoals de tijger, de leeuw, de jaguar en de luipaard staan bovenaan de voedselketen. Dat betekent dat ze zich voeden met kleinere dieren die lager in de voedselketen staan. Zo bewaren ze een gezond evenwicht in de natuur.
Volgens Lion Guardians was Loonkito mogelijk de oudste nog levende wilde leeuw in Afrika. Dat kan officieel niet bevestigd worden, maar vast staat dat hij met zijn 19 jaar wel erg oud was. De meeste leeuwen in het wild worden gemiddeld zo'n 13 jaar. Leeuwen in gevangenschap leven meestal langer.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Het streeppatroon van een tijger is net zo uniek als de vingerafdruk van een mens. Tijgers eten andere dieren. Het liefst herten of wilde zwijnen, maar ook kleinere dieren zoals vogels, vissen en kikkers. Soms staan zelfs beren en waterbuffels op het menu.
Wat is de sterkste dier in de jungle? Als het om brute kracht gaat dan is de Afrikaanse olifant de sterkste dier ter wereld. Afrikaanse olifanten zijn de sterkste zoogdieren én ook de sterkste landdieren. Een volwassen olifant kan ongeveer 9,000 kg dragen.
Beren zijn eigenlijk meer omnivoren. En zijn op gevechten om teretorium of bedreiging na nooit aan het vechten. Een tijger is dodelijker. Nu zullen er op 10 gevechten wel 2x een beer winnen.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
De meeste roofdieren hebben een sterk gebit en scherpe klauwen. Wat hét gevaarlijkste roofdier ter wereld is, is moeilijk te bepalen. Maar in top tien lijstjes van dieren die voor de mens het gevaarlijkst zijn, wordt vaak de ijsbeer, de leeuw en de tijger genoemd.
Wat te doen als je een tijger tegenkomt? 'Loop langzaam achteruit en blaas hard op de noodhoorn,' fluistert Febri Widodo, onze expeditieleider. 'Tijgers vallen van achteren aan, dus draai je nooit om. '
De Rhodesian Ridgeback is het enige Zuid-Afrikaanse ras dat wordt erkend door de FCI. De bijnaam "Lion Dog ", dus leeuwhond, hebben de honden te danken aan hun inzet tijdens de leeuwenjacht. De honden spoorden de leeuwen op en blaften totdat de jager kwam.