Laat in het najaar het blad van uw planten zitten, dat beschermt de plant tegen slechte weersomstandigheden. De meeste hagen hebben twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. De eerste in het voorjaar en de tweede voor aanvang van het najaar of in het najaar.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Wel snoeien in de winter
Zomerbloeiende heesters, zoals de vlinderstruik (Buddleja), Annabelle-hortensia's (Hydrangea aborescens) en pluimhortensia (Hydrangea paniculata) kun je eind winter sterk terugknippen. Snoei begin winter houtige planten die gevoelig zijn voor 'bloeden', zoals berken, walnoten en wijnstokken.
Tijdens de wintermaanden komt de natuur grotendeels tot stilstand en het tuinieren op een lager pitje, maar voor snoeien is de winter wel een goed moment. Verschillende tuinplanten hebben dan namelijk juist een snoeibeurt nodig. Het kan tijdens deze maanden ook flink vriezen en daar moet u wel rekening mee houden.
Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien, mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
Als u die te vroeg snoeit, bestaat de kans dat er nog takken ingevroren zijn. Als u die voor de winter snoeit, raken de takken onherstelbaar beschadigd. Snoei voorjaarsbloeiers ook kort na de bloeiperiode. Zo bent u verzekerd van een mooi bloemenspektakel tijdens het volgende voorjaar.
Het moment van snoeien is ook belangrijk. Zoals we in de intro al zeiden; vooral niet in de volle zon. De snoeiwonden die veroorzaakt worden zorgen ervoor dat het vocht van de plant of boom snel verdampt, wat betekent dat hij uitdroogt.
Planten in de vrije natuur worden nooit gesnoeid maar kunnen uitgroeien, bloeien, vrucht zetten en uiteindelijk sterft de plant weer af.
Snoeien in de winter
Bladverliezende struiken en bomen zijn in hun winterrust. Het oudste hout herken je aan hun donkerbruine of grijze kleur, terwijl jong hout allerlei kleuren kan hebben. Groenblijvers, zoals hulst en skimmia, houden hun blad, maar zullen amper of niet groeien.
De maand oktober is ook de ideale maand om redelijk wat bomen te snoeien in uw tuin. Veel mensen snoeien bomen in het voorjaar en dan kan je bloedingen veroorzaken.
Door in de zomer te snoeien geef je schimmels en bacteriën veel minder kans geeft om toe te slaan dan in de winter. De kans is het grootst dat de planten een flinke winter goed doorkomen. Snoeien op een lekkere zomerse avond is veel aangenamer dan op een kille, natte herfstdag.
Ga niet snoeien
Hoewel het je misschien een goed idee lijkt om tijdens de hitte te gaan snoeien, is dit niet aan te raden. Dit heeft te maken met het feit dat de onderste bladeren van een plant niet zijn gewend om volop in de zon te staan.
Snoeien mag alleen bij droog en niet vriezend weer gebeuren. Als het regent bestaat er meer infectiegevaar, doordat ziektekiemen via de druppels in de nog open snijwonden terecht kunnen komen. Bij vorst bestaat er een groter risico op overbodige verwondingen. Als het vriest kunnen de takken gemakkelijker scheuren.
Snoei niet in volle zon of tijdens hitte
Door snoeiwonden droogt een plant sneller uit, dus snoei niet als het extreem warm is. Ook veel zon kan schadelijk zijn. Door te snoeien stel je ineens bladeren bloot aan het felle zonlicht die dit niet gewend zijn en daardoor kunnen verbranden.
Augustus is echt een knipmaand. Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen, om planten te stimuleren nieuwe bloemen aan te blijven maken. Hetzelfde geldt voor rozenstengels. Ook kun je nog veel vroegbloeiende vaste planten snoeien, zoals als Alchemilla mollis (vrouwenmantel), Delphinium (ridderspoor) en Geranium.
Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren de takken die elkaar in de weg zitten of die de vorm van de plant verstoren. Knippen is ook de manier om uitgebloeide bloemen te verwijderen en zo de bloei van plant te bevorderen.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Na de bloei: in het najaar, in september. Door de plant direct na de bloei te snoeien, hou je 'm goed in vorm. Bloeide de lavendel lang door (tot oktober), door een late nazomer? Dan snoei je de lavendel best niet meer tot het voorjaar.
Tijdens het winterklaar maken van de tuin hebben veel mensen de neiging om de afgestorven planten terug te snoeien. Bij siergrassen doe je dit echter beter niet: de halmen vormen tijdens de winter een extra bescherming tegen vorst en vocht en dienen nog als voedingsopslag.