De bol- of boerenhortensia groeit goed in vochtige grond. Hij doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, mist de grond constant enigszins vochtig is. De pluimhortensia staat graag op een zonnige, droge plaats. Aan het einde van de bloeiperiode komt er over de bloemen een roze tot rozerode zweem.
Wanneer je alleen schaduw hebt in de tuin is dat geen probleem voor de Hortensia. Het enige wat er kan gebeuren de Hortensia iets minder uitbundig zal groeien.
Waar kan een hortensia niet tegen? Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Klimhortensia: klimmer met bloeiende hortensia's
petiolaris) kan met zijn grote bloemen een hele muur bekleden. Dit is de ideale klimplant voor een muur of schutting op het noorden of oosten.
De boerenhortensia of bolhortensia is een sterke, enorm rijk bloeiende heester die officiëel de Hydrangea Macrophylla heet. Er zijn twee typen: met bolle bloeischermen of met platte. Ze zijn er in allerlei prachtige rode, roze, witte en blauwe tinten. De verzorging is makkelijk en ook in pot bloeien ze geweldig.
Halfschaduw is de ideale standplaats voor een hortensia, maar je kan hem ook in de schaduw planten. Sommige soorten (zoals de Annabelle) verdragen flink wat zonlicht (als er voldoende water wordt gegeven). Toch plant je een hortensia best in het noorden of westen voor de beste kans op succes.
Met een hoogte tussen de 1 en 1,5 meter hoog is de struik geschikt voor ieder tuin. Of je nu een grote of kleine tuin hebt of juist een balkon, de boerenhortensia zorgt met roze, rode, paarse, blauwe of witte bloemen voor sfeer en kleur!
Hortensia combineren
Zo combineert de bladverliezende Hortensia goed met groenblijvende Rhododendron struiken, Skimmia, Bamboe, (dwerg)vlinderstruik, Viburnum of Ilex voor lage haagjes. Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
Deze plant kan zowel in de volle grond als in een plantenbak of pot. Plant per strekkende meter twee hortensia's en per m2 drie hortensia's voor het beste resultaat.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon.
Hortensia's prefereren een plaats in de halfschaduw. In de schaduw zullen ze nauwelijks bloeien. In de volle zon is wel een mogelijkheid maar dan moet u erg goed de vochtigheid in de gaten houden. Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november).
De hortensia kan zowel in halfschaduw of zon. Voor de halfschaduw kun je het leuk combineren met een Hosta, Bamboe, Rhododendron of Campanula. In de volle zon kan het goed met een Molinia, Perovskia of Buddleja. Een witte hortensia kan heel leuk samen met een blauw gras, zoals de Festuca glauca.
Hydrangea is de Latijnse naam voor hortensia. De Magical hortensia's behoren tot de Hydrangea macrophylla-familie. Een heel bekende plant, in de volksmond ook boerenhortensia genoemd.
De beste periode om je hortensia aan te planten is tijdens de rustfase van de plant van eind september tot half maart. Tijdens deze periode van rust hebben hortensia's veel minder water en voedingsstoffen nodig waardoor je minder kans hebt op tekorten direct na het planten.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang.
Forever and ever
'Amara' is niet de eerste hortensia die zo extreem lang bloeit. Een hele bekende is Hydrangea 'Forever & Ever'. Ook namen als 'Endless Summer' en 'Everbloom' zijn niets verhullend: deze hortensia's bloeien vanaf het voorjaar, de hele zomer door en wel tot het najaar.