De poederblusser is geschikt voor de bestrijding van vaste stofbranden, vloeistofbranden en gasbranden. De poederblusser wordt daarom ook wel 'ABC-blusser' genoemd, naar de verschillende brandklassen. Poederblussers kom je veel tegen. Ze zijn effectief doordat ze de werking van zuurstof op de brandbare stof verstoren.
De CO2 blusser, ook wel koolzuursneeuwblusser genoemd, is geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur.
Met een CO2 blusser blus je branden door middel CO2 gas, de aanwezig zuurstof verdreven door het CO2 gas. Als er gestopt wordt met blussen, kan het voor weer oplaaien. Eén van de grote voordelen van een dit type blusser is dat er geen nevenschade ontstaat omdat er met een gas wordt geblust.
Een gasbrand ontstaat meestal doordat een fles gevuld met brandbaar gas op een verkeerde manier is gebruikt. Bij een gasbrand is het van belang de gastoevoer zo snel mogelijk te sluiten in verband met explosiegevaar. Gasbranden blus je met een poederblusser.
Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden. Er bestaat echter geen poeder dat alle soorten branden kan blussen. Daarom zijn er poederblussers met drie soorten bluspoeders voor de verschillende brandklassen.
Een CO2 brandblusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.
CO2 blussers worden gebruikt voor het blussen van branden in de brandklasse B (vloeistoffen zoals olie, alcohol, benzine, vetstoffen, bitumen,…) en uit brandklasse E (elektrische toestellen en installaties).
Een CO2-blusser is vooral geschikt voor branden van vloeistoffen en van apparaten die onder spanning staan. Het veroorzaakt geen schade, en laat geen reststoffen achter. Je vindt deze brandblussers dan ook veel bij laboratoria, bij hoogspanningsinstallaties, en op plekken met veel elektronische apparatuur.
Een CO2-blusser is een blusmiddel op basis van koolstofdioxide (CO2) dat vooral wordt ingezet voor branden van brandklasse B (vloeistoffen), C (gas) en elektrabranden. Het CO2-gas verdrijft voor korte tijd (!) de aanwezige zuurstof.
Brandklasse D
Dit is een brand van metaal zoals: aluminium, metaal, magnesium. Geschikte blusmiddel: poederblusser geschikt voor brandklasse D, ook wel metaalbrandblussers genoemd.
Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.
De poederblusser - De meest veelzijdige van de brandblusmiddelen. De poederblusser spuit een poeder dat meestal bestaat uit ammoniumsulfaat en ammoniumfosfaat. Deze kan gebruikt worden voor een brand van brandklasse a, b en c.
Er zijn verschillende soorten brandblussers verkrijgbaar, namelijk schuimblussers, poederblussers en vetblussers. Schuimblussers richten weinig nevenschade aan, maar zijn in minder situaties geschikt dan poederblussers. Vetblussers zijn speciaal ontwikkeld voor keuken- en vetbranden.
Nadelen CO2 blussers:
Verdrijft zuurstof en is verstikkend voor de blusser. Doordat het maar 1,5 keer zwaarder is dan lucht verwaait het. Kan brandwonden vooroorzaken bij aanraking met de huid. Dooft wel de vlammen maar niet de gloedbranden.
CO2 brandblussers worden ook wel koolzuursneeuwblussers genoemd en laten bij gebruik geen resten achter. Dit type blusser is hiermee uitermate geschikt voor het blussen van vloeistof branden en voor het doven van branden in ruimtes met kostbare elektrische apparatuur.
Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan. De meeste brandblussers zijn te gebruiken voor het blussen van meerdere soorten brand. Ook de in de blusser aanwezige blusstof speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van het juiste blusmiddel.
Soorten poederblussers
Het poeder van een ABC-poederblusser bestaat uit ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. Tegenwoordig zijn ABC-blussers vaak waterafstotend gemaakt door middel van kaliumcarbonaat, dat is bewerkt met siliconenolie of met magnesiumstearaat. Dit gaat het “klonteren” van het bluspoeder tegen.
De poederblusser is geschikt voor de bestrijding van vaste stofbranden, vloeistofbranden en gasbranden. De poederblusser wordt daarom ook wel 'ABC-blusser' genoemd, naar de verschillende brandklassen. Poederblussers kom je veel tegen. Ze zijn effectief doordat ze de werking van zuurstof op de brandbare stof verstoren.
Een CO2 blusser herken je aan de zwarte expansiekoker en het zwarte handvat tussen de expansiekoker en de slang. Het blusgas is bij het blussen -80°C en daarom moet je nooit de koker vasthouden, maar alleen het handvat!
Brandklasse F vet en olie branden
Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen. Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk. De brand zal in intensiteit alleen maar toenemen.
Het laat geen residu achter na gebruik en is vorstvrij. De koolzuursneeuwblusser is geschikt voor brandbare vloeistoffen. CO2 brandblussers worden onder extreme druk gevuld met onbrandbaar kooldioxidegas. Een CO2-blusser herken je aan de harde hoorn en het ontbreken van een manometer.
CO2 is niet brandbaar. Maar het kan wel gevaarlijk zijn: door de hoge druk in de CO2 fles kan er, als de CO2 zeer snel vrijkomt, een enorme kracht ontstaan. Daarnaast kan CO2 ook zware vrieswonden veroorzaken als het in een hoge dosis op je lichaam terechtkomt.
Brandklasse B
Dit is een brand met vloeibare stoffen, zoals: olie, benzine, vet en aceton. Voor deze branden kun je het beste een poederblusser, schuimblusser of CO2 brandblusser gebruiken.