Via de PostNL je auto overschrijven gaat gemakkelijk en snel. Servicepunten van PostNL zijn door het hele land te vinden, waarvan er ruim negenhonderd als kentekenloket fungeren. Wil je weten waar het dichtstbijzijnde kentekenloket van de PostNL is, kijk dan op hun website.
Dan regelt u de overschrijving zo: U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation.
Alleen de RDW instanties en erkende autobedrijven zijn dan dicht. Je hebt deze opties om je auto op zondag over te schrijven: Je kunt je auto online via de RDW website overschrijven (inloggen met je DigiD). Je kunt naar een PostNL servicepunt in een supermarkt of winkel die op zondag geopend is.
Ga je je auto via een PostNL-servicepunt, de RDW of een Kentekenloket laten overschrijven? Dan bedragen de kosten in heel Nederland 10,10 euro. Het maakt hierbij niet uit via welke locatie je het overschrijven van het kenteken regelt.
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (auto's van voor 2014) of kentekencard van de auto en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.
Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het printen, invullen, ondertekenen van een eenvoudig machtigingsformulier dat je naar ons opstuurt samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de eigenaar van de betreffende auto.
Wil je je auto overschrijven? Er zijn genoeg plekken in de buurt waar je dit kunt doen. Bijvoorbeeld bij je lokale supermarkt: Jumbo, Albert Heijn of de Plus. Of bij de kantoorboekhandel, zoals Bruna, AKO of Primera.
Ga naar 'Voertuig overschrijven' binnen het online portal van de RDW en log in met je DigiD. Verifieer je identiteitskaart. Dit doe je met een kaartlezer of NFC-lezer op je Android-smartphone of iPhone. Deze controle is eenmalig, dus mocht je dit al eens eerder bij DigiD gedaan hebben, dan kan je meteen verder.
Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
Om een kenteken van een auto over te schrijven moet je in ieder geval achttien jaar of ouder zijn en in Nederland woonachtig zijn. Als jij zelf de koper van de auto bent, moet je persoonlijk de auto op jouw naam laten zetten. Je kunt niet iemand machtigen om dit voor jou te doen, je moet dit persoonlijk regelen.
Een kenteken overschrijven bij Jumbo kan wel. Eventueel kunt u vooraf even informeren bij de Jumbo in uw buurt of zij deze dienst leveren. Als u uw auto overschrijft bij Jumbo, neem dan altijd de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs en een geldig ID mee.
Voertuig online overschrijven
Zo zet je je auto online op naam: Ga naar Voertuig overschrijven en log in. Volg de aanwijzingen op het scherm. Betalen via iDeal (let op: de auto is pas overgeschreven als RDW de betaling verwerkt heeft, dat duurt soms een paar uur)
In de meeste gevallen betaalt de koper de kosten voor het overschrijven van de auto. Na de overdracht is de nieuwe eigenaar van de auto namelijk verantwoordelijk voor het voertuig en de daarbij behorende kosten.
Verschil tenaamstellingscode en meldcode
Tenaamstellingscode is alleen nodig bij het verkopen, slopen, inruilen, schorsen of uitvoeren van de auto. De meldcode is alleen nodig voor het afsluiten van een autoverzekering. Tenaamstellingscode vind je in 2 delen: op het tenaamstellingsbewijs en brief van de RDW.
Als je een voertuig koopt, moet je als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs zelf op jouw naam laten overschrijven. Dit kan je bij ons in de winkel doen.
Bij een autoverzekering kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven. Dit is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Dit is vaak de verzekeringsnemer, maar kan ook jouw partner zijn. Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten.
Naar RDW-keuringsstation of -balie gaan
onze kantoren in Veendam en Zoetermeer.
Deel 1 van de tenaamstellingscode staat op een brief die je hebt gekregen bij aankoop van je auto. Het tweede deel vind je bij de kentekencard die je per post thuisgestuurd krijgt.
Het tenaamstellingsbewijs en de tenaamstellingscode zijn in het bezit van de vorige eigenaar. Het op naam zetten van een auto moet altijd persoonlijk gebeuren, je kunt dit dus niet door iemand anders laten doen.
En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet. Maar het kan wel zijn dat er bij autoriteiten een belletje gaat rinkelen als het er echt heel veel worden.
Van wie krijg ik het vrijwaringsbewijs? Je ontvangt het vrijwaringsbewijs tijdens het overschrijven van het kenteken. Dit kun je bij een kentekenloket, RDW-balie, RDW-keuringsstation of PostNL-locatie doen. Je krijgt het vrijwaringsbewijs dan van de medewerker op locatie.
Wil je je auto in het weekend overschrijven? Dan is dat gewoon mogelijk. Op zaterdag is dat geen probleem. Ga je echter op zondag op pad om het kenteken van je nieuwe auto op je eigen naam over te schrijven, dan is het goed om eerst even na te gaan of het dichtstbijzijnde postkantoor ook op zondag geopend is.
Kentekenloket is dé plek om voertuigen direct en snel over te schrijven. Wanneer je een voertuig koopt of verkoopt, moet het kenteken om naam van de nieuwe eigenaar komen te staan. Dit is het geval bij een auto, scooter, motor en caravan (boven de 750 kilo).
De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste 4 cijfers ontvangt u bij de aankoop van een voertuig en de laatste 5 cijfers als u de kentekencard ontvangt. Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert.