Diamanten zijn heel lang geleden, wel miljoenen jaren geleden, ontstaan op een diepte van ruim tweehonderd kilometer. In het binnenste van de aarde is het erg heet, wel twee duizend graden Celsius! Door de hitte en zware druk zijn er allerlei stoffen gekristalliseerd.
Geschiedenis van diamant
2500 v. Chr. zouden in China en India diamanten worden gebruikt om edelstenen te slijpen. In Europa zou de diamant in de 6e tot de 5e eeuw bekend zijn geworden.
De wereld maakte voor het eerst kennis met diamanten in India waar ze verzameld werden langs rivierbeddingen en stromen. Volgens sommige historici werden er in India al diamanten verhandeld sinds de vierde eeuw voor christus.
Wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong Universiteit hebben twee andere stoffen ontdekt die nog veel harder zijn dan diamant. De eerste stof heet wurtzietboornitride en heeft dezelfde structuur als diamant. Het verschil is dat wurtzietboornitride is opgebouwd uit andere atomen. De tweede stof heet lonsdaleïet.
Diamant ontstaat diep in het binnenste van de aarde doordat zuivere koolstof onder zeer grote druk en bij extreem hoge temperaturen kristalliseert. De diepte kan 200 km onder het aardoppervlak zijn en de temperatuur kan variëren van 1300 tot 2000 graden Celsius.
Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof.
Het onderzoek onthult dat de aarde veel meer diamanten herbergt dan gedacht. Maar de meeste van die diamanten zitten ontzettend diep: tussen 140 en 240 kilometer onder het oppervlak.
De Regent diamant is een witblauwe diamant van 141 karaat (28,2 gram). Deze diamant wordt gezien als een van de mooiste en puurste diamanten ter wereld. De Regent diamant heeft een bewogen geschiedenis. Het verhaal gaat dat deze diamant in 1698 werd gevonden door een slaaf in een mijn in Golkonda, een stad in India.
Pink Star, met 59,6 karaat (11,9 gram) de zwaarste roze diamant. Werd in 2013 geveild voor 55 miljoen euro. Porter Rhodes-diamant, weegt 53 karaat (10,6 gram), een kleurloze Asschersteen. Premier Rose-diamant, weegt 137,02 karaat (27,4 gram).
Fysieke eigenschappen van diamanten
Diamanten zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde, waardoor ze een perfect materiaal zijn voor industrieel gebruik – zoals boren en zagen. Diamanten smelten niet, maar bij een temperatuur van 763 graden Celsius verdwijnen ze zonder bewijs achter te laten.
Duurste diamant ooit
De duurste diamant die tot nu toe is verkocht is de Pink Star. Die diamant van 59.6 karaat werd gevonden in Zuid-Afrika. In 2017 werd de Pink Star geveild voor een recordbedrag van 71 miljoen dollar in Hong Kong.
Er moet gemiddeld iets meer dan 6 ton ruw gesteente verwerkt worden om 1 gram ruwe diamant te winnen. Daarom is diamant zo zeldzaam en kostbaar.
Ja, zeker kwaliteitsdiamanten zijn behoorlijk zeldzaam. Slechts 1 op de 1.000.000 natuurlijk ontgonnen diamanten is een kwaliteitssteen van 1 karaat, maar 1 op de 5.000.000 weegt 2 karaat, en nauwelijks 1 op de 15.000.000 is een edelsteen van 3 karaat. Ook het proces om diamant uit een mijn te halen, is redelijk zwaar.
Hoeveel kost een diamant van 1 karaat? De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
De Ster van Sierra Leone is met maar liefst 968,9 karaat de grootste diamant die ooit uit de gelijknamige mijn is ontgonnen. Hij is al vrij snel voor een spotprijs van 2,5 miljoen dollar verkocht aan Harry Winston, die hem in 17 afzonderlijke diamanten heeft laten slijpen.
Een diamant bestaat uit volledig gekristalliseerd koolstof. Koolstof als element komt veel op aarde voor maar toch is een diamant zeldzaam en schaars. Dat komt doordat koolstof enkel kan kristalliseren onder extreem hoge temperaturen en druk.
Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. Zirkonia lijkt het meest op een diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt wanneer je de steen tegen het licht houdt.
Zwarte diamant is minder hard (eerder poreus) dan andere kleurloze en gekleurde diamanten. In lang niet elke diamantmijn worden er zwarte diamanten gevonden, integendeel zelfs. Er zijn namelijk slechts drie plaatsen op aarde waar de zwarte edelstenen worden aangetroffen.
Imitatiediamant of simulant is de verzamelnaam voor stoffen die de speciale diamanteigenschappen evenaren.
Rusland – 38 miljoen karaat aan diamanten. Botswana – 23 miljoen karaat aan diamanten. Congo – 16 miljoen karaat aan diamanten. Australië – 12 miljoen karaat aan diamanten.
En dan als antwoord op de vraag: wat is de duurste edelsteen ter wereld? Dat is de blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam op een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden. De prijs is dan ook hoog: zo'n €3.930.000 per karaat.
Nee. Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof.
Wanneer de diamant in een bepaalde hoek geraakt wordt met een hard voorwerp, kan de steen barsten. Ook bepaalde giftige stoffen, zoals chloor of andere agressieve chemicaliën, kunnen uw diamanten juwelen beschadigen. Daarom is het essentieel om diamanten sieraden op de juiste manier te reinigen.
Antwoord. Diamanten worden op grote schaal en op verschillende manieren in laboratoria nagemaakt. We noemen ze synthetische diamanten. Dit zijn vooral zeer kleine diamanten die gebruikt worden als slijppoeder, want diamant is het hardste mineraal dat we kennen en je kunt er dus alles mee slijpen – ook andere diamanten.
Herrijzen als diamant
Het Nederlandse bedrijf LifeGem Diamant heeft een speciale technologie ontwikkeld waarmee as kan worden omgezet in meerdere stenen met een gewicht tussen de 0,05 en 1,8 karaat. Het karaat en de kleur van de diamant zijn afhankelijk van jouw eigen wensen.