"Een grens is een lijn van respect. Het is een limiet die je stelt aan bepaald gedrag dat onaangenaam of ongewenst is,” zegt Dr. Henry. “Het is een manier om verbaal en non-verbaal te communiceren hoe je behandeld wilt worden.” Je weet het als iemand iets doet of zegt wat jij niet leuk vindt.
Wat zijn grenzen? Grenzen creëren fysieke en emotionele ruimte tussen jou en anderen. Ze laten mensen zien hoe je behandeld wilt worden, wat oké is voor jou en wat niet. Grenzen zijn essentieel in alle relaties met je ouders, kinderen, vrienden, baas, enzovoort.
Bij emotionele grenzen gaat het om je eigen emoties en gevoelens en die van anderen en hoe je hiermee omgaat. Je kent vast wel het gevoel dat je ergens blij van wordt, of juist niet, of dat je je ergens al dan niet terecht schuldig over voelt.
Aangeven van je grenzen
Dat kan fysiek, door bijvoorbeeld achteruit te deinzen/stappen, of door weg te lopen. Je kunt het ook verbaal doen, door de ander bijvoorbeeld te vragen of te zeggen ergens mee te stoppen, omdat je het niet fijn vindt.
Kenmerken van iemand met gezonde grenzen zijn:
Geeft waarden niet op voor anderen. Deelt persoonlijke informatie op een gezonde manier (niet te veel/snel en niet te weinig) Weet wat hij/zij wil en hoe hij/zij dat kan communiceren. Accepteert het wanneer iemand nee tegen hem/haar zegt en vat dit niet persoonlijk op.
Een ander voorbeeld van een kunstmatige grens is bijvoorbeeld de taalgrens in België. Aan de ene kant van de grens wordt er Vlaams gesproken, en aan de andere kant Frans. Deze grenzen, die je gewoon over kan zonder dat je tegengehouden wordt noemen we open of zachte grenzen.
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Mensen met codependentie en een beschadigde eigenwaarde hebben meestal moeite met het aangeven van grenzen. We kunnen ons snel verstikt voelen of in de wereld van de andere persoon 'gezogen' worden. We vinden het moeilijk ruimte in te nemen, ons te doen gelden en beslissingen te nemen.
Uiteraard heb je ook een eigen grens. Zeg eens een denkbeeldige afscheidingslijn tussen wat je wel en niet kunt, een grens heb je qua mogelijkheden en kunnen, tussen wat je wel en niet wil. Een persoonlijke grens kan gaan over wat je wel en niet aan kunt, waar je wel of geen tijd in wilt of kunt stoppen.
Liefdevol begrenzen betekent begrenzen uit liefde voor je kind en voor jezelf. Je stelt een grens omdat je kind die nodig heeft of omdat jij het nodig hebt. Als jouw kind je bijvoorbeeld vraagt om je ergens bij te helpen, kun je 'nee' zeggen omdat je vindt, dat je kind het zelf wel kan.
Grenzen stellen
In een relatie met een narcist gaat het vaak alleen maar over de ander. Bedenk hoever je hierin mee wil en kan gaan. Probeer dit vervolgens duidelijk aan te geven. Grenzen zijn niets meer of minder dan een setje regels die je omgang met anderen en met jezelf vergemakkelijken.
Ongezonde romantische relaties
Dit kunnen ongezonde relatiepatronen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voelen van angst omdat diegene je niet volledig accepteert, of bezitterigheid en manipulatief gedrag vanuit de andere persoon. In een ongezonde relatie blijven conflicten vaak onopgelost.
Jullie respecteren en aanvaarden elkaar, ook waarin jullie verschillen. Jullie dragen zorg voor elkaar en hebben vertrouwen in elkaar. Jullie hebben echt iets voor elkaar over. Er is een evenwicht tussen jullie in wat je geeft en krijgt.
Wanneer is er sprake van een verslaving? Het blijven vasthouden aan een relatie die eigenlijk slecht voor je is kan als teken gezien worden. Je blijft verlangen naar die andere persoon, tot aan het obsessieve af. Een dergelijke relatie hoeft niet altijd met (fysiek) geweld gepaard te gaan.
Een eigen grens is een afscheidingslijn of inperking tussen: wat je wel en niet kunt. wat je wel en niet wilt. jouw mogelijkheden en onmogelijkheden.
Je laat anderen duidelijk weten wat wel en niet mogelijk is waardoor je jezelf niet steeds overvraagt en overbelast. Je houdt meer tijd over voor belangrijke zaken en voor ontspanning waardoor je de dingen kunt doen die voor jou en jouw gezondheid belangrijk zijn.
Grenzen moeten vooral duidelijk en consistent zijn, wanneer je te maken hebt met iemand die jou niet respecteert. Zo'n persoon is op zoek naar de 'gaten' in je grenzen en gebruikt ze tegen je. Dus zorg ervoor dat je hem/haar assertief en duidelijk vertelt dat dit gedrag niet ok is en houd je aan de consequenties.
We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.
Onder 'respectvol gedrag' verstaan we de bereidheid en het vermogen om een ander te behandelen zoals je zelf ook graag behandeld wil worden, dat wil zeggen: de ander de ruimte te geven zoals je die ook graag voor jezelf ziet, bereid zijn in je gedrag rekening te houden met de ander en bereid zijn rekening te houden met ...
Luisteren en kijken naar je eigen grenzen/behoeftes is van groot belang. Als jij geen grenzen aangeeft, dan hebben mensen ook geen respect voor jouw grenzen. Ze weten namelijk niet waar jouw grens ligt. Door grenzen aan te geven, geef je anderen eigenlijk ook een gebruiksaanwijzing mee hoe ze met jou om moeten gaan.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: grens (zn) : afbakening, afgrenzing, afpaling, afperking, begrenzing, beperking, buitenkant, demarcatie, einde, eindpunt, grenslijn, grenslinie, limiet, maximum, omkadering, plafond, rand, scheiding, scheidingslijn, uiterste.
Om te voorkomen dat mensen over je heen blijven lopen is het belangrijk dat je grenzen stelt. Dit betekent dat je ook nee kunt zeggen als je iets niet wilt doen of er helemaal geen zin in hebt. De meeste mensen, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, respecteren de grenzen die jij aangeeft.